Μια μοναδική δεξίωση της Πρεσβείας μας στην Αίγυπτο με «άρωμα Ελλάδας»
Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στην Πρεσβευτική Κατοικία στο Κάιρο ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου τίμησε σε μια λαμπερή δεξίωση δύο άξιους Έλληνες που βρίσκονται στο Κάιρο. Την ταλαντούχα σκηνοθέτρια κυρία Εύα Νάθενα, η οποία συμμετέχει με αξιώσεις στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου με την ταινία της «Φόνισσα» η οποία θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στα Όσκαρ του 2025 και τον διακεκριμένο σκηνοθέτη κύριο Κώστα Φέρρη, ο οποίος έλαβε ενεργό μέρος σε ενδιαφέρουσες ομιλίες, στις παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ, αλλά προετοίμασε και το έδαφος με τις εντατικές επαφές του για την εποικοδομητική κινηματογραφική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η κα Νάθενα και ο κ. Φέρρης είναι δύο ακάματοι εργάτες της 7ης Τέχνης που με την βαθιά και εμπνευσμένη καλλιτεχνική τους προσφορά ταξιδεύουν, μα πάνω από όλα διαδίδουν σε όλη την οικουμένη, τον πολιτισμό, αλλά και τις αξίες που κουβαλάει στο κύτταρό της η φυλή μας από την αρχαιότητα έως το άπειρο.Και οι δύο έχουν αναμετρηθεί με το ανυπέρβλητο βιβλίο του Παπαδιαμάντη και έχουν σκηνοθετήσει με 50 χρόνια διαφορά την «Φόνισσα», δημιουργώντας δύο μοναδικές ταινίες.
“Όπως όλοι γνωρίζετε πολύ καλά, μια Ελληνική ταινία συμμετέχει στο μεγάλο και διάσημο αυτό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Καΐρου. Η ταινία αυτή ονομάζεται ¨Φόνισσα¨ και την σκηνοθέτησε η κα Εύα Νάθενα την οποία τιμούμε σήμερα. Βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια πικρή ιστορία που περιμένω με ανυπομονησία να την δω μαζί σας αύριο στην επίσημη προβολή της, στην Όπερα του Καΐρου. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν μεταξύ άλλων και μια μεγάλη ιστορία δημιουργικής αλληλεπίδρασης στον κινηματογράφο. Υπήρξαν πολλοί Αιγυπτιώτες Έλληνες που έκαναν μια λαμπερή καριέρα στο σινεμά. Ο κύριος Κώστας Φέρρης, ήταν ένας από αυτούς και είναι μεγάλη μας τιμή που τον έχουμε απόψε μαζί μας.»
Με αυτά τα θερμά λόγια ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Πολιτισμού Δρ. Άχμεντ Χάνο και όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους της βραδιάς, κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου κ. Χουσεΐν Φάχμη για τον δικό του χαιρετισμό
«Νιώθω τόσο όμορφα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα και σας καλωσορίζω στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Καΐρου. Είναι ένα μεγάλο Φεστιβάλ που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν συμμετέχουν Έλληνες φίλοι.» Στην συνέχεια ο κ. Φάχμη απευθυνόμενος στην κα Νάθενα ανέφερε με τρυφερότητα «Είναι μεγάλη μας χαρά που η ταινία σας είναι στο Φεστιβάλ και ελπίζουμε μια μέρα να πάρετε βραβείο από το Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου.»
Η δεξίωση έλαμψε από την παρουσία πολλών αστέρων του Αιγυπτιακού Κινηματογράφου. Η Λεμπλέμπα, η Γίοσρα, ο Χουσεΐν Φάχμι, αλλά και η Ελληνίδα από την μεριά της μητέρας της Λέιλα Έλουη έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στην βραδιά δίπλα σε διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως ο ζωγράφος και διανοητής κ. Γουαγκίχ Γουάχμπα και η ταλαντούχα ζωγράφος κα Καρέλ Χόμσι.
«Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος που σας γνωρίζω από κοντά και εύχομαι τα καλύτερα για την πορεία της ταινίας σας στο Κάιρο αλλά και σε όλο τον κόσμο.» Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής καλωσόρισε την κυρία Νάθενα. Αντάλλαξε επίσης και μια θερμή χειραψία από καρδιάς με τον Αιγυπτιώτη κ. Κώστα Φέρρη , ο οποίος του προσέφερε με πολύ αγάπη, όπως χαρακτηριστικά είπε, την «Γέφυρα των Λεμονιών», το βιβλίο που έγραψε με την κα Πέρσα Κουμούτση και όπως έχει ήδη δρομολογηθεί θα ξεκινήσει σύντομα η μεταφορά του στην «μεγάλη οθόνη».
Την προσοχή του φωτογραφικού μας φακού τράβηξε για μια στιγμή και ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας και Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, ο οποίος προσέφερε στον κ. Φάχμι ένα συλλεκτικό βιβλίο από το αρχείο της Πρεσβείας το οποίο εκδόθηκε το 2001, από το Φεστιβάλ, την Ελληνική Πρεσβεία και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου την χρονιά που εορτάζονταν τα 25 χρόνια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Καΐρου και στο οποίο ήταν πάλι Πρόεδρος όπως και σήμερα ο κ. Χουσεΐν Φάχμι.
Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό για την ιστορία, ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που συμμετείχε με ένα ειδικό αφιέρωμα τιμώντας τους γεννημένους στην Αίγυπτο Έλληνες σκηνοθέτες: Κώστα Φέρρη, Γιώργο Κατακουζηνό, Νίκο Περάκη, Βασίλη Βαφέα και Γιώργο Χριστοφή, και το βιβλίο που προσέφερε ο κ. Μελαχροινούδης ήταν η ανασκόπηση αυτού του κινηματογραφικού Πανοράματος.
Με ιστορίες κινηματογράφου κύλησε και έκλεισε η βραδιά με την κυρία Νάθενα και τον κύριο Φέρρη να ευχαριστούν όλους από καρδιάς για την μεγάλη τιμή που τους επεφύλαξαν και με τους μεγάλους Αιγύπτιους πρωταγωνιστές να μοιράζονται εμπειρίες και εικόνες μιας ολόκληρης ζωής που έζησαν μπροστά και πίσω από την κάμερα.