Διέκοψε την επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα, ο Κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄- Επιστρέφει στο Κάιρο μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση


 

 

 

 

Στο Κάιρο επιστρέφει ο Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Ταουάντρος (Θεόδωρος) Β΄, μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου το πρωί της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου, που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους και τραυμάτισε 49.

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι στις ημέρες που έμεινε στην Αθήνα, και πριν συμβεί το αποτρόπαιο γεγονός, ο Κόπτης Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από την Ελληνική πολιτειακή, πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία.

 

 

 

 

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

 

 

 

Στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Κόπτη Προκαθήμενο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Μάνης κ. Χρυσόστομος και Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

 

 

 

 

 

ӕ͔́ǓǠԏՠЮ БϊϐǠЁՋϐϕˏՠ̅ ԏ͠ЁԑɁїǠԇӠʏДɊǓ ŊʋǓɁӠȅτّϭ--ԏ͠ЁԑɁїǠԇӠʏДɊǓ ŊʋǓɁӠӕͅτŕ ϠQ׉ŐɓʏЏӠɅљ͕̏ӠʁșӠϠՖՐŎ ÉM͇ӠLMTɄǓ ʁșӠʁɠMԉБϓِʼn`ԙ͠ĕϠŊʋǓəͭ-֙ԏ בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

 

 

 

 

Επίσης στην συνάντηση παρέστη και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, καθώς και αξιωματούχοι της Ελληνικής Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην κοινή κληρονομιά των δύο χωρών, καθώς και στους ιστορικούς δεσμούς που τους συνδέουν. Τέλος συζητήθηκαν θέματα για την Μέση Ανατολή και τις διώξεις των χριστιανών, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα.

 

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

 

 

 

 

Με τον Πάπα και Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου Θεόδωρο Β’, συναντήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Στη συνάντηση παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συνόδευε τον υψηλό επισκέπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκεντρο της συζήτησης, αποτέλεσαν οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

 

 

 

 

 

koptis_tsipras-1

 

 

 

 

Επίσης, συζητήθηκαν τα σημαντικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί όσον αφορά στην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κοπτική Εκκλησία και την Κοινότητα στην Ελλάδα.

 

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου στην ανάγκη συμβολής του στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

 

 

 

 

koptis_tsipras-3

 

 

 

 

 

 

Ο ΥΦΥΠΕΞ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

 

 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, είναι εκείνος που εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, υποδέχθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Αυτού Μακαριότητα τον Πατριάρχη της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου, κύριο Θεόδωρο Β΄ (Tawadros II). Η Α.Μ. πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, έπειτα από πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 

 

 

Ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου είναι ιστορική και συνιστά κορυφαία στιγμή και απόδειξη των άριστων σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου.

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου συμμετείχε στη Διάσκεψη των Αθηνών (18-20.10.2015) για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτεριών και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, ενώ τον Σεπτέμβριο 2015 έλαβε μέρος στη Διεθνή Συνάντηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων Θρησκευτικών ηγετών και των αντιπροσώπων τους, στο πλαίσιο του διεξαγόμενου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαθρησκειακού διαλόγου μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ.

 

 

 

 

«Με τον Πατριάρχη των Κοπτών θα υπάρξουν συζητήσεις για τη δυνατότητα πραγματοποίησης δράσεων, που θα βοηθήσουν στην ειρηνική συμβίωση όλων των δογμάτων της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και της προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

 

 

Συνεπώς η πρώτη επίσκεψη του Προκαθημένου της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, όχι μόνο των Εκκλησιών αλλά και των λαών μας», τονίστηκε στο επίσημο ανακοινωθέν του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

 

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

 

 

Επίσης, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ής Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Κοπτών κ. Θεόδωρο.

 

 

 

 

 

VɎǠԏՠ ЁԑɁїǠԇӠʏДɊǓ ŊʋǓɁӠӔǍ ŋˁā--Őɓʅ؇ ʁɠӕ͔́ǓǠ̅ ԏ͠Q׉ŐɓʏЏ Ʌљ͕̏ ӔǍ Q׉ŐɓʏЇ HǍٍ--(בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI)

 

 

 

Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αφού καλωσόρισε εξ ονόματος του πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Μακαριώτατο Πατριάρχη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία Σας εδώ προσλαμβάνει μείζονα αξία σε περίοδο εξαιρετικά ταραγμένη και κρίσιμη. Στις μέρες μας ο άνθρωπος αναζητεί απεγνωσμένα αγαθούς συνομιλητές, πνευματική ανταπόκριση και εύδιους λιμένες μέσα στην κλύδωνα της Ιστορίας. Έχω τη βεβαιότητα ότι πολύτιμες σκέψεις και λόγοι ουσίας θα αναπτυχθούν αμοιβαίως στη διάρκεια της Επισκέψεώς Σας, οι οποίες θα βοηθήσουν να εμβαθύνουμε σε όσα μας ενώνουν. Σήμερα, δυστυχώς η καθ’ Υμάς Εκκλησία ως και άπασα η Μέση Ανατολή γίνονται συχνά αποδέκτες βιαίων εκφράσεων θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που θέτουν σε δοκιμασία το πιστό ποίμνιο Υμών, το οποίο όμως δίδει εμπράκτως μαρτυρία Χριστού. Η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά των έκπαλαι αγαθών αισθημάτων προς τον πιστό λαό Σας, ίσταται προς Υμάς αλληλέγγυος. Η Ιερά ημών Σύνοδος, συναισθανόμενη την τραγικότητα και τη βαρύτητα των βιαίων πράξεων εις βάρος των εις Χριστόν πιστευόντων, απηύθυνε προ πολλού έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, εκφράζουσα την ανησυχία Της για τις επαπειλούμενες τύχες των διωκομένων Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και εκήρυξε την Έκτη Εβδομάδα των Νηστειών του παρελθόντος έτους Εβδομάδα προσευχής υπέρ αυτών».

 

 

 

 

Μετά την προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσέφερε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Κοπτών κ. Θεόδωρο την ιερή εικόνα του Αποστόλου Παύλου, ως ενθύμημα της επισκέψεώς του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 

 

 

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης των Κοπτών κ. Θεόδωρος, ευχαρίστησε αρχικά για την εγκάρδια υποδοχή και συνέχισε σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχομεν κοινήν Ιστορίαν και κληρονομίαν, καθώς επίσης γενεάς και γενεάς, αι οποίαι έζησαν εις τας δύο χώρας μας, ώστε αι ομοιότητες και τα κοινά μεταξύ μας να είναι πλέον πολύ περισσότερα από τυχόν σημεία διαφοράς ή διαφωνίας. Εκ μέσης καρδίας ευχαριστούμεν Υμάς, Μακαριώτατε, δια την πολύτιμον μεσολάβησίν Σας εις το θέμα της αναγνωρίσεως της Κοπτικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ομού μεθ’ ετέρων έξι Χριστιανικών Εκκλησιών, υπό του ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά μήνα Οκτώβριον του έτους 2014. Επίσης, ευχαριστούμεν Υμάς δια τον ανθρωπιστικόν σας ρόλον εις την παροχήν βοηθείας προς πρόσφυγας προερχομένους εκ χωρών πολέμου και καταστροφής. Προσθέτομεν εις το σημείον αυτό ότι θα ηδύνατο και η εν Ελλάδι Κοπτική Ορθόδοξος Εκκλησία να συμβάλει εις την παροχήν βοηθείας προς τυχόν νέους πρόσφυγας». 

 

 

 

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προσκάλεσε στην Αίγυπτο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και του προσέφερε την εικόνα της Φυγής εις Αίγυπτον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης