ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μέμφιδος Νικόδημος: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Ευεργέτες μας, όπως ήταν η Στέλλα Κυριάζη για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό» (FOTO,VIDEO)

 

 

 

Λύγισαν πάλι οι καρδιές του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο Κάιρο, στην εικόνα της αείμνηστης Ευεργέτιδας της παροικίας στη Χώρα του Νείλου, της αξέχαστης Στέλλας Κυριάζη, με τη συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατό της.

 

 

Το παμπαροικιακό μνημόσυνο της κόρης του Συναδινού που έφτασε να είναι η πιο πλούσια Ελληνίδα της Αιγύπτου, αλλά κυρίως πλούσια στην ψυχή, μένοντας στην ιστορία ως η «Μάνα του Ελληνισμού» του Καΐρου, ετέλεσε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, στην εκκλησία της «εις Φυγήν εις Αίγυπτον» Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου.

 

 

Είναι ο ναός που η αλησμόνητη Στέλλα Κυριάζη αγάπησε περισσότερο, δίνοντας όλη την ψυχή της και ανακαινίζοντάς τον εκ βάθρων το 2013, με τη στήριξη του φιλευσεβούς συζύγου της Κυριάκου Κυριάζη.

 

 

Στην ίδια αυτή εκκλησία συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι της παροικίας για να δείξουν ότι δε λησμονούν τη Μεγάλη Ευεργέτιδα αλλά και τη Μεγάλη Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας η οποία δετέλεσε Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία» καθώς επίσης της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως, ενώ διετέλεσε και πρώτη στην ιστορία Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

 

Συγκινητικός ήταν ο λόγος του Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου για την μεγάλη αυτή Ελληνίδα της Αιγύπτου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου, που ετέλεσε συμπαραστατούμενος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Μέμφιδος π. Μιχαήλ Ζάκι, τόνισε από πόσο φτωχή οικογένεια ξεκίνησε η Καϊρινή Στέλλα Κυριάζη, πόσο ψηλά έφτασε, αλλά και το πόσο ταπεινή παρέμεινε, κατορθώνοντας να γίνει μία πλούσια γυναίκα, όχι τόσο με τον πλούτο σε χρήματα αλλά κυρίως με τον πλούτο των χαρισμάτων της και της πλούσιας καρδιάς της, από το περίσσευμα της οποίας ευεργετήθηκε όλος ο Καΐρινός Ελληνισμός, βρίσκοντας στο πρόσωπό της το αληθινό πρόσωπο των Ευεργετών που πάντοτε χαρακτηριζόταν ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός ανά τον κόσμο.

 

 

«Άνθρωποι σαν την Στέλλα Κυριάζη δεν πεθαίνουν ποτέ», είπε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος. Και συνέχισε: «Η Στέλλα Κυριάζη ήταν πολύ μεγάλη προσωπικότητα. Αλλά, προπάντων, ήταν ο άνθρωπος των φτωχών ανθρωπίνων, που βοηθούσε όπου έβλεπε ότι είχε ανάγκη. Η Στέλλα Κυριάζη ήταν άνθρωπος με «Α» κεφαλαίο».

 

 

«Σήμερα, έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους. Πρέπει να τούς έχουμε παραδείγματα, Έτσι ώστε το παράδειγμά της να παραμένει ζωντανό και να βρίσκει μιμητές».

 

 

Και ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κατέληξε:

 

 

«Η Στέλλα Κυριάζη ήταν ευεργέτης όλων μας. Και χρέος μας είναι να μην ξεχνάμε τους ευεργέτες μας! Είμαι σίγουρος ότι από εκεί όπου θα βρίσκεται τώρα θα μας βλέπει, θα μας χαμογελάει και θα στέλνει την ευχή της σε όλους εμάς, στον πολυαγαπημένο της σύζυγο Κυριάκο Κυριάζη, τα παιδιά της, τα εγγόνια και δισέγγονά της».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *