ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΙΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*
Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στη μία το μεσημέρι θα παρουσιαστεί σε αίθουσα εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καϊρου (πύλη 3, Plaza 2, αίθουσα 1 στον δεύτερο όροφο δεξιά απο τις κυλιόμενες σκάλες) η Αραβική μετάφραση της ποιητικής συλλογής του Σπύρου Κοκκινάκη «Ονειρεύομαι σε άλλη γλώσσα» από τον μεταφραστή του έργου κ. Χάλεντ Ραούφ και τον εκδότη κ. Μουχάμεντ Ελμπάαλι. Την εκδήλωση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Ο Σπύρος Κοκκινάκης γεννήθηκε το 1954 στον Πειραιά με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Κρήτη και τη Μεσσηνία.
Είναι Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και Μέγας Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες, Δημόσια Διοίκηση, Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Κοινωνική Εργασία, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Επικοινωνία και Μ.Μ.Ε. Πολιτική Σχεδίαση αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος ποιητικών συλλογών και μελετών. Ποιήματα του εκτός από τα Αραβικά έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά, στα Ρουμάνικα και στα Ιταλικά.
Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του » Λυκόφως Ορίων» , 2019. Επίσης εχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου του από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, της Ακαδημίας Αθηνών.
Σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος έχουν εκφραστεί κολακευτικά για την ποίηση του. Μεταξύ αυτών έχουν εκφραστεί για το έργο του οι παρακάτω:
Ο Δημήτρης Π. Παπαδίτσας έγραψε ότι» οι πολύ ανθρώπινοι και πλατείς υπαρξιακοί ορίζοντες της ποίησης του Κοκκινάκη με εντυπωσίασαν όσο πολύ λίγοι της γενιάς του».
Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος έγραψε » η ποίηση του Σπύρου Κοκκινάκη δεν έχει μόνο ποιότητα, αλλά έχει και την ικανότητα να την φανερώνει ακόμη και στον ανυποψίαστο αναγνώστη της».
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης χαρακτήρισε την ποίηση του Κοκκινάκη ελεγειακή και ρωμαλέα με δωρικό τόνο και εκφραστική τόλμη.
Ο Δημήτρης Χατζής χαρακτήρισε το έργο του Κοκκινάκη «γνήσια ποίηση».
Ο Κρίτων Αθανασούλης επεσήμανε ότι «η ποίησή του είναι ένα ντοκουμέντο που δίνει στα γεγονότα την επέκεινη σημασία τους».
Ο Στέλιος Γεράνης χαρακτήρισε την ποίηση του Κοκκινάκη «ποίηση προχωρημένη και τολμηρή που τάραξε την λιμνάζουσα εκφραστική μας».
Ο G.H.Aufrere σημειώνει ότι «η ποίηση του Κοκκινάκη δεν καλύπτεται από φλοιό. Το μέταλλο του εμφανίζεται αμέσως».
Ο Δημοσθένης Κόκκινος έγραψε ότι «ο Κοκκινάκης φέρνει μιαν άνοιξη με ώριμη ηλικία χωρίς εν τούτοις να βαραίνει πάνω της ο ίσκιος και τα βήματα από το δικό μας ελεγειασμό »
Ο Γιάννης Κουτσοχέρας έγραψε ότι «η ποίηση του Κοκκινάκη συνδυάζει το στοχασμό με την ευαισθησία, τον κοινωνικό λυρισμό με την αμφισβήτηση. Είναι ποίηση αυθεντική. Ο Κοκκινάκης αγαπά τον ελεύθερο άνθρωπο και κάνει το κοινωνικό του χρέος πράξη και ποίηση».
Η Κική Δημουλά έγραψε «παρακαλώ να δεχτείτε το θαυμασμό μου».
Ο Κώστας Μόντης έγραψε » Κατορθώνετε να κάνετε το λογισμό αίσθημα και τους προβληματισμούς ποίηση. Είναι μεγάλο πράγμα αυτό.»
Ο Μιχ. Δ. Στασινόπουλος έγραψε »η γνήσια συγκίνηση σμίγει με το βαθύ μυστήριο της ποιητικής σας διάθεσης»
Τον κατάλογο με την πλήρη εργογραφία του μπορείτε να τον δείτε στην παρακάτω σελίδα.
https://el.wikipedia.org/wiki/Σπύρος_Κοκκινάκης
*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου