Βενιζέλος: Ιστορικό βήμα οι εκλογές στην Τυνησία


«Συγχαίρουμε το λαό της Τυνησίας για την άψογη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών.

 

Όπως σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «τέσσερα σχεδόν έτη μετά την επανάσταση του 2011 και λίγους μήνες μετά την υιοθέτηση του Τυνησιακού Συντάγματος, οι εκλογές αυτές συνιστούν ένα ακόμη ιστορικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πολιτικής μετάβασης στη χώρα και αποδεικνύουν, παράλληλα, την πολιτική ωριμότητα και θέληση του λαού της Τυνησίας προς την κατεύθυνση αυτή».

 

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ευρύτερη περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΒΗΜΑ» ΓΡΑΦΕΙ:

 

 

 

Τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο της Τυνησίας απέσπασε το κοσμικό κόμμα Νίντα Τούνις, με το μέχρι πρότινος κυρίαρχο κόμμα των μετριοπαθών ισλαμιστών της Ενάχντανα γλιστρά στη δεύτερη θέση. Το Νίντα Τούνις -που έχει δεσμούς και με το καθεστώς που ανέτρεψε η «Αραβική Άνοιξη»- πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η Τύνιδα ετοιμάζεται επίσης για προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης η εκλογική επιτροπή, το Νίντα Τουνές κατακτά 85 έδρες στο σύνολο 217 του Κοινοβουλίου. Η Ενάχντα απέσπασε τον έλεγχο 69 εδρών, με το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα -στο τιμόνι της χώρας μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι- αναγνώρισε την ήττα του.

Στα υπόλοιπα κόμματα, το κοσμικό UNL απέσπασε 16 εδρες, το αριστερόστροφο Λαϊκό Κίνημα 15 και το φιλελεύθερο Αφέκ Τουνές 8.

 

Το Νίντα Τούνις θα ξεκινήσει συνομιλίες για αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. Η Ενάχντα έχει καλέσει σε σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την ίδια εντός, κάτι όμως στο οποίο το Νίντα Τούνις εμφανίζεται αρνητικό.

 

Η Τυνησία έχει περιδινιστεί μεν σε οικονομική κρίση και περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, αλλά θεωρείται η μοναδική χώρα της Αραβικής Άνοιξης στην οποία οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν να συνεννοηθούν, αποφεύγοντας εκτροχιασμό της κατάστασης στους δρόμους.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης