Νέα σελίδα για την ενίσχυση του θεσμού των Καβαφείων, με την επίσκεψη του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια


 

 

 

 

 

 

 

 

Μία νέα σελίδα για την ενίσχυση και ακόμη μεγαλύτερη διεθνοποίηση του θεσμού των «Καβαφείων» ξεκινά με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά στη Χώρα του Νείλου, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

Όλες αυτές τις ημέρες, ο επικεφαλής του ΕΙΠ βρέθηκε κοντά στις δύο Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, καθώς και τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, επιχειρώντας μία νέα προσέγγιση στην ελληνική πολιτιστική παρουσία τόσο στην Αλεξάνδρεια, όπου λειτουργεί εδώ και 25 περίπου χρόνια ένα από τα παραρτήματά του, όσο και στο Κάιρο όπου δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 12 χρόνια το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού τούς μετέφερε το όραμά του για το πώς ο Καβάφης θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, μέσα από εκδηλώσεις που αναμένεται να γίνουν μέσα στο 2017 και η οριστική τους μορφή θα συγκεκριμενοποιηθεί στο άμεσο προσεχές μέλλον.

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι και στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, αναμένεται να υπάρξει τον Οκτώβριο ένα αφιέρωμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή στη Γενική Συνέλευση των Φίλων της Biblioteca Alexandrina, με την παρουσίαση μίας έκδοσης σε δώδεκα γλώσσες, μία έκδοση που ανέλαβε η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, που συναντήθηκε και εκείνη χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, του Κυπρίου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση, του Συμβούλου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Λαμπρινής Κομίνη, του Προέδρου της Ελληνικής Κονότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, της Δ/ντριας του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια κας Σταυρούλας Σπανούδη, του Δ/ντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρήστου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλη Μπίσκου, καθώς και της Αντιπροέδρου του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κας Μάχης Γαβαλά.

 

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, οι Πρόεδροι κ.κ. Χρήστος Καβαλής και Γιάννης Παπαδόπουλος αντίστοιχα εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έργο του Ελληνικού Ιδρύματος Ελληνισμού, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, αναμένεται να υπογράψουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Αθήνα ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους, συγκεκριμενοποιώντας ακριβώς τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουν για να ενισχύσουν έτι περαιτέρω το θεσμό των Καβαφείων.  

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κ. Τσουκαλάς δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προγραμματίζει επίσης την πραγματοποίηση μίας ημερίδας στη μνήμη του αείμνηστου Μορφωτικού Ακολούθου στην Αίγυπτο Κωστή Μοσκώφ, που όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο, δημιούργησε τον θεσμό των Καβαφείων και ουσιαστικά αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς συνδετικούς πολιτιστικούς κρίκους ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

 

 

 

 

 

 

Στην εκδήλωση αυτή, αναμένεται να έρθουν να μιλήσουν άνθρωποι από την Αίγυπτο αλλά και την Θεσσαλονίκη, που τόσο θυμίζει μορφολογικά την Αλεξάνδρεια και με τη σχέση που έχουν οι δύο πόλεις και με την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

 

 

 

 

 

 

 

«Βρισκόμαστε σε μία αναθεώρηση των δράσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σε μία εποχή όπου ο πολιτισμός αποτελεί το σημαντικότερο «εξαγώγιμο είδος» της Ελλάδας», προσέθεσε ο κ. Τσουκαλάς, επισημαίνοντας ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υφίστανται γενικά, πρέπει το ΕΙΠ πρέπει να αναζητήσει νέες μορφές συνεργασίας για να αναδείξει το έργο του, τόσο με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με άλλες δράσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ επιθυμεί το ξαναζωντάνεμα του Παραρτήματος Αλεξανδρείας, με περισσότερους συμμετέχοντες σπουδαστές και εκδηλώσεις, με τη βοήθεια πάντοτε όλων των φορέων, παροικιακών και ιδιωτικών, με σκοπό την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Στο σκοπό αυτό, σημαντική θα είναι η συνεισφορά και των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, Καΐρου και Αλεξανδρείας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε σύντομα μία σειρά εκδηλώσεων, κατέληξε ο κ. Τσουκαλάς.

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του Προέδρου του ΕΙΠ κ. Τσουκαλά, στο Κάιρο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης