Δίκη στην Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη για την «Οξυά», το νησί του Ιονίου που αγόρασε ο Εμίρης του Κατάρ


Του Κώστα Ιερίδη

 

Μία από τις λιγοστές υποθέσεις, στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, όπου εμπλέκεται ο… αραβικός παράγοντας θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη στα δικαστήρια. Ο λόγος για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί και του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη με αφορμή την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει ο σεΐχης στο νησί του Ιονίου Οξυά.

Η αντιδικία αυτή, λοιπόν, θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης την ερχόμενη Τρίτη, με τον Έλληνα αρχιτέκτονα να ζητεί αποζημίωση αρκετών χιλιάδων ευρώ από τον Αλ Θανί.

 

 

Το ιστορικό

 

 

Τον Απρίλιο του 2012 ο τότε εμίρης του Κατάρ αγόρασε προς περίπου 5 εκατ. ευρώ τη νησίδα Οξυά στο Ιόνιο Πέλαγος, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί ένα πρότυπο τουριστικό θέρετρο.

 

 

 

 

Έτσι, μέσω της ελληνικής εταιρείας Pimara Α.Ε., που ενεργεί για λογαριασμό του, ο εμίρης ανέθεσε στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο να τρέξει την αδειοδότηση του έργου με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή στην έκταση.

​Πρόκειται εκ των πραγμάτων για δύσκολη επένδυση, καθώς η Οξυά βρίσκεται σε ζώνη Natura. Εκ των πραγμάτων πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς η Οξυά βρίσκεται σε ζώνη Natura, ενώ για να πολεοδομηθεί απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η ένταξη του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), και στη συνέχεια η έκδοση προεδρικού διατάγματος. Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη η εμπλοκή του Συμβουλίου της Επικρατείας και το μακρύ χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ληφθούν όσες εγκρίσεις απαιτούνται.

Παρ” όλ’ αυτά, λίγο καιρό μετά την αγορά του νησιού από τον τέως εμίρη του Κατάρ, ο γιος του Στέλιου Αγιοστρατίτη, ο Ανδρέας παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης της Οξυάς, το οποίο προέβλεπε την μετατροπή του νησιού σε art island. Σε προορισμό που, με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτιστική ανάπτυξη, τους οικισμούς καλλιτεχνών, τα μουσεία και τις γκαλερί, θα συμπεριλάμβανε πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις προσαπογείωσης υδροπλάνων και χώρους άθλησης.

 

 

Η μήνη του εμίρη

 

 

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε τη μήνη της Pimara, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Άραβα κροίσου, καθώς, παρότι η αδειοδοτική διαδικασία βρισκόταν στο σημείο μηδέν, ο εμίρης εμφανιζόταν, εν αγνοία του, να δρομολογεί μια επένδυση-μαμούθ στην Οξυά. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η πλευρά του εμίρη, το γραφείο Αγιοστρατίτη δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην υλοποίηση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων, με αποτέλεσμα η επένδυση να βρίσκεται στον πάγο εδώ και δύο χρόνια.

 

 

 

 

Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2013 διακόπηκε η συνεργασία του εμίρη με τον γνωστό αρχιτέκτονα, ο οποίος έχει εισπράξει περίπου 400.000 ευρώ για τις όποιες υπηρεσίες του πρόσφερε.

Το μόνο παρήγορο που προκύπτει από την εμπλοκή στο «project Οξυά» είναι ότι σεΐχης δεν εγκαταλείπει τα σχέδια αξιοποίησης του γραφικού νησιού του Ιονίου…

 

Πηγή: www.zougla.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης