ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αφιέρωμα του ERTFLIX International στον Μιχάλη Κακογιάννη

 

Το ERTFLIX International τιμά τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη προβάλλοντας ταινίες από τη  φιλμογραφία του, καθώς και το αφιέρωμα της εκπομπής του Αρχείου της ΕΡΤ «Μονόγραμμα».

 

Ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς στο θέατρο και στον κινηματογράφο.  Από το 1950 έως το 2005 σκηνοθέτησε 15 ταινίες, 36 θεατρικά έργα και 7 όπερες στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

 

Στο αφιέρωμα του ERTFLIX International οι Έλληνες τηλεθεατές ανά τον κόσμο μπορούν να παρακολουθήσουν τις  ταινίες «Τρωάδες» & «Ιφιγένεια» (διασκευές των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών), την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού του Α. Τσέχοφ «Βυσσινόκηπος», καθώς επίσης και την ταινία «Γλυκειά πατρίδα», η οποία απεικονίζει τα οδυνηρά γεγονότα της δικτατορίας της Χιλής μετά τη δολοφονία του προέδρου της, Σαλβαντόρ Αλιέντε.

 

Τρωάδες | Δράμα | 1971

 

Μετά την πτώση της Τροίας, οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία με προορισμό την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη θρηνεί για τον χαμό της οικογένειας και της πόλης της, ενώ η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, καλείται να μεγαλώσει τον γιός της, τον Αστυάνακτα, στην Ελλάδα, όπου σύρεται ως τρόπαιο του γιου του Αχιλλέα. Η μοίρα των ηττημένων συνθλίβει οριστικά τις δυο γυναίκες, όταν οι νικητές αποφασίζουν να σκοτώσουν τον μικρό Αστυάνακτα, τον μοναδικό απόγονο του ηρωικού Έκτορα. Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την Ελένη, της οποίας η στάση έχει γίνει αφορμή για το ξεκίνημα του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα, προμηνύει τα δεινά που περιμένουν του Έλληνες στον δρόμο για την πατρίδα.

 

Ηθοποιοί: Κάθριν Χέπμπορν, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Ζενεβιέβ Μπυζόλντ, Ειρήνη Παπά, Μπράιαν Μπλεστ, Πάτρικ Μαγκί
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

 

Ιφιγένεια | Δράμα| 1977

 

Χίλια ελληνικά πλοία βρίσκονται ακινητοποιημένα στην Αυλίδα, λόγω μιας παρατεταμένης νηνεμίας, που δεν τους επιτρέπει να σαλπάρουν για την Τροία. Ο μάντης Κάλχας χρησμοδοτεί ότι οι άνεμοι θα φυσήξουν μόνο εφόσον ο Αρχιστράτηγος θυσιάσει την κόρη του. Παγιδευμένος από τη φιλοδοξία του, ο Αγαμέμνονας αναγκάζεται να καλέσει την Ιφιγένεια από το Άργος με τη δικαιολογία ότι πρόκειται να την παντρέψει με «το πρώτο παλικάρι των Ελλήνων», τον Αχιλλέα. Μαζί της καταφθάνει και η μητέρα της Κλυταιμνήστρα, η οποία μαθαίνει την αλήθεια και προσπαθεί μάταια να μεταπείσει τον Αγαμέμνονα.

 

Ηθοποιοί: Ειρήνη Παπά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Τατιάνα Παπαμόσχου, Πάνος Μιχαλόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ

 

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

 

Βυσσινόκηπος | Δράμα | 1999

 

Παρίσι, 1900. Η Άνια, η δεκαεξάχρονη κόρη της Ρωσίδας αριστοκράτισσας Λιούμποφ Ρανέφσκι, φθάνει στη γαλλική πρωτεύουσα για να συνοδεύσει την εύθραυστη και σαγηνευτική μητέρα της πίσω στη Ρωσία. Πέντε χρόνια πριν, έχοντας χάσει τον μικρό της γιο από πνιγμό, η Λιούμποφ φεύγει από το πατρικό της κτήμα (με τον πασίγνωστο Βυσσινόκηπο), για να ακολουθήσει το εραστή της στη Γαλλία. Εκείνος σπαταλά τις οικονομίες της και την εγκαταλείπει. Επιστρέφοντας στη Ρωσία, μητέρα και κόρη, βρίσκουν τον Βυσσινόκηπο να ανθίζει, σε αντίθεση με τα κατεστραμμένα οικονομικά τους.

 

Παίζουν: Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Άλαν Μπέιτς, Κάτριν Κάρλιτζ, Τούσκα Μπέργκεν, Τζέραλντ Μπάτλερ, Φράνσις ντε λα Τουρ, Όουεν Τιλ, Μάικλ Γκαφ, Άντριου Χάουαρντ

 

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

 

Γλυκειά Πατρίδα | Δράμα | 1987

 

Η ταινία απεικονίζει τα οδυνηρά γεγονότα της δικτατορίας της Χιλής, μετά τη δολοφονία του προέδρου της, Σαλβαντόρ Αλιέντε, και την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Πινοσέτ. Η δράση επικεντρώνεται σε δύο οικογένειες που παγιδεύονται από τους στρατιωτικούς.

 

Ηθοποιοί: Τζέιν Αλεξάντερ, Φράνκο Νερό, Κάρολ Λορ, Ράντι Κουέηντ, Τζοάννα Πέττετ, Τζον Κόλλουμ, Ειρήνη Παπά, Κάτια Δανδουλάκη, Ζαν-Πιερ Ομόντ, Πιερ Βανέκ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

 

Μονόγραμμα, Μιχάλης Κακογιάννης «Α & Β Μέρος» Αρχείο ΕΡΤ

 

Στον κινηματογραφικό δημιουργό με την πιο απόλυτη έννοια του όρου, τον άνθρωπο που ανανέωσε τη θεματική και ζωογόνησε την κινηματογραφική γραφή με γνώση, όραμα και ασφαλώς σπάνιο ταλέντο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, είναι αφιερωμένο το «Μονόγραμμα».

 

Παγκόσμια αναγνωρισμένο και διαχρονικό το έργο του δεν περιορίστηκε μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και  σε σκηνοθεσίες θεατρικών έργων καθώς και  σε  όπερες.

 

Το «Κυριακάτικο ξύπνημα»,  η πολυβραβευμένη «Στέλλα», στη συνέχεια «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Το τελευταίο ψέμα», η «Ηλέκτρα» που έγινε δεκτή ως η σημαντικότερη και καλύτερη μεταφορά αρχαίας τραγωδίας στην οθόνη, ο «Ζορμπάς» μια ταινία-θρύλος που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, συνάμα και καλλιτεχνική καταξίωση, με κορύφωση την υποψηφιότητά της για 7 Όσκαρ, από τα οποία εν τέλει κέρδισε τα 3.

 

Ένα πορτρέτο του Μιχάλη Κακογιάννη, ένα ακόμη σπάνιο ντοκουμέντο του «Μονογράμματος».

 

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Κακογιάννη

 

O Μιχάλης Κακογιάννης, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα»,  «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Το τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης. Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.  Από το 1950 έως το 2005 σκηνοθέτησε 15 ταινίες, 36 θεατρικά έργα και 7 όπερες στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

 

«Eγώ κρατάω τα μάτια μου ανοιχτά κι εμπνέομαι είτε από έργα κλασικά που είναι σύντροφοι της ζωής μου ή από γεγονότα ζωντανά της επικαιρότητας. Δεν υπάρχει μία ενιαία γραφή [στο έργο μου], διότι εγώ προσπαθώ να μη σερβίρω τα έντερά μου στον κόσμο. Υπάρχουν σκηνοθέτες που έχουν μια μυωπική αντίληψη του κόσμου κι αυτήν σερβίρουν κατ’ επανάληψη. Κάθε φορά που κάνω ταινία έχω ερέθισμα. Δεν κάνω ταινίες για να τις προσθέσω στο βιογραφικό μου. Αυτό νομίζω ότι βγαίνει σαφώς από την αρχή της καριέρας μου. Με τη ‘‘Στέλλα’’ βγαίνει ο φεμινισμός και ‘’Το κορίτσι με τα μαύρα’’ δείχνει την καταπίεση στην επαρχία, οι ‘‘τραγωδίες” πάλι είναι πάντα σύγχρονες. Όλες οι ταινίες που σκηνοθέτησα είχαν και έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Σέβομαι τρομερά τους μεγάλους συγγραφείς, είναι τιμή μου να δουλεύω πάνω στο έργο τους, άλλωστε έχω ασχοληθεί, μελετήσει και σκηνοθετήσει αρκετές φορές, Ευριπίδη και Σαίξπηρ».

 

Μιχάλης Κακογιάννης

 

(Πηγή πληροφοριών: www.mcf.gr)

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

 

https://www.ert.gr/international/ertflix-gr/

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *