Ως Αρχόντισσα των Εκκλησιών και της Αγάπης προς τον Άνθρωπο τιμήθηκε η Αιγυπτιώτισσα Αικ. Σοφιανού από τον Θεόδωρο Β΄ (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)


 

Η αγάπη της Αιγυπτιώτισσας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη για την προσφορά της προς τον συνάνθρωπο, συγκινεί όλο και περισσότερο.

 

Για αυτόν τον δρόμο αγάπης που επέλεξε, η περισκόμησή της σε Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διά χειρών του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ήταν σίγουρα η υψηλότερη επιβράβευσή της.

 

Διότι μπορεί μέχρι σήμερα, η κα Σοφιανού, από την Τουφεκιία του Καΐρου, να τιμήθηκε από πολλούς φορείς μέχρι και εστεμμένους, να γνώρισε την οικογενειακή ευτυχία και την επαγγελματική επιτυχία, αλλά το χειροκρότημα των Αιγυπτιωτών, στο χώρο του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι Καΐρου, εκεί όπου επισκεπτόταν με την οικογένειά της μικρή, και εκεί όπου ακριβώς τιμήθηκε στις 25 Απριλίου, παρουσία πλειάδας Αρχιερέων, θα παραμένει ακόμη έντονο στη θύμισή της, όσα χρόνια και αν περάσουν.

 

 

 

 

 

 

Άλλωστε, η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας είχε τη χαρά να περικοσμηθεί παρουσία και πολλών Οφφικιάλων του δευτερόθρονου ιεραποστολικού Πατριαρχείου και μάλιστα την ημέρα της εορτής του Πολιούχου και ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου, στη δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

Και όσο με την απλότητα της αιγυπτιώτικης καρδιάς της απέδιδε η κα Σοφιανού τις ευχαριστίες της προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, για την ύψιστη τιμή, τόσο περισσότερο απλωνόταν η συγκίνηση στα πρόσωπα εκείνων που παρακολουθούσαν. Στον σύζυγό της, Παντελή Σοφιανό, που με δυσκολία τα μάτια του συγκρατούσαν τα συναισθήματά του, αλλά και σε όλους τους Αιγυπτιώτες που συνειδητοποιούσαν πόσο σημαντική είναι η προσφορά, όταν μάλιστα γίνεται με ανιδιοτέλεια. Και ακόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για μία προσφορά, που να μη γίνεται αντιληπτή από κανέναν. Παρά μόνον από τον Θεό.

 

Η δημοσιογραφική πέννα γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή την ώρα προσκρούει στον ευγενικό και σεμνό χαρακτήρα της κόρης του Παντελή και της Αγγελικής Μπελεφάντη, αλλά το θεωρεί χρέος να τονίσει τη σημασία του να προσφέρει κανείς, χωρίς να απαιτεί απολύτως τίποτα!… Και τον θεσμό της προσφοράς και της ευεργεσίας – όσο μικρή ή όσο μεγάλη και αν είναι – οι Αιγυπτιώτες τούς γνωρίζουν καλά, διότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πλούσιοι στην καρδιά και την ψυχή και προσφέρουν ό,τι μπορούν πάντοτε από το περίσσευμα της καρδιάς τους.

 

Ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όλοι οι Αιγυπτιώτες που προσφέρουν – όπως και η κα Σοφιανού – να κερδίζει ακόμη περισσότερο την αγάπη των ανθρώπων. Μία αγάπη που δεν είναι φτιαχτή. Που δεν είναι επιτηδευμένη και πάνω από όλα, μία αγάπη που είναι αληθινή.

 

 

 

sofianou perikosmisi 03

 

 

 

Στους λόγους τους, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε για την Ευεργέτισσα Σοφιανού και η μεγάλη αυτή Αιγυπτιώτισσα για το μεγάλο έργο του Θεοδώρου Β΄. Όμως, και οι δυο τους, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς.

 

Μία προσφορά που χειροκρότησαν θερμά όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί, στο Χαμζάουι, μεταξύ αυτών ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ανδρέας Ζαΐμης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και πολλοί Αιγυπτιώτες πάροικοι.

 

 

Ο ΛΟΓΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄

 

 

Ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της τελετής απευθυνόμενος προς την νέα Αρχόντισσα του Πατριαρχείςου, τής ζήτησε να θυμηθεί τα παλιά χρόνια και συγκεκριμένα το Κάιρο όπου από εκεί ξεκίνησε η ζωή της κάτω από τον τρούλο του Αγίου Νικολάου.

 

«Αικατερίνη μου, τότε με τους πολλούς, τώρα με τους λίγους. Έτσι το θέλησε ο Θεός, και εκείνος γνωρίζει το γιατί», υπογράμμισε ο Πατριάρχης.

 

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεόδωρος τόνισε: «Η κα Σοφιανού είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει την ζωή της με τα νοσοκομεία που έχει, στους νεφροπαθείς, αυτούς τους ανθρώπους που για ώρες κάθονται με υπομονή και καρτερία να κάνουν αλλαγή αίματος».

 

«Ο Θεός θέλησε σήμερα εδώ στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου να τιμηθείτε Αρχόντισσα, παρόλο που εσείς είστε ήδη μία Αρχόντισσα ως Αιγυπτιώτισσα», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

 

Κλείνοντας το συγκινητικό του λόγο, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, υπογράμμισε προς την κα Σοφιανού: «Σάς ευχαριστούμε για την αγάπη σας.»

 

 

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ  – ΜΠΕΛΕΦΑΝΤΗ

 

 

Ευχαριστώντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ για τη μεγάλη τιμή, η κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Μακαριώτατε,

Είναι για μένα πρώτιστα μεγάλη χαρά να δέχομαι αυτήν την ύψιστη τιμή από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

 

Για όλους εμάς, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής αποτελεί τον φάρο του ελληνισμού και της ορθοδοξίας για εκατομμύρια πιστούς. Είναι ο ίδιος ο Φάρος που φωτίζει και ζεσταίνει τις καρδιές μας.

 

Αλλά, την ίδια στιγμή, ακόμη μεγαλύτερη είναι η συγκίνησή μου, που λαμβάνω το οφίκκιο αυτό από τα χέρια σας, Μακαριώτατε. Τα ίδια χέρια που ευλογούν τα παιδιά εκείνα της Αφρικής, που καθημερινά ανακαλύπτουν την ελπίδα μέσα από τα σχολεία, τα νοσοκομεία που έχετε δημιουργήσει, τα πηγάδια με το ζωογόνο νερό που έχετε ανοίξει, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι θρησκεία δεν αποτελεί μόνο θεωρία αλλά και πράξη. Πράξη ζωής. Και αγάπη.

 

Και αυτή την αγάπη σας την αποδέχομαι, Μακαριώτατε, ως το μεγαλύτερο δώρο μέσα σε αυτήν την ευλογημένη εκκλησία, που με γυρίζει εξήντα χρόνια πίσω, όταν εδώ έζησα μερικές από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου. Με πρόσωπα αγαπητά, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν πια… Από το Μπαμπελού, τη Τουφεκίια, την Αχιλλοπούλειο και όλο το ελληνικό Κάιρο, που κρατώ βαθιά μέσα στην καρδιά μου.

 

Από σήμερα, στην καρδιά μου θα κρατώ ως παρακαταθήκη και το τιμητικό αυτό οφίκκιο, που μού δίνει χαρά και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να συνεχίσω να βρίσκομαι στο πλευρό σας.

 

Σάς ευχαριστώ θερμά. Kαι εύχομαι τα έτη σας να είναι πολλά Μακαριώτατε, Πάτερ και Δέσποτα. «

 

 

 

sofianou perikosmisi 02

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης