Βραβευμένες ταινίες και εκπομπές της ΕΡΤ στο ERTFLIX International
Η διεθνής εκδοχή του ERTFLIX εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο περιεχόμενο, προσβάσιμο στους Έλληνες απανταχού προβάλλοντας ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ντοκιμαντέρ και εκπομπές της ΕΡΤ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Η αγάπη είναι ελέφαντας»
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Στράτος Τζίτζης
Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης, Δήμητρα Ματσούκα, Θοδωρής Αθερίδης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μπάμπης Χατζηδάκης, Εύα Βλαχάκου, Φίλιππος Σοφιανός, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Τάκης Παπαματθαίου, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μαυρόπουλος, κ.ά.
Υπόθεση: Παρακολουθούμε τρεις ιστορίες αγάπης. Η πρώτη ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τον ξέφρενο ρυθμό των κλαμπ, η δεύτερη αφορά ένα ειδύλλιο της εργατικής τάξης και η τρίτη πραγματεύεται μία απρόσμενη και αθέμιτη ερωτική σχέση της ανώτερης κοινωνικής τάξης.
Όλες μαζί, θίγουν το θέμα, αλλά καμία απ’ αυτές δεν φτάνει σε κανένα σαφές αποτέλεσμα, καθώς όλες οι προβλέψεις όσον αφορά στην έκβασή τους, ανατράπηκαν.
«Βαβυλωνία»
Σκηνοθεσία: Γιώργος Διζικιρίκης
Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Γιάννης Κοντούλης, Ρία Δελούτση, Θάνος Παπαδόπουλος, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, κ.ά.
Υπόθεση: Ναύπλιο 1827. Τα μέλη της παρέας που διασκεδάζει στη λοκάντα του Μπαστιά κατάγονται από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους ένας Χιώτης, ένας Αρβανίτης, ένας «λογιότατος», ένας Μωραΐτης κι ένας Κρητικός. Πάνω στο γλέντι, ξεσπάει καβγάς και ο Αρβανίτης τραυματίζει τον Κρητικό στο χέρι.
Ο Επτανήσιος αστυνόμος Γιώργος Φάντες, καλείται επί τόπου και προσπαθεί να μάθει αν πρόκειται για προμελετημένη ενέργεια ή τυχαίο γεγονός. Επικρατεί ασυνεννοησία, γιατί ο κάθε εμπλεκόμενος μιλάει διαφορετική διάλεκτο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν όλοι στη φυλακή…
«Τον καιρό των Ελλήνων»
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Αλέξης Δαμιανός, Γιώργος Σαμπάνης, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Κοτανίδης, Μίμης Χρυσομάλλης, Νένα Μεντή, Τόλης Πολάτος, Σταύρος Μερμήγκης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, κ.ά.
Υπόθεση: Στα 1900, μια ομάδα ληστών απάγει έναν νεαρό αστό (Κώστας Αρζόγλου) και καταφεύγει στο βουνό, περιμένοντας τα λύτρα για την απελευθέρωσή του. Ο νεαρός αναπτύσσει μια σχέση φιλίας με τον αρχηγό των ληστών (Αλέξης Δαμιανός) και συνειδητοποιεί ότι η ζωή αυτών των παρανόμων είναι πολύ πιο αυθεντική απ’ τη δική του. Ταινία με αναφορές στον Βιζυηνό, τον Παπαδιαμάντη, τον λαϊκό πολιτισμό: οι παλιές φυλλάδες, τα πρόσωπα μύθοι, οι ρωμέικες παραδόσεις και τελετουργίες, η βαθιά θρησκευτικότητα, όλα αυτά με φόντο πάντα το σκληρό ορεινό ελληνικό τοπίο.
«Ταξίδι στην Μυτιλήνη»
Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Γερασιμίδου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Λουκία Μιχαλοπούλου, κ.ά.
Υπόθεση: Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία ενός σύγχρονου ήρωα, του Κώστα, που μετά από είκοσι χρόνια παραμονής στο Παρίσι επιστρέφει στην πατρίδα του, την Μυτιλήνη. Αφορμή, η κληρονομιά του οικογενειακού του σπιτιού. Ο ήρωας είχε φύγει από το νησί στα δεκαοχτώ του για σπουδές κινηματογράφου στο Παρίσι κι έκτοτε δεν ξαναγύρισε. Ένα βαρύ οικογενειακό ιστορικό τον κρατούσε μακριά.
Κατά την επιστροφή του συναντάει όσους από τους συγγενείς του έχουν απομείνει και θυμάται έντονα εκείνους που έχουν φύγει για πάντα από τη ζωή. Οι μνήμες της παιδικής ηλικίας των δέκα χρόνων, της εποχής δηλαδή που συνέβησαν τα δραματικά γεγονότα στην οικογένειά του, αναβιώνουν στο μυαλό του… Ζώντες και πεθαμένοι, τον κάνουν να ξαναγαπήσει τον τόπο του. Καταλυτικό ρόλο παίζει η σχέση του με την Ελένη, τη δυναμική κι ευαίσθητη γιατρό, που εργάζεται στο γηροκομείο της Μυτιλήνης και του ανοίγει νέους δρόμους στην ζωή του.
«Uranya»
Σκηνοθεσία: Κώστας Καπάκας
Παίζουν: Άρης Τσάπης, Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, Ανδρέας Κυριακάκης, Γιώργος Λιάτης, Μιχάλης Τσιράκης, Νίκος Βασιλικιώτης, Δημήτρης Πιατάς, Ταξιάρχης Χάνος, Γιώργος Σουξές, Τάσος Παλαντζίδης, Κωνσταντίνα Μιχαηλίδου, Χριστίνα Μαντέση, Φωτεινή Μπαξεβάνη, κ.ά
Υπόθεση: Καλοκαίρι 1969, δικτατορία. Σε μια μικρή κωμόπολη, μία παρέα πέντε εφήβων, ο Άρης, ο Αχιλλέας, ο Θωμάς, ο Φανούριος και ο Φώτης, μεγαλώνουν με όνειρα, προκαταλήψεις, μυστικά, ψέματα και πάθη, «οικογενειακά» και πολιτικά. Το συγκεκριμένο καλοκαίρι όμως, θα σημαδέψει τα όνειρά τους… Η Ουρανία είναι μια πόρνη που μένει λίγο έξω από το χωριό. Από το σπιτάκι της δίπλα στη θάλασσα, περνάει όλος ο ανδρικός πληθυσμός του χωριού. Τα παιδιά την παρακολουθούν, τη «ζαχαρώνουν», την ονειρεύονται. Ένας κοινός όρκος τούς δένει μυστικά: να μαζέψουν χρήματα, ώστε η Ουρανία να τους μυήσει στο μυστήριο του έρωτα.
«Μια τόσο μακρινή απουσία»
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης
Υπόθεση: Η Αγγελική, μια κοπέλα που «φτιάχνει τον κόσμο με το νου της», όπως την κατηγορεί η μητέρα της, εξεγείρεται όταν η οικογένειά της αποφασίζει να κλείσει την κατατονική αδελφή της Αλεξάνδρα στο ψυχιατρείο. Την παίρνει από εκεί μέσα και την οδηγεί στη γενέτειρά τους, στην Πελοπόννησο, όπου όμως και εκεί το κλίμα είναι εχθρικό και δυσοίωνο για τις δύο γυναίκες. Καταδιωκόμενες θα γυρίσουν στην πρωτεύουσα, θα κλειστούν σ’ ένα διαμέρισμα, και σε μια ύστατη απελπισμένη προσπάθεια να υπερασπιστεί την ελευθερία τους, η Αγγελική θα ταμπουρωθεί και θα κλείσει με καρφιά την πόρτα.
Η ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1985, τιμήθηκε με τα βραβεία Α΄ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερης Φωτογραφίας, καθώς και με Ειδική Μνεία Κριτικών.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Λεωφόρος Πατησίων»
Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος
Υπόθεση: Στο πολυβραβευμένο μονοπλάνο του Θανάση Νεοφώτιστου, που γυρίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, μία γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής της. Η μαμά του Γιάννη καθώς κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για το ρόλο της Σαιξπηρικής Βιόλας, ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μια από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της. Πέντε μεγάλα βραβεία, πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και πάνω από 100 διαγωνιστικές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ.
«192 Nausikaa»
Σκηνοθεσία: Άγγελος Σπάρταλης
Υπόθεση: Στην Οδύσσεια του Ομήρου, η πριγκίπισσα των Φαιάκων Ναυσικά και οι φίλες της είναι τα πρώτα πρόσωπα στην παγκόσμια λογοτεχνία που παίζουν με μπάλα.
Κατά μία εκδοχή, η Θεά Αθηνά αλλοίωσε την πορεία της μπάλας για να οδηγήσει την Ναυσικά πάνω στον Οδυσσέα.
Ύστερα από 3217 χρόνια, ο Diego Armando Maradona δήλωσε ότι του συνέβη το ίδιο, στο γκολ που έμεινε στην ιστορία σαν «Το χέρι του Θεού».
«Bella»
Σκηνοθεσία: Θέλγια Πετράκη
Παίζουν: Έλενα Τοπαλίδου, Νίκος Κουρής, Έλενα Μεγρέλη, Άδωνης Χατζηπόπης, Θεοφανία Ντόκου
Υπόθεση: Ελλάδα 1986-1987, λίγο πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λίγο πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στα μάτια της Άνθης η χώρα αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει και μαζί τους ο Χρήστος μοιάζει να αλλάζει κι αυτός.
«37 μέρες»
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Λεούση
Παίζουν: Έλλη Τρίγγου, Γιάννης Τσορτέκης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώργος Κατσής, Ιωάννα Μαυρέα, Αργύρης Μπακιρτζής
Υπόθεση: Όταν η Μαρία, μια νεαρή έγκυος που δουλεύει σε ένα κατάστημα μανικιούρ-πεντικιούρ απολύεται, αποφασίζει να κάνει απεργία γέννας!
Μια παραγωγή της Marni Films, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ και το E.K.K
«Το χωριό»
Σκηνοθεσία: Στέλιος Πολυχρονάκης
Η μικρού μήκους ελληνική ταινία «Το Χωριό» (The Village), που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Στέλιο Πολυχρονάκη με την τεχνική stop-motion animation, απέσπασε 2 βραβεία στο φεστιβάλ Δράμας, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 διεθνή φεστιβάλ, ενώ είναι η πρώτη ελληνική ταινία που διαγωνίσθηκε στο φεστιβάλ του Annecy στη Γαλλία.
Πραγματεύεται την έντονη αστικοποίηση της εποχής, το συγκεντρωτισμό και την ερημοποίηση των ελληνικών χωριών.
«Μια νύχτα στο νεκροταφείο»
Σκηνοθεσία: Στέλιος Πολυχρονάκης
Υπόθεση: Η κυρά Μαρία, μια μικροκαμωμένη και χαρωπή γιαγιά από την Κρήτη, πηγαίνει όπως κάθε εβδομάδα στο νεκροταφείο για να φροντίσει τον τάφο του αγαπημένου της Γιάννη. Oμως το λεωφορείο που την γυρίζει πίσω θα πάθει βλάβη και η κυρά Μαρία θα αναγκαστεί να περάσει μια ολόκληρη νύχτα στο νεκροταφείο!
«Mine»
Σκηνοθεσία: Δάφνη Ξουράφη
Υπόθεση: Η Αμίνα είναι ένα κορίτσι που ζει στη μεγαλούπολη και εργάζεται από το σπίτι στο λάπτοπ της. Όταν οι πιέσεις της ενήλικης ζωής φτάσουν στο απροχώρητο, το σπίτι της ζωντανεύει με περίεργους και ασυνήθιστους τρόπους, αναγκάζοντας την να αντιμετωπίσει έναν αόρατο εχθρό για να σώσει την ημέρα της.
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«Η βοή του κόσμου»
Σενάριο-Σκηνοθεσία-Φωτογραφία: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια μας. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η «Βοή» ήταν η «φωνή» της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνθέτουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο: «Η Βοή του Κόσμου».
«Άγνωστο ταξίδι»
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιατράκος
Το ντοκιμαντέρ «Άγνωστο ταξίδι» παρουσιάζει την υποβρύχια ανακάλυψη του πηγαδιού των Σκλιβών από την ομάδα Addicted2h2o και καταγράφει την εξερευνητική κατάδυση, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και ήταν η πρώτη σε πλημμυρισμένο τμήμα μεταλλευτικής στοάς στην Ελλάδα. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2020 από τους δύτες ορυχείων Ερρίκο Κρανιδιώτη και Στέλιο Σταματάκη.
Η ομάδα σε συνεργασία με την 8Film Productions και σκηνοθέτη των Χρήστο Γιατράκο ολοκλήρωσε την παραγωγή ντοκιμαντέρ, το οποίο είχε διεθνή παρουσία σε 12 φεστιβάλ και έλαβε 4 βραβεία μεταξύ αυτού του καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο φεστιβάλ του Λονδίνου.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
«Η λέσχη του βιβλίου» – Γ’ Κύκλος
Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης φέρνει κοντά μας κλασικά έργα, που σφράγισαν την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος με τον αφηγηματικό τους κόσμο, τη γλώσσα και την αισθητική τους. Από τoν Αρθούρο Ρεμπώ, μέχρι την Τόνι Μόρισον, τον Φίλιπ Ροθ και τον Μίλαν Κούντερα, τα προτεινόμενα βιβλία συνιστούν έναν οδηγό ανάγνωσης για όλους, μια «ιδανική βιβλιοθήκη» με αριστουργήματα που ταξιδεύουν στον χρόνο και συνεχίζουν να μας μαγεύουν και να μας συναρπάζουν.
Παρουσίαση: Γιώργος Αρχιμανδρίτης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Λυκούδης
«Ελλήνων δρώμενα», 8ος Κύκλος
Τα «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής. Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους του, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί που ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου. Η εκπομπή ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία.
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος