Tα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, με τη στήριξη της Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ήταν μία από τις όμορφες στιγμές στα 124 χρόνια ιστορίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, το βράδυ της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου, καθώς όλη η παροικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έγινε μάρτυρας της μεγάλης αλλαγής που επιτελέστηκε στην εικόνα του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πλέον ιστορικό ελληνικό σωματείο στην πρωτεύουσα της Χώρας του Νείλου, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από το ζωοδότη ποταμό, στο κέντρο της πόλης, ξαναζεί μέρες δόξης, και αυτό με τη βοήθειας μίας Αιγυπτιώτισσας, της κας Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού, που παρότι άφησε τη χώρα που την γέννησε πριν από μισό αιώνα, και μεγαλούργησε στο Βουκουρέστι δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες που αφορούν σε κλινικές τεχνητού νεφρού και ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, αποφάσισε τώρα να στηρίξει το παροικιακό σωματείο, θέλοντας να το ξαναδεί λαμπερό – όπως το είχε γνωρίσει στη νεανική της ηλικία.

 

 

 

 

 

 

Η συγκίνηση όμως δύσκολα μπορούσε να κρυφτεί και από το πρόσωπο του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλα Βαδή, που υποδέχτηκε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄στη μεγάλη αυτή εκδήλωση για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στο Κάιρο.

 

 

 

 

 

 

 

«Είναι μεγάλη μέρα, γιατί έχουμε κοντά μας, Εσάς, Μακαριώτατε, που μάς ευλογήσατε με τη σεπτή παρουσία Σας στον ανακαινισμένο αυτό χώρο, δίνοντάς μας θάρρος για ένα νέο ευλογημένο ξεκίνημα», τόνισε ο κ.Βαδής.

 

 

 

 

 

 

 

Και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κατέληξε: «Το νέο πλέον Ελληνικό Κέντρο Καΐρου είναι στη διάθεση της παροικίας μας. Ακόμη πιο δυνατό. Ακόμη πιο όμορφο. Και όλοι εσείς, και εμείς, είμαστε περήφανοι, που αυτός ο χώρος πλέον αποπνέει Ελλάδα, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τα χέρια μας με την αγαπημένη μας Χώρα του Νείλου, την Αίγυπτο».

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, ο οποίος μόλις επέστρεψε από το πολυήμερο ιεραποστολικό του ταξίδι στο Κογκό, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τον ανακαινισμένο αυτό χώρο που ανήκει σε όλη την ελληνική παροικία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ίδιο ενθαρρυντικοί για τη συνέχιση του έργου του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου ήταν και οι λόγοι του Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, του Κύπριου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση, του Προέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη, του Προέδρου των Οφικκιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου Παναγόπουλου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννη Παπαδόπουλου και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.Μιχάλη Γκρουνστέιν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλλά, ακόμη μεγάλη ήταν η συγκίνηση της Ευεργέτιδας κας Αικατερίνης Σοφιανού, που εκπλήρωσε – όπως είπε – ένα όνειρό της «να βλέπουμε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου και να χαιρόμαστε και να νιώθουμε υπερήφανοι για αυτό… Για την ιστορία του… Αλλά, κυρίως για το αύριο…Διότι, για όλους εμάς που ζήσαμε στους χώρους αυτούς, τότε με τις γιαγιάδες μας ή τώρα με τα εγγόνια μας, το Ελληνικό Κέντρο δεν είναι απλά ένα σωματείο. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής που έχουμε αφήσει εδώ στο Κάιρο. Ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας…», κατέληξε η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί το έντονο ελληνικό χρώμα που είχε η βραδιά των εγκαινίων του ανακαινισμένου Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, με τους μαθητές της Αμπετείου Σχολής να μεταφέρουν τις ελληνικές μελωδίες και χορούς, αφιερώνοντας μάλιστα στον καταγόμενο από την Κρήτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας, μία πεντοζάλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η βραδυά ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών μεταλλίων. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης