Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ: «Γέφυρα προσέγγισης μεταξύ των χωρών της Μ. Ανατολής, Αραβικού Κόσμου και ΝΑ Ευρώπης η 3η Διάσκεψη της Ρόδου»


 

 

 

Στην κορυφή της επικαιρότητας των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης, βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα με τη διεξαγωγή της 3ης Υπουργικής Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα».

 

 

Για το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

 

«Η Υπουργική Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Με συμμετοχή 25 υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του ΟΗΕ, Οργανισμών συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητών από το Βιετνάμ, την Κολομβία και την Ινδονησία, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να αποτελέσει -για ακόμα μια χρονιά- γέφυρα προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας.

 

Το «Πνεύμα της Ρόδου» -όπως αυθόρμητα ονομάστηκε από τους συμμετέχοντες- προτάσσει μια θετική ατζέντα συνεργασίας σε πλήθος τομέων (λ.χ. τουρισμός, εκπαίδευση, καινοτομία, ψηφιακή οικονομία, περιβαλλοντική και τεχνολογική συνεργασία). Φιλοδοξεί όμως να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων για την περιοχή, αλλά και μεγάλων προοπτικών συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης, η φετινή Διάσκεψη επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για τη θεσμική κατοχύρωση μιας καινούριας δομής ασφάλειας στην περιοχή, στο πρότυπο του ΟΑΣΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

 

Οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή, με προεξάρχουσα τη συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και η πρόκληση της επιστροφής των εκτοπισμένων πληθυσμών στις εστίες τους, καθώς και ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία δικτύων και η ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων αποτελούν το στοίχημα για τις χώρες της περιοχής ώστε να διασφαλίσουν ένα πιο ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον.

 

Με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της διασυνδεσιμότητας, του μη αποκλεισμού, της ομοφωνίας στην λήψη των αποφάσεων, των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, η νέα αυτή δομή -όπως θα αποτυπωθεί μέσα από την Κοινή Διακήρυξη της Διάσκεψης- θα επιδιώξει να διαφυλάξει αυτό που ενώνει και φέρνει τους λαούς της περιοχής εγγύτερα. Αντί της μονοσήμαντης ενασχόλησης με προβλήματα, εμείς προτάσσουμε την εξεύρεση λύσεων μέσα από τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την αλληλοκατανόηση και του σεβασμού για μια ευρύτερη συνεργασία των χωρών και των λαών μας.

 

Η πρωτοβουλία αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς σχημάτων συνεργασίας που προωθεί η χώρα μας. Μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δημιουργείται ένα «γεφυροποιό» πλέγμα ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, η θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας ενισχύεται και αναγνωρίζεται, όπως επίσης ενισχύεται η διεθνής εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να προωθήσει μια ευρύτερη συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρύτερης γειτονιάς μας».

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης