Δεν έχουν ακόμη προχωρήσει οι διαδικασίες για την έξοδο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος από την αιγυπτιακή τραπεζική αγορά, λέει ο τοπικός τύπος


 

 

 

Νέα δημοσιεύματα του αιγυπτιακού οικονομικού τύπου φέρνουν καινούργια στοιχεία στη δημοσιότητα, αναφορικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από την τραπεζική αγορά της Χώρας του Νείλου.

 

 

Το γεγονός της εξόδου της λεγόμενης National Bank of Greece – Egypt (ή «NBG-Egypt», όπως λέγεται εν συντομία) αναπτύχθηκε έντονα ως φημολογία μέσα από ρεπορτάζ του τοπικού οικονομικού αιγυπτιακού τύπου που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

 

 

Όμως, σύμφωνα με νέα οικονομικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές Αυγούστου, «οι διαδικασίες προετοιμασίας ενδεχόμενης εξόδου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος από την αιγυπτιακή αγορά δεν έχουν προς το παρόν ξεκινήσει».

 

 

Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα εν λόγω δημοσιεύματα, και τα οποία καταγράφει στο σημερινό του ενημερωτικό σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, «η ελληνική τράπεζα έχει πράγματι καταθέσει σχετικό αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου (CBE), ωστόσο η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας στην Αίγυπτο (δηλαδή η «NBG Egypt») δεν έχει ακόμη δεχθεί επίσημο αίτημα από οποιαδήποτε πλευρά, προκειμένου αυτή να διεξάγει «τεχνική εξέταση» (“due diligence”) του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενδεχόμενης πώλησης».

 

 

Κατά τις ίδιες πηγές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στην περίπτωση που η ελληνική τράπεζα εξέλθει τελικώς της αιγυπτιακής αγοράς, τούτο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 

– είτε διά της πώλησης του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων και των υποχρεώσεών της σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα,

– είτε διά της ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο, που θα απαιτήσει ωστόσο περισσότερο χρόνο.

 

 

Σύμφωνα πάντως με τις εν λόγω πηγές, αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες πελατών της ελληνικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο, διαθέτοντας 17 υποκαταστήματα σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας, «η δραστηριότητα της τράπεζας στην Αίγυπτο συνεχίζεται επί του παρόντος κανονικά, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε διαδικασία μελλοντικής εξόδου θα πάρει αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί».

 

 

Τέλος, το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο θυμίζει στο ενημερωτικό του σημείωμα ότι «ότι στο τέλος Ιουλίου, ο εγχώριος οικονομικός Τύπος είχε αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου ενέκρινε αίτημα της NBG Egypt για έξοδό της από την αιγυπτιακή τραπεζική αγορά, που εμπίπτει στις υποχρεώσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών να μειώσουν δραστικά την παρουσία τους στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την εξυγίανση και αναδιάρθρωσή τους».

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης