Λαμπερή η δεξίωση για την 196η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Κάιρο
Εκπληκτική ήταν η όλη εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, για την 196η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, πολλών επισήμων και αναρίθμητων επισκεπτών, τούς οποίους καλοσώρισε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και η σύζυγός του, Πρέσβειρα και Πρέσβης της Ελλάδας στην Τυνησία κα Τερέζα Αγγελάτου – Διάμεση.
Μιλώντας τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ο Έλληνας Πρέσβης μίλησε προς τους προσκεκλημένους για την τεράστια προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ήταν τα σκληρότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα,α λλά συμπληρώνοντας και με ικανοποίηση ότι ήδη υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», με τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα από τον αγώνα της χώρας να σταθεί στα πόδια της: με την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τον τουρισμό, μέσω του οποίου περίπου 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2016 και φέτος αναμένονται πολλοί περισσότεροι.ι στα
Παράλληλα, ο κ. Διάμεσης αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, που ξεκινούν από την εποχή των Φαραώ και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέροντας ακόμη πιο κοντά σήμερα τους δύο λαούς και τα δύο κράτη, ιδιαίτερα και με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2016, στα πλαίσια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, στο Κάιρο.
«Για μάς, τους Έλληνες, η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο είναι αυτονόητη, απολύτως προφανής. Η Αίγυπτος είναι ένας από τους πιο στενούς μας εταίρους, ένας γείτονας και φίλος. Το διμερές εμπόριο έχει παρουσιάσει τεράστια αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια, έχοντας πεντάκις πολλαπλασιαστεί από το 2006. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έχουν φτάσει περίπου το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, προσφέροντας εργασία σε Αιγυπτίους πολίτες και καταλαμβάνοντας μία σημαντική παρουσία στην τοπική οικονομική ζωή.
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρέσβης έκανε ειδική αναφορά τόσο στην Ελληνική παροικία στην Αίγυπτο όσο και στην παρουσία της Αιγυπτιακής Κοινότητας στην Ελλάδα.
Ενώ, ευχαρίστησε θερμά τους δύο σημαντικούς Εκπροσώπους από την Ελλάδα, τον γνωστό Αιγυπτιώτη φίλο μας κ. Γιώργο Φλωρεντή, Ειδικό Γραμματέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού και τον Αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή της Γενική Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρη Πλευράκη αρμόδιο για … εμάς, τους απανταχού απόδημους Ελληνες. «Σάς ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνατε και προσβλέπουμε στη στενή μας συνεργασία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τόνισε προς τους προσκεκλημένους ότι με τη βοήθεια ενός μεγάλου Ευεργέτη (που δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά του), η μεγάλη ανακαίνιση της Πρεσβευτικής κατοικίας, του ιστορικού αυτού κτιρίου στο Ζαμάλεκ (που κάποτε φιλοξένησε και την Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου), έγινε πραγματικότητα.
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους διακεκριμένους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους τη λαμπρή δεξίωση ήταν ο Υπουργός Προμηθειών και Εσωτερικού Εμπορίου ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Αιγύπτου Dr. Aly Moselhy, ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αιγύπτου Πρέσβης Alaa Youssef, ο Ειδικός Σύμβουλος του Αιγυπτίου Προέδρου της Δημοκρατίας για θρησκευτικά θέματα Osama Al-Azhary, ο Εκπρόσωπος υπηρεσιακής ιεραρχίας Υπουργείου Εξωτερικών, Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρέσβης Raouf Saad, ο επικεφαλής της Αρχής του Καναλιού του Σουέζ Dr Ahmad Darwish, ο επικεφαλής του NATIONAL GAS Mr Hany Farid, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου κ. Hassan Abdel Moniem Amin
Director for Middle Eastern Europe Dep., ο Σύμβουλος του Υπουργού Μεταφορών Dr Samir A. El Gammal , ο εκπρόσωπος της GENΕRAL AUTHORITY FOR INVESTMENT AND FREE ZONE κ. Mohamed Youssef και άλλοι επίσημοι.
Να σημειωθεί ότι ειδικό χαιρετισμό απηύθυναν και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού κράτους κ.κ. Φλωρεντής και Πλευράκης, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της ελληνικής κυβέρνησης προς όλους τους παρισταμένους και την παροικία. Από την πλευρά του, ο κ. Πλευράκης χαρακτήρισε «Γέφυρες φιλίας και πολιτισμού» τις δύο Κοινότητες, την Ελληνική στην Αίγυπτο και την Αιγυπτιακή στην Ελλάδα, που στηρίζουν και εκείνες το τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, παρουσία φυσικά και του Κυπρίου Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
«Είμαστε στο πλευρό σας ως ελληνική κυβέρνηση, στηρίζοντας τους αγώνες σας για να παραμείνει ζωντανή η ελληνική παροικία στη φίλη και αδελφή Χώρα του Νείλου», τόνισε με τη σειρά του ο Αλεξανδρινός Ειδικός Γραμματέας κ. Γιώργος Φλωρεντής.
Να σημειωθεί ότι την παροικία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλας Βαδής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος, ενώ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Πατριαρχικός Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, ενώ ανάμεσα στις πολλές επιχειρηματικές εκπροσωπήσεις, αξίζει να επισημάνουμε την παρουσία του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Γιώργου Σώχου.
Αξίζει τέλος να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε – όπως και ο ίδιος ο Έλληνας Πρέσβης κ. Διάμεσης έκανε στο λόγο του – τον «Πρέσβη» της Ελληνικής Μαγειρικής στη Μέση Ανατολή, τον Σεφ Δημήτρη Κουτσονικόλα, που χάρισε με την τέχνη του τους εκπληκτικούς ελληνικούς μεζέδες, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Σημαντική ήταν η παρουσία και της Αιγυπτιώτικης νεολαίας με την Αχιλλοπούλειο και τους μαθητέςτης Αμπετείου και τους Δ/ντές τους Χαράλαμπο Κουγεμήτρο και Βασιλική Πετροπούλου. Ενώ, φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ απηύθυνε ο κ. Διάμεσης προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που στήριξαν οικονομικά την όλη βραδυά, οι οποίες και παρουσιάζονται ενδεικτικά στην κάρτα σε διπλανή στήλη του ρεπορτάζ. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!