ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με επιστολή του, το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου εξηγεί γιατί δε συμμετέχει στο δείπνο της ΕΚΚ με θέμα τις καταγγελίες

 

 

 

 

Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο «δείπνο εργασίας» που η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου πραγματοποιεί το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου, όπου θέμα θα είναι «η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αντιμετώπιση των προσώπων που καταγγέλλουν τα Ελληνικά Σωματεία στις Αιγυπτιακές Αρχές, χωρίς την εξέταση των θεμάτων αυτών μέσω των μηχανισμών που διαθέτουν τα σωματεία αυτά», δημοσιοποίησε με μακροσκελή επιστολή του το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.

 

 

 

 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚ

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

 

 

 

Για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών, η πρόσκληση της ΕΚΚ προς το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου και όλα τα παροικιακά σωματεία είχε ως εξής:

 

 

 

 

«Η Διαχειριστική Επιτροπή (Δ.Ε) της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (Ε.Κ.Κ.) , στη συνεδρίασή της την Τετάρτη 8.11.2017, αποφάσισε όπως οργανώσει δείπνο εργασίας στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως την Τρίτη 28.11.2017 και ώρα 7:00 μμ., για όλα τα Διοικητικά συμβούλια των Ελληνικών Σωματείων Καΐρου που έχουν νόμιμη αναγνώριση από το Αιγυπτιακό Κράτος.

Το θέμα της εν λόγω συνάντησης θα είναι η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αντιμετώπιση των προσώπων που καταγγέλλουν τα Ελληνικά Σωματεία στις Αιγυπτιακές Αρχές, χωρίς την εξέταση των θεμάτων αυτών μέσω των μηχανισμών που διαθέτουν τα σωματεία αυτά.

Σας αποστέλλουμε τη σχετική πρόσκληση για την επιβεβαίωση της διαθεσιμότητάς σας και συμμετοχής σας.

Θα διατεθεί λεωφορείο  από τα γραφεία της Ε.Κ.Κ. στις 5:30 μμ.»

 

 

 

 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Κέντρο απήντησε με μία επιστολή, που δημοσιεύουμε αυτούσια μαζί με όλους τους αποδέκτες στους οποίους έχει ήδη κοινοποιηθεί ήδη από το πρωί.

 

 

 

Η επιστολή του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου έχει ως εξής:

 

 

 

 

«Προς τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή

και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ

 

Κάιρο, 25/11/2017

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Σε απάντηση της επιστολής σας, 20 Νοεμβρίου 2017, σχετικά με το δείπνο εργασίας  που προτίθεται να διοργανώσει η Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ, με τη συμμετοχή των ΔΣ όλων των αναγνωρισμένων Ελληνικών Σωματείων στο Κάιρο, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

 

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του προτεινόμενου δείπνου εργασίας, αντικειμενικά η όλη συνάντηση μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική παροικία, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί στις Αιγυπτιακές αρχές η εντύπωση ότι τα Ελληνικά σωματεία ενχορώ προσπαθούν να αποτρέψουν και να τρομοκρατήσουν οποιονδήποτε πολίτη της χώρας θα ήθελε να καταγγείλει κάτι εναντίον της λειτουργίας τους. Ότι δηλαδή επιδιώκουμε μια ασυλία για τις πράξεις μας μέσω της επιβολής μιας «σιωπής των αμνών» . Όμως, στις σημερινές, ανοικτές και έννομες, κοινωνίες, ο καθένας έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να καταγγείλει κάτι στις αρμόδιες αρχές ακόμη και ανώνυμα, ώστε να μην έχει το φόβο, ότι θα τον εκδικηθεί προσωπικά ο φορέας που καταγγέλλεται.

 

Και για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, συμφωνούμε και εμείς ότι για όποιο θέμα θέλει να καταγγείλει ένα μέλος, πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στο σωματείο του, κι αν δε βρει ανταπόκριση, να απευθυνθεί μετά στον Πρόξενο και σε νέα πιθανή απροθυμία, τελικά στις Αιγυπτιακές αρχές. Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα και όχι ένα ευχολόγιο απλώς, θα πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο μέλος και το σωματείο, μια σαφής αίσθηση καλοπροαίρετης προσέγγισης του προβλήματος από το σωματείο. Αλλιώς η προσπάθεια θα αποτύχει.

 

Και αυτό ακριβώς είναι που έχετε αποτύχει εσείς κ. Πρόεδρε, στο να δημιουργήσετε και να υποστηρίξετε μια τέτοια ατμόσφαιρα συνεργασίας μέσα στην Κοινότητα, αφού ακόμη και αν ένα εντεταλμένο για αυτό μέλος της ζητήσει να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα ελέγχου στα πεπραγμένα της ΕΚΚ, εσείς του απαγορεύετε να φέρει μαζί του ένα λογιστή που θα τον βοηθήσει στα τεχνικά θέματα συνεργαζόμενος με το λογιστή και τους υπαλλήλους της ΕΚΚ. Του ζητάτε δηλαδή να κάνει ένα επιφανειακό υποτιθέμενο έλεγχο.

 

Δημιουργείτε έτσι την εντύπωση πως πρακτικά αρνείστε τον έλεγχο και αφήνετε με ευθύνη σας περιθώρια για καταγγελίες στις αρχές ακριβώς για αυτό το λόγο. Αν λοιπόν ένα μέλος γνωρίζει πως αν επιχειρήσει να ρωτήσει κάτι, θα μπλέξει, δε θα καταφύγει κατευθείαν στις αρχές για να καταγγείλει κάτι; Και τι εμπιστοσύνη θα σας είχε κάποιος που θέλει να διαμαρτυρηθεί όταν γνωρίζει ότι, αν δεν τηρήσει κάποιους από τους απίθανους περιορισμούς, που μετά από δική σας πρόταση στην Έκτακτη Γ.Σ της Ε.Κ.Κ ψηφίστηκαν, δε θα μπορεί να θέσει πια υποψηφιότητα στις εκλογές της Ε.Κ.Κ; Κι αν επιπλέον γνωρίζει πως ήδη το ΔΣ της Ε.Κ.Κ έχει αποβάλει ήδη το 10% (!) των μελών της για παρόμοιες απίθανες προβλέψεις; Με λίγα λόγια κ. Πρόεδρε, για να έρθει κάποιος κοντά σας και μετά να πάει στις αρχές, θα πρέπει να δημιουργήσετε το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης προς το ΔΣ. Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα;

 

Όμως όλα αυτά είναι απλώς παράνομα και άνευ καμίας ουσίας. Μάλιστα, όλη αυτή η ιστορία με τις άτυπες συναντήσεις που έχετε ξεκινήσει για να προβάλλετε τις απόψεις σας είναι χωρίς κανένα περιεχόμενο και λειτουργεί εντελώς αποπροσανατολιστικά από την ανάγκη επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που έχετε οδηγήσει την Κοινότητα. Γιατί σε τέτοιου είδους συναντήσεις ούτε αποφάσεις παίρνονται ούτε καμία νομιμότητα ενεργειών επιτυγχάνεται. Αντίθετα, πρέπει με δική σας πρωτοβουλία στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου να συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΚΚ με θέμα την αναίρεση όλων αυτών των άρθρων του Καταστατικού που δημιουργούν αποκλεισμούς στα μέλη από το δικαίωμα συμμετοχής αλλά και εκλογής στα όργανα και να ανακληθεί η διαγραφή των 29 μελών της Κοινότητας με αστείες προφάσεις. Και εκεί, στη ΕΓΣ είναι ο φυσικός χώρος για να πει ο καθένας την άποψή του, με πρακτικά που τηρούνται, με επίσημη παρουσία και με αποφάσεις δεσμευτικές για το ΔΣ της Κοινότητας. Όπως γίνεται τώρα, είναι απλώς χάσιμο χρόνου και στα μάτια του απλού μέλους ίσως φανεί ως μια προσπάθεια εκφοβισμού από το σωματείο.

 

Η άποψή μας ότι όλα τα σωματεία πρέπει να λειτουργούν με πλήρη νομιμότητα εφαρμόζεται πρώτα από όλα σε εμάς, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο καταγγελίας. Για αυτό και εμείς, ως ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, αντί να αναλωνόμαστε σε αυτό το κυνήγι μαγισσών, πήραμε ριζικές αποφάσεις για τη λειτουργία του Κέντρου: πλέον, δεν επιτρέπεται η ανάλωση αλκοολούχων ποτών στο Κέντρο και επιπλέον, όλες οι υποθέσεις με την Εφορία, οι οποίες τυραννούν ακόμη το ΕΚΚ λόγω κακών επιλογών του παρελθόντος, τώρα διευθετούνται πλήρως με την Εφορία και στο μέλλον δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ξανά τέτοιο ζήτημα. Τέλος, θα σας καλούσαμε να κάνετε συστάσεις στο μέλος της διοίκησης της ΕΚΚ κ. Ιορδανίδη, πριν προβούμε σε νομικές ενέργειες εναντίον του, ώστε να πληρώσει άμεσα το ποσό το οποίο οφείλει στην Εφορία από τα έσοδά του ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του στο Ε.ΚΕ.Κ, και να επιστρέψει το αντίστοιχο βιβλιάριο αποδείξεων που πήρε απο το Κέντρο φεύγοντας , όπως εξάλλου δεσμεύτηκε ρητά στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΕΚΚ.

 

       

Ο Γ. Γραμματέας                                                 Ο Πρόεδρος

Αντώνης Διαμαντίδης                                      Νικόλας Βαδής

 

Κοινοποίηση

 

Εξοχώτατο Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση.

Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο  κ. Γ. Δασκαλόπουλο.

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ.Νικόδημο Πριάγγελο.

Εξοχώτατο Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Χάρη  Μορίτση.

Πρόεδρο Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδη.

Πρόεδρο Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γ.Χαγιάτ.

Πρόεδρο Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ε.Κασιμάτη.

Πρόεδρο Χιακής Αδελφότητας Καΐρου .κ. Λ. Μπενοβία.

Πρόεδρο Κυπριακής Αδελφότητος στο Κάϊρο κ. Α. Μαυρομάτη.

Πρόεδρο Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ελληνίδων Κυριών κα. Χ. Σκουφαρίδου.

Φιλανθρωπικό Σωματείο Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία Αιγυπτία»

Πρόεδρο Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου κ. Γ.Καλίδη.

Πρόεδρο Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητιρίου Καΐρου κ. Α.Διαμαντίδη.

Πρόεδρο  της Ένωσης Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Α.Καζαμία.

Πρόεδρο Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως  κ. Ζ. Φούμελη.»

 

 

One thought on “Με επιστολή του, το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου εξηγεί γιατί δε συμμετέχει στο δείπνο της ΕΚΚ με θέμα τις καταγγελίες

  1. Έχει δημιουργηθεί μια πολύ λυπηρή κατάσταση στην Ελληνική κοινότητα. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται προβλήματα μεταξύ των μελών της παροικίας, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό.Και το χειρότερο, εκθέτει ολόκληρη την κοινότητα και την εικόνα των Ελλήνων.
    Ευτυχώς δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό στους Αιγύπτιους φίλους και συνεργάτες μας.
    Στα 12 χρονια που βρίσκομαι στο Καϊρο δεν απεκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις από την γενική λειτουργία της κοινότητας και το λέω ευθέως.
    Από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στο Καϊρο φρόντισα να εγγραφώ στην κοινότητα. Εκτός από κάποια λιγοστά μέλη η αντιμετώπιση απο πάροικους ήταν αδιάφορη. Κάποια στιγμή έγινα πλήρες μέλος και στην πρώτη συνεδρίαση διαπίστωσα με λύπη ότι δεν υπάρχει ενότητα αλλά 2-3 ομάδες που κάθε μια έχει διαφορετικούς στόχους και αντιπαλότητα ορατή σε κάποιον σαν εμένα που δεν γνώριζα πρόσωπα και πράγματα.
    Το γεγονός αυτό συν η αδιαφορία μ’ έκαναν να διακόψω κάθε συμμετοχή πέρα από συχνές επισκέψεις στο Ελληνικό Κέντρο και στον Ομιλο.
    Περιμενα να βρω ομογενείς ενωμένους και όχι ο ένας να κατηγορεί τον άλλο με την πρώτη ευκαιρία. Περιμενα μια ατμόσφαιρα σαν αυτές που βλέπουμε στις κοινότητες της Αμερικής και Αυστραλίας.
    Αντ´ αυτού είδα ομάδες και μια κοινότητα που δεν καλοδέχεται νέους πάροικους οι οποίοι έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση, σε μια περίοδο που μειώνεται ο αριθμός των παλαιών παροίκων.

    Όσον αφορά το Ελληνικό Κεντρο, θα ήθελα να πω ότι τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε όπως θα έπρεπε ώστε να διασκεδάζουν όσοι παροικοι καταδέχονταν να το επισκεφτούν, οι οποίοι όμως ήταν ελάχιστοι με αποτέλεσμα να γίνονται δεκτοί άνθρωποι που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έμπαιναν. Αναγκαστικό μέτρο, ώστε να επιβιώσει το κέντρο σαν επιχείρηση.
    Από εκεί και πέρα τα προβλήματα με την άδεια για μουσική, αποτελούν παράληψη όλων των προηγούμενων συμβουλίων.
    Το σίγουρο είναι ότι χωρίς μουσική, δεν νοείται σαν Κέντρο και μάλιστα Ελληνικό.
    Τα περί εφορίας είναι διαδικαστικά θέματα και δεν με αφορούν σαν παροικο. Εφόσον κέρδιζε χρήματα θα έπρεπε να διευθετηθούν.

    Ελπίζω να αλλάξει η κατάσταση στην κοινότητα και να υπάρξει ενότητα.

    Με τιμή
    Κώστας Καζερος

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *