Παίρνει ξανά πνοή το Μουσείο του Καΐρου με τις βασιλικές άμαξες, από την εποχή του Μοχάμεντ Άλι (ΦΩΤΟ)
Ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Αιγύπτου, και ιδιαίτερα της βασιλικής εποχής, ξαναπαίρνει πνοή, με την ανακαίνιση του ξεχωριστού Μουσείου με τις παλιές βασιλικές άμαξες, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.
Το Μουσείο που βρισκόταν σε παρακμή τα τελευταία χρόνια έλκει την ιστορία του από τον 19ο αιώνα, από την οποία εποχή άρχισε να συγκεντρώνει τα σπουδαία και ιστορικά εκθέματά του.
Πρόκειται για βασιλικές άμαξες που φυσικά που παρηγκωνίσθησαν λόγω της τεχνολογίας αλλά δεν έχασαν ποτέ την αξία τους.
Ένα από τα πιο παλιά εκθέματα που φιλοξενεί μέχρι σήμερα είναι η άμαξα που δώρισε η Αυτοκράτειρα της Γαλλίας Ευγενία του Μοντίγιο στον Χεβίδη (Αντιβασιλέα) Ισμαήλ, κατά τα επίσημα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ, το 1869.
Ακόμη παλαιότερα είναι εκθέματα με τις εκπληκτικές άμαξες της οικογένειας του Μοχάμεντ Άλι.
Υπάρχουν επίσης θαυμάσια άρματα, που χρησιμοποιούνταν σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις, όπως γαμήλιες τελετές και επίσημες πομπές.
Το Μουσείο ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Αντιβασιλέα Ισμαήλ. Διαφοροποιήθηκε πάλι επί βασιλείας Φουάντ. Και τις τελευταίες δεκαετίες είχε ουσιαστικά εγκαταληφθεί.
Μόλις το έτος 2001, ξεκινήσει η ανακαίνιση του χώρου, αλλά και αυτή διακόπηκε πολλές φορές, μέχρι που πήρε την τελική της καθοριστική πορεία το 2017, επί προεδρίας Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
Τα έργα αποκατάστασης και ανακαίνισης του Μουσείου, που έχουν ολοκληρωθεί κατά 80%, επιθεώρησε από κοντά ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλιντ Ελ Ανάνι.
Το νέο Μουσείο στην περιοχή του Μπουλάκου, που παλιά κατακλυζόταν από Έλληνες, δίπλα ακριβώς από το επιβλητικό κτίριο του Υπουργείου των Εξωτερικών, θα είναι πλέον από σύγχρονα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές των σημερινών μουσείων, με την αποκατάσταση του κτιρίου του μουσείου, την ανακαίνιση των προσόψεων, την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, την προετοιμασία για τους εκθεσιακούς χώρους, την εγκατάσταση των τελευταίων συστημάτων φωτισμού, τους πυροσβεστήρες, τους συναγερμούς ασφάλισης καθώς και τη δημιουργία ενός εργαστηρίου αποκατάστασης εξοπλισμένο με τον πλέον πρόσφατο επιστημονικό εξοπλισμό. Επίσης, θα συμπεριλαμβάνει μία αίθουσα όπου θα προβάλλει ντοκιμαντέρ για τα βασιλικά οχήματα.
Πηγή: Sada El balad