«Ήρθε η ώρα να μπει καινούριο αίμα στην Κοινότητα», τονίζει για τις εκλογές της ΕΚΚ ο νέος υποψήφιος Πατρίκιος Δήμος
Ο Πατρίκιος Δήμος είναι από τους νέους Αιγυπτιώτες, από τους οποίους πολλά μπορεί να περιμένει η παροικία μας. Το νεαρό της ηλικίας του, δεν τού περιορίζει το εύρος των γνώσεων για τα παροικιακά θέματα , ενώ αντίθετα τον οπλίζει και με πολύ κέφι για να εργαστεί για την Κοινότητα, όπως φαίνεται από τις απόψεις του, στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο «ΝΕΟ ΦΩΣ» της περασμένης Δευτέρας, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στις 6 Απριλίου, στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Ηλιούπολης.
Αξίζει να διαβάσετε τις απαντήσεις που δίνει για να καταλάβετε το πώς ένας νέος Αιγυπτιώτης, υποψήφιος για την Διαχειριστική Επιτροπή, αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη εποχή της καϊρινής παροικίας και το πώς οραματίζεται το μέλλον της.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚ
ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Δήμο, πώς κρίνετε το γεγονός της συμμετοχής δέκα (10) υποψηφίων για τις τέσσερις (4) θέσεις φέτος για την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου;
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΔΗΜΟΣ: Η Ελληνική κοινότητα και ιδιαίτερα ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο είναι στη πιο κρίσιμη στιγμή της ύπαρξής του. Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο χώρες στις οποίες στηριζόμαστε, μεγαλώσαμε και ζούμε, περνάνε πολιτικές και οικονομικές αστάθειες, πράγμα που θέτει σε ιδιαίτερο κίνδυνο την επιβίωση του Ελληνισμού στη Αίγυπτο και ιδιαιτέρως της ελληνικής κοινότητος Καΐρου. Οι ελληνικές οικογένειες και ιδιαίτερα οι νέοι βλέποντας τις προοπτικές της ύπαρξής τους στην Αίγυπτο να γίνονται όλο και πιο δύσκολες, θα αρχίσουν να ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον σε νέους ορίζοντες, είτε αυτό λέγεται Καναδάς, είτε Αυστραλία είτε χώρες του αραβικού κόλπου. Οι θέσεις είναι τέσσερις, και όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξερχόμενοι πάντα επιθυμούν την παραμονή τους στη Διαχειριστική Επιτροπή της Κοινότητας. Είναι πολύ σπάνιο να δούμε έναν εξερχόμενο που δεν επιθυμεί την επανεκλογή του στο Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητος. Αυτό εξηγεί τις τέσσερις από τις δέκα υποψηφιότητες. Οι υπόλοιπες έξι αποτελούνται από άτομα τρία με εκλογικές εμπειρίες και τρία που βάζουν υποψηφιότητα για πρώτη φώτα, όπου ένας από τους τελευταίους τρεις είμαι και εγώ. Μαζί με τους νέους, θέλουμε να λάβουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε σοβαρά και να προσθέσουμε – λόγω της ηλικίας μας – μια επιπρόσθετη διάσταση στην Κοινοτική Επιτροπή. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μπει καινούριο αίμα στην Κοινότητα και να αλλάξουν οι προδιαγραφές της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού οφείλεται κατά την γνώμη σας αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον;
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΔΗΜΟΣ: Θα μπορούσα να πω πως το σημαντικό αυτό ενδιαφέρον οφείλεται στο ότι οι έξη υποψήφιοι έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν στους συμπαροίκους τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας της σημερινής Διαχειριστικής Επιτροπής είναι αρκετά υψηλότερος από αυτόν των υποψηφίων;
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΔΗΜΟΣ: Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της παροικίας μας είναι περίπου 58 χρόνων, ενώ μέσος όρος της ηλικίας της σημερινής Διαχειριστικής Επιτροπής κυμαίνεται περίπου στα 62 έτη. Αυτό είναι πολύ λογικό επειδή – όπως προανέφερα – οι εξερχόμενοι Κοινοτικοί Επίτροποι επιθυμούν την επανεκλογή τους παράλληλα με το γεγονός ότι πολύ νεότεροι άνθρωποι απείχαν από τις κάλπες για διάφορους λόγους. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα της αλλαγής για ένα καλύτερο μέλλον για την Κοινότητά μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί θελήσατε να είστε υποψήφιος στις εκλογές της ΕΚΚ, κε Δήμο;
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΔΗΜΟΣ: Κοινωνική ευθύνη, θα ήταν η απάντησή μου. Σαν μέλος της ελληνικής παροικίας, που μεγαλώνοντας στους κόλπους της, τελειώνοντας την Αχχιλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή, παίζοντας ποδόσφαιρο και καλαθόσφαιρα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, συμμετέχοντας στο ΣΑΕ Αφρικής-Ασίας για τους νέους για τέσσερα χρόνια και τέλος μέλος του 1ου Δ.Σ του ΣΕΝΕΚ. Ήρθε η ώρα να προσφέρω και εγώ κάτι στη παροικία στην οποία μεγάλωσα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολλοί υποψήφιοι δεν συμμετείχαν στις Εφορείες της ΕΚΚ καθόλου. Άλλοι, ήταν μέλη και δεν πατούσαν και όμως είναι υποψήφιοι. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΔΗΜΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχεις στις Εφορείες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, πράγμα που έκανα στο παρελθόν, συμμετέχοντας στις Εφορείες Πρόνοιας και Οικονομικών. Αν κάποιος υποψήφιος δεν έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα, αυτό δεν τον βάζει σε δύσκολη θέση, απλά θα τού ήταν καλό να πάρει μια γεύση για το τι κάνει ακριβώς η Ελληνική Κοινότητα, πώς συμπαραστέκεται στους παροίκους, μια λεπτομερή γεύση για τα κοινοτικά θα το έλεγα αλλιώς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες κατά την γνώμη σας θα ήταν οι προδιαγραφές της καλύτερης Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ;
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΔΗΜΟΣ: Αυτή η ερώτηση είναι η δυσκολότερη. Θα προσπαθήσω να την απαντήσω όσο μπορώ. Κατά την γνώμη μου, τις προδιαγραφές της καλύτερης Διαχειριστικής Επιτροπής, θα τις έχει η Δ.Ε που μπορεί να καλύπτει της βασικές ανάγκες της παροικίας σεβόμενη το καταστατικό της ΕΚΚ, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του συνόλου της παροικίας, δηλαδή των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων. Βοηθώντας στο σήμερα και βάζοντας βάσεις για το μέλλον. Με τις βασικές ανάγκες της παροικίας, εννοώ την διατήρηση του Ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο, με την συντήρηση και ανάπτυξη των Ελληνόφωνων σχολείων, την συντήρηση των ναών και των πολιτιστικών κέντρων. Την ενίσχυση και συντήρηση της κοινωνικής πρόνοιας, παρέχοντας μηνιαία και έκτακτα βοηθήματα στις Ελληνικές οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια. Με την συντήρηση και ανάπτυξη όλων των οικονομικών πόρων της κοινότητας και ιδιαίτερα του ελληνικού νοσοκομείου, την παροχή ιατρικής περίθαλψης, γιατί όχι σε όλα τα μέλη της παροικίας και τις οικογένειες τους με μερική τους επιβάρυνση, εύρεση θέσεων εργασίας στους νέους , προσανατολισμό των μαθητών των σχολείων μας να κάνουν τις επαγγελματικές καριέρες που επιθυμούν και που να τού αξίζουν, υποτροφίες για τους φοιτητές μας στα Πανεπιστήμια. Φυσικά, όλα αυτά με τη προσοχή μας στραμμένη στην οικονομική ευμάρεια της ΕΚΚ και την προστασία της.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί θα ζητούσατε από τους υποψηφίους, πριν και μετά τις εκλογές;
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΔΗΜΟΣ: Θα ζητούσα από όλους τους υποψηφίους ψυχραιμία, σοβαρότητα και δείγμα σεβασμού στους υπόλοιπους υποψηφίους. Να λείψουν οι προσωπικές κόντρες και τα κουτσομπολιά στις Γενικές Συνελεύσεις και ιδιαίτερα στα κοινωνικά, γιατί στη πραγματικότητα χάνεται ο χρόνος όλων των παροίκων χωρίς νόημα. Τέλος θα ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους – άσχετα αν αυτό ακούγεται κλισέ – το εννοώ, διότι αν κερδίσουν κάποιοι με μικρή διαφορά, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία όλων, και πρόσκληση να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τον μεγάλο Οργανισμό της ΕΚΚ! Σε αυτούς που πετύχουν, θα ευχηθώ κουράγιο γιατί θα σηκώσουν ένα βαρύ φορτίο και σε όσους δεν πετύχουν να μην απογοητευθούν, γιατί μπορεί ο καθένας να συνεχίσει να βοηθάει την Κοινότητα και έξω από την ΔΕ.