Yπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Αιγύπτου, στο ΑΠΕ, από το Κάιρο: «Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας» για το φυσικό αέριο (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

Την ικανοποίησή τους για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της σημερινής τους συνάντησης στο Κάιρο αλλά και την πεποίθησή τους ότι Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού, εξέφρασαν με κοινές αποκλειστικές τους δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Κάτσικα, τόσο ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα, όσο και ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

 

 

 

Οι δηλώσεις των δύο Υπουργών έγιναν αμέσως μετά τις διμερείς τους επαφές αλλά και την επίσημη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου κ. Σερίφ Ισμαήλ, μία συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν εκείνος που κατείχε μέχρι πρότινος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας μέχρι το 2015, επομένως κατέχει εξαιρετικά τα θέματα αυτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

 

 

 

Καλωσορίζοντας μάλιστα τον Κύπριο ομόλογό του κ. Λακκοτρύπη, ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα μίλησε για «τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο κυβερνήσεις μας, οι δύο χώρες και με τις άριστες σχέσεις που έχουν οι δύο Πρόεδροι», μην παραλείποντας να επισημάνει και τις άριστες σχέσεις τους και με την Ελλάδα, αναφέροντας ως απόδειξη και το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», όπου «οι τρεις Πρόεδροι των τριών κρατών, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, συναντήθηκαν μόλις μία εβδομάδα πριν στην Αλεξάνδρεια. Και αυτό αποτελεί τη συνέχιση των καλών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των τριών χωρών».

 

 

 

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα θέματα Αιγύπτου και Κύπρου, ο Αιγύπτιος Υπουργός επεσήμανε ότι «ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς που έχουμε είναι ο τομέας της ενέργειας».

 

 

 

 

 

 

 

«Και με την ιδιότητά μου ως Υπουργού Πετρελαίου και με τον Υπουργό κ. Λακκοτρύπη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία στο να έρθει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί στα ενεργειακά μας σχέδια», τόνισε ο κ. Ελ Μόλα, προσθέτοντας:

 

 

 

«Αυτό σημαίνει ότι θα παραλαμβάνουμε το φυσικό αέριο από την Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή και μετά θα το εξαγάγουμε στην Ευρώπη.

 

 

 

Και αυτό προκύπτει από μία άριστη και επιτυχημένη συνάντηση που είχαμε και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα ενέργειας, πριν από δύο εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας το στρατηγικό τους σχέδιο στο να είναι η Αίγυπτος αξιόπιστος πάροχος ενέργειας και πάροχος εναλλακτικής ενέργειας για την Ευρώπη».

 

 

 

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Κύπρο ως ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο Αιγύπτιος Υπουργός κ. Ελ Μόλα έδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι «η Κύπρος και η Αίγυπτος συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι downstream hub, midstream hub ή upstream hub (εκείνη που θα κάνει την εξόρυξη, την παροχή αλλά και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου) ».

 

 

 

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Υπουργός χαρακτήρισε τις σημερινές συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του στο Κάιρο «πολύ επιτυχημένες». Και πρόσθεσε ότι «συναντήσαμε επίσης τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, έχοντας μία πολύ καλή συνάντηση μαζί του, δίνοντάς μας τις απόψεις του πάνω στην προοπτική του πώς μπορούμε να δούμε το μέλλον με τον αγωγό φυσικού αερίου και την ανάπτυξη του πεδίου και παρέχοντας φυσικό αέριο στην Αίγυπτο».

 

 

 

Και ο Αιγύπτιος Υπουργός κατέληξε:

 

 

 

«Συνοψίζοντας θέλω να πω ότι συμφωνήσαμε σε ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους λίγους μήνες.

 

 

 

Θα ξεκινήσουμε τις επόμενες εβδομάδες να καταλήγουμε στη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων σύντομα, για το καλό των δύο λαών μας, της Κύπρου και της Αιγύπτου».

 

 

 

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού της Κύπρου κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «η επίσκεψή μου, τις τελευταίες δύο μέρες, σκοπό είχε να συζητήσουμε δύο πολύ πρακτικά, συγκεκριμένα θέματα: το ένα αφορά τη διακρατική συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου με τις ακτές της Αιγύπτου. Και βεβαίως το δεύτερο θέμα που είναι επίσης σημαντικό ήταν συζητήσουμε την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων για την πώληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» σε ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου».

 

 

 

Ο Κύπριος Υπουργός έκανε λόγο για «προχωρημένες συζητήσεις» και στα δύο θέματα, τονίζοντας:

 

 

 

«Έχοντας συναντήσει και τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, ο οποίος ήταν και ο τέως Υπουργός Πετρελαίου, και γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα, όπως επίσης και στις συναντήσεις που είχα και με τον ομόλογό μου, τον κ. Ελ Μόλα, ανταλλάξαμε απόψεις ως προς την πρόοδο των δύο αυτών – μπορώ να πω – προχωρημένων συζητήσεων που έχουμε και για τα δύο θέματα».

 

 

 

Και προσέθεσε:

 

 

 

«Είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε σε συμφωνία όσον αφορά την διακρατική συμφωνία του υποθαλάσσιου αγωγού, μία απαραίτητη συμφωνία για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

 

 

 

Παρόμοιου τύπου συμφωνία συζητιέται και μεταξύ των χωρών για τον αγωγό ανατολικής Μεσογείου, τον EastMed. Είναι απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες που διέπουν την κατασκευή και λειτουργία αυτού του είδους των αγωγών.

 

 

 

Και βεβαίως, έχω ενημερώσει και για την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών του κοιτάσματος «Αφροδίτη» από την μία πλευρά και των εταιρειών της Αιγύπτου από την άλλη. Και σε αυτό το σημείο, είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ευελπιστούμε να έχουμε αποτελέσματα πάρα πολύ σύντομα», κατέληξε ο Υπουργός κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις σημερινές διαπραγματεύσεις που συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση.   

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης