Άρθρα

¨ΕΦΥΓΕ¨ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 

Στις 18/1/2023 έφυγε πλήρης ημερών για το Μεγάλο Ταξίδι ο Δημήτριος Ευθυμιάδης, γνωστός στους δικαστικούς κύκλους με το προσωνύμιο ¨Ο Άγιος Δικαστής¨.

 

Είχε γεννηθεί το 1926 στις Σαράντα Εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, όπου και φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατόπιν, μέσω εξετάσεων, εισήχθη στο δικαστικό κλάδο, υπηρετώντας ως Πρόεδρος Πρωτοδικών σε Αθήνα, Δράμα, Κομοτηνή, Καβάλα και Μυτιλήνη, ως Εφέτης σε Πειραιά, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, και ως Αρεοπαγίτης στην Αθήνα, από όπου κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα για 3 χρόνια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με επιτυχία και μεγάλη προσφορά.

 

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη ως αντιστασιακός και οδηγήθηκε μαζί με Έλληνες εβραϊκής καταγωγής της Θεσσαλονίκης σε τρία γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως τα Νοϊενγκάµεν και  Ζάξενχάουζεν, απ΄ όπου σώθηκε στο παρά πέντε με την είσοδο των Σοβιετικών στο στρατόπεδο.

 

Την περίοδο της Χούντας, ως Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Καβάλας, όταν ασκήθηκε δίωξη κατά του Γιώργου Παναγιωτόπουλου επειδή ¨κατέβασε¨ τον περίφημο φοίνικα, εξέδωσε αθωωτικό βούλευμα αναδεικνύοντας πως δεν είχε ανακηρυχθεί δια νόμου εθνικό σύμβολο. Την επόμενη μέρα πήρε δυσμενή µετάθεση στο δικαστήριο της Μυτιλήνης, το οποίο επί των ηµερών του έγινε το πρώτο επί Χούντας που έδωσε εντολή να µοιραστεί η εφηµερίδα ¨Μεσηµβρινή¨, η οποία περιελάµβανε επιστολή του Κωνσταντίνου Καραµανλή από το Παρίσι λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα, πηγαίνοντας ενάντια στην δικτατορική απόφαση, η οποία είχε ζητήσει τη δέσµευση όλων των φύλλων. Ας σημειωθεί, πως όταν αργότερα μετατέθηκε στο Στρατοδικείο Καβάλας διαχειρίστηκε και ολοκλήρωσε 3.000 δικογραφίες.

 

Επιστρέφοντας τη δεκαετία του 1980 στη Θεσσαλονίκη, ήταν ο πρώτος δικαστής που έδωσε εντολή στο υποθηκοφυλακείο να εφαρμοστεί η κατάργηση του προικοσυµφώνου. Παράλληλα, ήταν ο πρώτος δικαστής που έβγαλε απόφαση η οποία αναγνώριζε το δικαίωµα στους παππούδες να περνούν χρόνο µε τα εγγόνια χωρισµένων γονέων. Αργότερα η απόφασή του έγινε νοµολογία. Την περίοδο 1988- 1989 ορίστηκε ο πρώτος εισαγγελέας ¨πόθεν έσχες¨, ο οποίος ασχολήθηκε µε την υπόθεση Κοσκωτά.

 

Ήταν παντρεμένος από το 1962 με την Πόπη Μητσάνη, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά, νομικοί όλοι.

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *