Αριστείδης Φουτρίδης: ο «εισαγόμενος» Αιγυπτιώτης από την Ικαρία, που στα 28 χρόνια του, έγινε ο νεώτερος καθηγητής στην ιστορία του Χάρβαρντ


 

 

 

 

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες του περασμένου αιώνα. Ονομαζόταν Αριστείδης Φουτρίδης και ήταν ο πιο νέος καθηγητής στην ιστορία του Χάρβαρντ. Επίσης, ήταν ο πρώτος που μετέφρασε Κωστή Παλαμά και ο ιδρυτής της πρώτης ελληνικής φοιτητικής Ένωσης στις ΗΠΑ.

 

 

 

Γεννήθηκε το 1887 στην Ικαρία και ήταν γιος του καπετάνιου Ευάγγελου Φουτρίδη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα, και το 1905 μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Αίγυπτο στο Chibin el Com. Εκεί εργάστηκε ως δάσκαλος στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας.

 

 

 

 

 

 

Λέγεται πώς όταν έφυγε από το ελληνικό σχολείο που φοιτούσε, ο καθηγητής του είπε στους συμμαθητές του να τον αποχαιρετήσουν προσωπικά καθώς θα γινόταν κάποτε σπουδαίος.  Ο Φουτρίδης επέστρεψε στην Ελλάδα για σπουδές και έκανε μαθήματα στα δύο παιδιά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου.

 

 

 

Μόλις τελείωσε το Πανεπιστήμιο, ταξίδεψε στην Αμερική, όπου τα αδέρφια του είχαν χειροτονηθεί ιερείς. Στα 28 του έγινε καθηγητής στο Χάρβαρντ όπου έδινε μαθήματα αρχαίων ελληνικών και λατινικών.  Μάλιστα ήταν ένας από τους ιδρυτές της Σχολής Ελληνικής Γραμματείας στο Χαρβαρντ, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο του Yale.

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της ζωής του μελέτησε τους αρχαίους τραγικούς, εκπόνησε διατριβή (1910) για τον Διγενή Ακρίτη και μετέφρασε σύγχρονούς του λογοτέχνες.

 

 

 

Θαύμαζε τον Κωστή Παλαμά και ήταν ο πρώτος που μετέφρασε το έργο του όπως και έργα των Παπαδιαμάντη, Δροσίνη, Ξενόπουλου ενώ μελέτησε τον αρχαίο τραγικό Ευριπίδη, με τις μελέτες του να θεωρούνται μέχρι σήμερα βιβλιογραφική αναφορά.

 

 

 

Ο Βενιζέλος εκτιμούσε το έργο του και τον κάλεσε στην Ελλάδα για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.Ο Αριστείδης του ζήτησε έναν χρόνο περιθώριο. Ωστόσο, o Βενιζέλος έχασε τις εκλογές με αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση να τον απολύσει πριν καν έρθει στην Ελλάδα!

 

 

 

Ο Φουτρίδης πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 36 ετών. Προς τιμήν του το Λύκειο του χωριού του στην Ικαρία ονομάζεται «Αριστείδης Φουτρίδης».

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: thecaller.gr

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης