Καταγγελία της Αιγύπτου στην UNESCO εναντίον της Κίνας για την ψεύτικη «Σφίγγα» που οι Κινέζοι φτιάξαν το 2014 στην πόλη Shijiazhuang


 

 

 

 

Η Αίγυπτος υπέβαλε καταγγελία στην UNESCO (τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό), αφότου έκανε την εμφάνισή του και πάλι ένα αντίγραφο της εμβληματικής Αιγυπτιακής Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας στην Κίνα.

 

 

Φτιαγμένη στην περιοχή Shijiazhuang, πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι στη βόρεια Κίνα, η κινέζικη αντιγραφή της Σφίγγας έχει ύψος 60 μέτρων και μήκος 20 μέτρων, παρουσιάζοντας περίπου τις ίδιες αναλογίες με την αυθεντική Σφίγγα που βρίσκεται στην Γκίζα του Καΐρου εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια.

 

 

Η Αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Independent» αποκαλύπτει ότι ο αρμόδιος αρχαιοτήτων της περιοχής της Γκίζας, Γενικός Δ/ντής Άσραφ Μόχι Ελ Ντιν δήλωσε στην «Daily Telegraph» ότι «το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου λαμβάνει μέτρα μέσω της UNESCO, καθώς πρόκειται για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας της Αιγύπτου. Τελικά η Κίνα πρέπει να απομακρύνει την ψεύτικη Σφίγγα», επισημαίνει.

 

 

Να σημειωθεί ότι το κινέζικο αντίγραφο της Αιγυπτιακής Σφίγγας έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το έτος 2014, αλλά φαίνεται να κατεδαφίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος του το 2016, αφού η Αίγυπτος υπέβαλε την πρώτη καταγγελία της στην UNESCO, υποστηρίζοντας ότι το αντίγραφο αυτό θα έβλαπτε τον αιγυπτιακό τουρισμό. Η Κίνα αντέκρουσε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι το άγαλμα κατασκευάστηκε για σκοποβολή και ότι θα κατεδαφιζόταν μετά τα αγωνίσματα.

 

 

Ωστόσο, η Αίγυπτος ανταπάντησε λέγοντας ότι οι Κινέζοι θα έπρεπε να τούς είχαν ειδοποιήσει αν πράγματι αυτό συνέβαινε.

 

 

Ωστόσο, η συζήτηση ήρθε και πάλι στο προσκήνιο αφότου η κινεζική ειδησεογραφική δικτυακή ενημερωτική ιστοσελίδα «Guancha» ανέφερε ότι η Κίνα επανασυνέδεσε το κεφάλι του αντιγράφου της Σφίγγας, τον περασμένο μήνα, προκαλώντας και πάλι την οργή των Αιγυπτίων.

 

 

«Η αγανάκτηση της Αιγύπτου δεν προήλθε από το γεγονός ότι ανησυχεί για τον τουρισμό της, αλλά γιατί πρόκειται για μία κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», κατέληξε ο αρμόδιος Γενικός Δ/ντής της περιοχής αρχαιοτήτων της Γκίζας του Καΐρου Αλ Ντιν.

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης