Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Πάνος Ζερίτης, ένας από τους μεγάλους βιομηχάνους που αγάπησε όσο λίγοι τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό


 

 

 

Έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου σε ηλικία 86 ετών ο Πάνος Ζερίτης, ένας από τους πιο μεγάλους Έλληνες βιομηχάνους, ο οποίος στάθηκε ολόπλευρα τα τελευταία τριάντα χρόνια κοντά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

 

 

Στην Αίγυπτο, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους, με την εταιρεία «ΦΛΩΡΑ», που μέχρι σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της χαρτοποιΐας στη Χώρα του Νείλου.

 

 

Ο αξέχαστος Πάνος Ζερίτης,που ο γράφων είχε την τιμή να γνωρίσει, ήταν ένας πραγματικός ευπατρίδης, εργατικότατος και μεγαλόπρεπα απλός. Πάντοτε στο πλευρό των Αιγυπτιώτικων παροικιακών σωματείων. Συγκινητική ήταν η αγάπη του και για τη βυζαντινή μουσική.

 

 

Τιμήθηκε από τρεις Προέδρους κρατών: τον Έλληνα Πρόεδρο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Έλληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και τον Ούγγρο Πρόεδρο Φέρεντς Μαντλ, καθώς επίσης και

 

 

Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών. Ήταν πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και ειδικεύτηκε στον κλάδο της χαρτοποιίας.

 

 

Ιδιαίτερα γλωσσομαθής, γνώριζε καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και ήταν παντρεμένος με την Λάουρα Χατζηβαγγέλη – Ζερίτη, αποκτώντας μαζί της δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Γιώργο, τα οποία έχουν ήδη πάρει τη σκυτάλη στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα τους.

 

 

Ο αείμνηστος Πάνος Ζερίτης άρχισε την καριέρα του στον χώρο της χαρτοποιίας από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» το 1957, όπου και δημιούργησε τον τομέα tissue «Softex» το 1961.

 

 

Από το 1972 ως το 1975, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Πάκο ΑΕ, η οποία παρήγε κυματοειδή χαρτιά, ενώ παράλληλα χρημάτισε σύμβουλος της Κιβωτιοποιίας ΒΙΣ ΑΕ. Από το 1972 ως το 1980, ως σύμβουλος χαρτοποιίας έφερε επιτυχώς εις πέρας έργα σε πολλές χώρες (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ιράν κ.α.).

 

 

Το 1975, είναι η μεγάλη για εκείνον χρονιά, καθώς ξεκινά την προσωπική επιχειρηματική σταδιοδρομία του και ιδρύει με Έλληνες χαρτοποιούς τη Χαρτελλάς ΑΕ «Delica». Το 1980, δημιούργησε στα Μάγγανα Ξάνθης τη Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ «Diana» απασχολώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στην Ξάνθη και 200 συνολικά στη χώρα και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε την επέκταση της εταιρείας του στο εξωτερικό και το 1984 δημιούργησε την Pyramids Paper Mills SAE «Flora» στην περιοχή της 6ης Οκτωβρίου του Καΐρου της Αιγύπτου, σε συνεργασία με Αιγύπτιους εταίρους.

 

 

Το 1993 μπήκε στην αγορά των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης και αγοράζει την πλειονότητα των μετοχών σε δύο ουγγρικές χαρτοποιίες και από το 1995 ήταν ο Πρόεδρος των δύο εταιρειών και ο μοναδικός μέτοχός τους.

 

 

 

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ

 

 

 

2000

Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ουγγρικής Δημοκρατίας (Officer-Cross for Merit of the Hungarian Republic) απονεμηθείς τον Νοέμβριο του 2000 από τον Προέδρο της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας κύριο Ferenc Madl.

 

 

 

 

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας Ferenc Madl

 

 

 

 

2001

Βραβείο «Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών απονεμηθέν στις 8 Μαΐου 2001 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο

 

 

 

 

 

 Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο

 

 

 

 

 

2008

Βραβείο «Εθνική Αναγνώριση Επιχειρηματικής Αρίστευσης» απονεμηθέν στις 2 Ιουνίου 2008 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.

 

 

 

 

 Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

 

 

 

 

ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕ

 

 

 

 

 

 

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης