Τ. Κουΐκ από την Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες: «Η Ελλάδα στηρίζει τις ευρωπαϊκές δράσεις στην Αφρική»


 

 

 

 

Ολοκληρώθηκαν οι τρεις Υπουργικές Σύνοδοι, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης – ASEAN και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ.

 

 

Η τελευταία Σύνοδος ήταν αυτή που αφορούσε την ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική, με στόχο την ανάπτυξη των Αφρικανικών κρατών, θέμα συνδεδεμένο και με τις από εκεί μεταναστευτικές ροές.

 

 

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, στην οποία μετείχαν 80 Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στα κεντρικά της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

«Η Ελλάδα στα Αφρικανικά κράτη, είτε τα βόρεια που βρέχονται από τη Μεσόγειο, είτε της Υποσαχαρικής Αφρικής, είναι πολύ ψηλά στην εκτίμηση των λαών τους. Βλέπετε, εμείς δεν ήμασταν ποτέ Αποικιοκράτες τους.

 

 

Όπου και να εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες από τις αρχές του περασμένου αιώνα, πήγαν για να δουλέψουν, για να φτιάξουν το δικό τους αύριο, με αγάπη και εκτίμηση για τον κάθε τοπικό γείτονά τους.

 

 

Με την ανεκτίμητη βοήθεια και της Ελληνικής Ομογένειας, η Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμίσει σε υψηλό επίπεδο τις πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με πολλά κράτη της Αφρικανικής ηπείρου, γεγονός που έχει εκτιμηθεί δεόντως από την πλευρά τους.

 

 

Εμείς είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντική δική τους πύλη για τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

 

 

Η Αφρικανική Ένωση από την πλευρά της, έχει όλα τα κράτη – μέλη της στην παγκόσμια οικογένεια του ΟΗΕ, χωρίς να ξεχνάμε και τη συμμετοχή των περισσοτέρων στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, που σαφώς θα πρέπει να μας αφορά για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται τώρα να εκθέσω.

 

 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εξ ορισμού θέλει να συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση. Γι’ αυτό και συγχαίρουμε και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κα Φεντερίκα Μογκερίνι γι’ αυτήν την Υπουργική Σύνοδο, ως συνέχεια της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Α.Ε. που έγινε τον Νοέμβριο του 2017 στο Αμπιτζάν.

 

 

Η Ελλάδα συνυπογράφει στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει δράσεις που θα έχουν ως βασικό πυλώνα τους νέους της Αφρικανικής ηπείρου, στοχεύοντας σε θέσεις εργασίας, στη μόρφωσή τους και στην εναρμόνισή τους με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Κρατώντας τους νέους και τις οικογένειές τους στο τόπο τους, βοηθάμε πολύ σημαντικά και στην από εκει μείωση των μεταναστευτικών ροών.

 

 

Δεν ξεχνώ να συμπεριλάβω και την αναγκαιότητα να ανακτήσουν τη θέση που τους αξίζει, και στο εργασιακό και στο κοινωνικό και στο μορφωτικό επίπεδο, οι γυναίκες της Αφρικής.

 

 

Τέλος, είμαι σε θέση να αναγγείλω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις Ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές στην Αφρικανική ήπειρο και κυρίως στα κράτη που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, γιατί ανεξάρτητα αν αυτό βοηθάει στην εξωστρέφεια της δικής μας οικονομίας, συμβάλλει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας με τοπικό προσωπικό, όπως σας έλεγα προηγουμένως».

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης