ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των γεννήσεων στη Χώρα του Νείλου, προτείνουν Αιγύπτιοι βουλευτές

 

 

 

 

 

Το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού για την Αίγυπτο τονίζουν πλέον όλο και περισσότερες φωνές στη Χώρα του Νείλου.

 

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι δήλωσε ότι «το πρόβλημα της πληθυσμιακής ανάπτυξης στην Αίγυπτο έχει φτάσει σε κρίσιμο στάδιο», δήλωση που προκάλεσε και την πραγματοποίηση αυτές τις ημέρες δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που συνεδρίασαν με αποκλειστικό θέμα να συζητήσουν τρόπους για να περιορίσουν την όλο και ανερχόμενη πληθυσμιακή ανάπτυξη της Αιγύπτου.

 

 

Όπως επισημαίνει και η «αλ Αχράμ», τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας δήλωσαν ότι θα κινητοποιηθούν για να στηρίξουν τα κυβερνητικά προγράμματα ελέγχου των γεννήσεων και οικογενειακού προγραμματισμού, με τον επικεφαλής της Επιτροπής κ. Καμάλ Άμερ να τονίζει ότι «ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξάνεται και πρέπει να περιορίσουμε την ανάπτυξη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

 

 

Όπως αναφέρουν οι διάφορες μελέτες, τα επίσημα στοιχεία τοποθετούν τον πληθυσμό της Αιγύπτου σε σχεδόν 100 εκατομμύρια και αυτός αυξάνεται κατά 2,5 εκατομμύρια ετησίως.

 

 

Ο ίδιος βουλευτής μάλιστα παραδέχεται ότι «οι εκστρατείες ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης έκρηξης του πληθυσμού της Αιγύπτου αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Χρειαζόμαστε αυστηρά μέτρα για να περιορίσουμε το φαινόμενο!»

 

 

Και αφήνει να εννοηθεί ότι «ίσως χρειαστεί να ποινικοποιήσουμε τον πρόωρο γάμο, ο οποίος είναι συνηθισμένος στις αγροτικές περιοχές, και να τιμωρήσουμε τους υπαλλήλους που επιβλέπουν τέτοιες τελετές».

 

 

Παράλληλα, «ένα πανεθνικό δίκτυο κλινικών θα μπορούσε να προσφέρει στις γυναίκες διαφορετικές επιλογές ελέγχου των γεννήσεων. Και για να ενθαρρύνουν τις οικογένειες να έχουν λιγότερα παιδιά, τα ζευγάρια που θα περιορίζουν την οικογένειά τους σε ένα παιδί θα πρέπει να απαλλάσσονται από την πληρωμή σχολικών τελών και το παιδί να έχει δωρεάν ασφάλεια ζωής».

 

 

Μάλιστα, κάνει λόγο και για ένα ακόμη πιο αυστηρό μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί σύμφωνα με το οποίο «οι οικογένειες που αρνούνται τα μέτρα καταπολέμησης των γεννήσεων, να υφίστανται την ανάκληση κάποιων των επιδοτήσεων που τυχόν παραλαμβάνουν μέχρι σήμερα».

 

 

Παράλληλα, οι Αιγύπτιοι βουλευτές προτρέπουν τα Υπουργεία Παιδείας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην εφαρμογή των στρατηγικών ελέγχου των γεννήσεων συμπεριλαμβάνοντας μαθήματα σχετικά με τον έλεγχο των γεννήσεων και τα οφέλη των μικρότερων οικογενειών στα προγράμματα σπουδών και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει τη βοήθεια των κληρικών, τόσο των μουσουλμάνων όσο και των χριστιανών, για την προώθηση του ελέγχου των γεννήσεων.

 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πλευρά του, ο κ. Αμρ Χασάν, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Πληθυσμού, δήλωσε ότι μεταξύ των ετών 2000 και 2008 οι εκστρατείες καταπολέμησης των γεννήσεων πέτυχαν να μειώσουν την αύξηση του πληθυσμού από δύο εκατομμύρια σε 1,5 εκατομμύρια ετησίως.

 

 

Τέλος, η «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι η Επιτροπή Υγειονομικών Υποθέσεων ενέκρινε μία συμφωνία επιχορήγησης μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των γεννήσεων.

 

 

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αίγυπτος θα λάβει επιχορήγηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη και την αξιοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων ελέγχου των γεννήσεων.

 

 

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν τα μέτρα ελέγχου των γεννήσεων πιο ελκυστικά για τις οικογένειες, να παρέχουν κατάρτιση για το προσωπικό που ασχολείται με τον οικογενειακό προγραμματισμό σε μονάδες υγείας και να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μιας δημογραφικής έρευνας για τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για τον πληθυσμό και την υγεία.

 

 

 

(ΣΣ. Η φωτο του ρεπορτάζ είναι από το σχετικό δημοσίευμα της «Αλ Αχράμ»)

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *