Εις Μνήμην των Θυμάτων της Πτώσης του Σινούκ, το 2004


 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΤΟ 2004.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ  ΣΙΝΟΥΚ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,

ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ.

 

Η 11η Σεπτεμβρίου  πάγωσε ολόκληρο τον πλανήτη το 2001 με τους χιλιάδες νεκρούς στις Η.Π.Α.  Τρία χρόνια αργοτερα, την ίδια ημέρα το 2004, συγκλόνισε τους όπου γης Έλληνες. Η είδηση με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του, λίγο πριν την άφιξη τους στο Άγιο Όρος, έπεσε σαν κεραυνός εκείνο το μεσημέρι.

 

 

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από δεκαοχτώ χρόνια,  η είδηση που συγκλόνισε την Ελλάδα , τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και την Χριστιανοσύνη σε όλο τον κόσμο,  Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄ μαζί με Ιεράρχες και στελέχη του Πατριαρχείου κατέπεσε παρασύροντας στον θάνατο όλους τους επιβάτες του κατά τον προορισμό του στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.

Μαζί με τον Πατριάρχη Πέτρο, στην μοιραία πτήση επέβαιναν:

– Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος

– Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος

– Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος

– Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά

– Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,

– Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος

– Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη

– Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη

– Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα

– Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη

– Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,

– Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ

– Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου

– Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης

– Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και

– Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

 

 

 

Από τους παραπάνω δεν βρέθηκαν ποτέ τα σώματα, του επίσκοπου Μαδαγασκάρης, Νεκτάριου Κελλή, του Γεώργιου Μαύρου, του Κυβερνήτη του ελικοπτέρου Δημήτριου Παπασπύρου και του επιλοχία Παναγιώτη Γολεγού.

Αντί μνημοσύνου, εμείς δημοσιεύουμε σχετικές φωτογραφίες, όπως του Μακαριστού Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου Ζ’, Ελληνικών και Αιγυπτιακών δημοσιευμάτων της εποχής,  του μοιραίου ελικοπτέρου όπως ανασύρθηκε μετά το δυστύχημα, της εξόδιου ακολουθίας του Μακαριστού Πατριαρχη με παρούσα όλη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, της υποδοχή της σορού του κατά τη μεταφορά της στην Αίγυπτο και του Μνημείου στη μνήμη των 17 θυμάτων της τραγωδίας, στο Πόρτο Κουφό, στην άκρη της Χερσονήσου της Σιθωνίας στη Χαλκιδική (δεύτερο πόδι) όπου κατέπεσε το ελικόπτερο, ελάχιστα πριν την άφιξη του στον τελικό του προορισμό στη Χερσόνησο του Άθω, τοιχογραφίας επιμνημόσυνης δέησης στην Πατριαρχική Μονη Αγ. Γεωργίου στο Παλιό Κάιρο καθώς και του μνήματος του Μακαριστού Πατριάρχη Κυρού Πέτρου Ζ” στις κατακόμβες της ίδιας μονής στο Κάιρο.

 

 

Υπενθυμίζουμε επίσης τα βιογραφικά σημειώματα των θυμάτων όπως τα κατέγραψε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Λουδάρος στο άνάλογο άρθρο του για τη σελίδα orthodoxia.info.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ!

 

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΣΙΝΟΥΚ

 

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ,

Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, (ετών 55).

-Γεννήθηκε το 1949 στο Συγχαρί της κατεχόμενης σήμερα Κύπρου.

-Το 1961 σε ηλικία 12 ετών, εισήχθη Δόκιμος Μοναχός στην ιστορική Μονή Μαχαιρά της Κύπρου

-Το Δεκέμβριο του 1970 και σε ηλικία 21 ετών, εντάσσεται στον Κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως Αρχιδιάκονος του Πατριάρχου Νικολάου ΣΤ΄.

-Σπουδάζει στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών και το 1978 σε ηλικία 29 ετών με το περάς των Σπουδών, χειροτονείται Πρεσβύτερος στη Ιερά Μονή Πεντέλης από τον Ηγούμενό της και Επίσκοπο Δωδώνης (το σημερινό Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο).

-Επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και ο Πατριάρχης Νικόλαος τον προχειρίζει σε Αρχιμανδρίτη και τον τοποθετεί Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου.

-Μετεκπαιδεύεται στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας σε θέματα Ιεραποστολής.

-Τον Οκτώβρη του 1980 ο Πατριάρχης τον αποστέλλει στη Ν. Αφρική. Διορίζεται εκεί Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως & Πρετορίας.

-Τον Ιούλιο του 1983 και σε ηλικία 34 ετών εκλέγεται παμψηφεί από την Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε Επίσκοπο Βαβυλώνος. Τοποθετείται για δεύτερη φορά Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο, η δε χειροτονία του σε Επίσκοπο, έγινε στην Κύπρο στην Μονή Μαχαιρά, από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

-Τον Ιούλιο του 1990 και σε ηλικία 41 ετών επί Πατριάρχου Παρθενίου Γ΄, εκλέγεται Μητροπολίτης Άκκρας και πάσης Δυτικής Αφρικής και τον Οκτώβριο του 1991 διορίζεται Πατριαρχικός Έξαρχος στη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως.

-Το Νοέμβριο του 1994 μετονομάζεται σε Μητροπολίτη Καμερούν και Δυτικής Αφρικής.

-Στις 21 Φεβρουαρίου 1997 και σε ηλικία 48 ετών, εκλέγεται από την Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ως Πέτρος ο Ζ΄.

-Ενθρονίζεται στην Αλεξάνδρεια στις 9 Μαρτίου 1997 και στις 17 Μαρτίου στο Κάιρο.

-Στα επόμενα χρόνια περιοδεύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Αφρικής, σε όλες τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, μετέχει σε Συνέδρια και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, ανακαινίζει εκ θεμελίων τα Μέγαρα και τους Ναούς στην Αίγυπτο, προωθεί στην Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την εκζήτηση συγνώμης μετά από 110 χρόνια στον Άγιο Νεκτάριο, για όσα αυτός υπέστη εκεί ως Μητροπολίτης Πενταπόλεως, από άλλους Μητροπολίτες, Κληρικούς και τον Πατριάρχη Σοφρόνιο.

-Στη σύντομη Πατριαρχεία του, ιδρύει νέες Μητροπόλεις και Επισκοπές και επί ημερών του προσέρχονται στο Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις για να υπηρετήσουν, κληρικοί από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ αθρόα προσέρχονται να χειροτονηθούν και νέοι Κληρικοί σε αυτό. Ίδρυσε τον ΜΚΟ “Αλεξανδρινός Φάρος”, το Ίδρυμα “Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” και το “Ίδρυμα Συμπαραστάσεως Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας”.

-Είναι ο μόνος Πατριάρχης Αλεξανδρείας που στην ιστορία του των τελευταίων 100 χρόνων δεν υπέκυψε σε συμφέροντα, δεν ακούμπησε στο μπράτσο κανενός άλλου προκαθημένου και ήταν αυτεξούσιος κρατώντας το Πατριαρχείο του στο ύψος του και στην βαριά και μακραίωνη ιστορία του.

-Η προσφορά και παρουσία του Πατριάρχου Πέτρου, διακόπηκε απρόσμενα στο αποκορύφωμα της δράσης του σε ηλικία μόλις 55 ετών, την τραγική ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2004, με την πτώση του Σινούκ.

 

 

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΤΑΛΑΜΒΕΚΟΣ,

Μητροπολίτης Πηλουσίου

και Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, (ετών 70).

-Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1934. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτωρ της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.

-Το 1953 σε ηλικία 19 ετών, χειροτονείται σε Διάκονο και το 1959 σε ηλικία 25 ετών σε Πρεσβύτερο.

-Από το 1963-1972 υπηρέτησε στην Οδησσό ως Πατριαρχικός Έξαρχος του Αλεξανδρείας και ενδιαμέσως των ετών 1968 έως το 1972 Αρχειοφύλακας και Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου.

-Το 1972 σε ηλικία 38 ετών, εκλέγεται Επίσκοπος Νικοπόλεως και διορίζεται Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

-Το 1976 σε ηλικία 42 ετών, εκλέγεται Μητροπολίτης Άκκρας.

-Το 1990 τοποθετείται στη Μητρόπολη Καρθαγένης και το 1994 στην Μητρόπολη Κένυας και Ειρηνουπόλεως παραμένοντας και Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Καρθαγένης.

-Τον Μάρτιο του 1997 διορίσθηκε Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και καταστάθηκε στην Ι. Μητρόπολη Πηλουσίου στην Αίγυπτο.

-Την 11η Σεπτεμβρίου 2004 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών με την πτώση του Σινούκ.

 

 

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,

Μητροπολίτης Καρθαγένης

και Εκπρόσωπος του Πατριάρχου Πέτρου στην Αθήνα, (ετών 70).

-Γεννήθηκε στα Δάφια Λέσβου. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ενώ παρακολούθησε σειρά μαθημάτων, στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο των Παρισίων.

-Το 1957 σε ηλικία 23 ετών, χειροτονείται Διάκονος και το 1959 σε ηλικία 25 ετών, Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε στις Ι. Μητροπόλεις Μηθύμνης και Σερρών ως Ιεροκύρηξ και Πρωτοσύγκελος και το 1967 σε ηλικία 33 ετών, ήταν Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

-Διετέλεσε Έξαρχος του Πατριαρχείου στην Οδησσό, Αρχιγραμματέας στην Αλεξάνδρεια, αλλά και εκπαιδευτικός.

-Το 1976 σε ηλικία 42 ετών, εκλέγεται Επίσκοπος Νικοπόλεως, αναλαμβάνοντας και τη Διεύθυνση του Πατριαρχικού περιοδικού “ΠΑΝΤΑΙΝΟΣ”

-Το 1990 σε ηλικία 56 ετών, εκλέγεται Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε

-Το 1997 διεκδικεί μετά το θάνατο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄ τον Θρόνο του Πατριαρχείου και έρχεται τρίτος στη διαδικασία εκλογής. Τον ίδιο χρόνο σε ηλικία 63 ετών, τοποθετείται στη Μητρόπολη Καρθαγένης και ωρίσθηκε παράλληλα από το νέο τότε Πατριάρχη Πέτρο, ως ο Εκπρόσωπός του στην Αθήνα και αργότερα Αντιπρόεδρος των Πατριαρχικών Ιδρυμάτων και μέλος του Μ.Κ.Ο. “Αλεξανδρινός Φάρος”.

-Εκοιμήθη σε ηλικία 70 ετών, την τραγική ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2004

 

 

 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΕΛΛΗΣ,

Επαρχιούχος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης, (ετών 52)

-Κατά κόσμον Γεώργιος Κελλής. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1952 και μετανάστευσε οικογενειακώς στην Αυστραλία.

-Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, της Θεολογικής και Φιλοσοφικής Σχολής FLINDERS της Αδελαΐδας στην Αυστραλία. Παρακολούθησε Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία, ενώ έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλολογία στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

-Το 1978 σε ηλικία 26 ετών, χειροτονείται Διάκονος στην Αθήνα και σε ηλικία 29 ετών, Πρεσβύτερος το 1981 στην Αδελαϊδα. Μέχρι το 1994 διετέλεσε εφημέριος, υπεύθυνος θρησκευτικών εκδόσεων και ηγούμενος στην Ι. Μονή του Αγ. Νεκταρίου Αδελαΐδος.

-Το 1995 ενισχύει στην Μαδαγασκάρη το έργο του τότε Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Χρυσοστόμου.

-Τον Σεπτέμβριο του 1997 σε ηλικία 45 ετών, εκλέγεται πρώτος

Επίσκοπος Μαδαγασκάρης.

-”Έφυγε” σε ηλικία 52 ετών και αυτός, την 11η Σεπτεμβρίου 2004

 

 

ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΠΑΤΣΑΛΟΣ,

Αρχιμανδρίτης – Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά στην Κύπρο, (ετών 35)

-Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1969. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Ωδείου Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

-Το 1990 μεταβαίνει στη Μ. Βρετανία για ολοκλήρωση της εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας και το 1991 έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

-Το 1991 σε ηλικία 22 ετών, χειροτονείται Διάκονος από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο και ακολούθως για ένα έτος υπηρέτησε στο Άγιον Όρος στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

-Το 1992 συνεχίζει ως Μοναχός στην Κύπρο και το 1993 εισέρχεται στην Ι. Μονή Μαχαιρά.

-Το 1996 σε ηλικία 27 ετών, εξελέγη μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου και χειροτονείται από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, σε Πρεσβύτερο.

-Το 1999 σε ηλικία 30 ετών, εκλέγεται Ηγούμενος της Ι. Μονής Μαχαιρά και προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

-Την 11η Σεπτεμβρίου 2004 και σε ηλικία 35 ετών, έχασε απρόσμενα τη ζωή του με την πτώση του Σινούκ.

 

ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,

Αρχιμανδρίτης – Αρχιγραμματέων της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, (ετών 40).

-Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1964. Σε μικρή ηλικία μετέβη στο Άγιον Όρος και εκάρη Μοναχός.

-Το 1991 σε ηλικία 27 ετών, χειροτονείται Διάκονος και Πρεσβύτερος προχειρισθείς σε Αρχιμανδρίτη, υπηρετώντας σε Ι. Ναούς της Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας και της Ελευσίνας.

-Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και τον Οκτώβριο του 2002 ανεδείχθη με άριστα Διδάκτορας της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Το 2003 μετέβη στην Αλεξάνδρεια και υπηρέτησε ως Αρχιγραμματέων της Ιεράς Συνόδου στο Πατριαρχείο.

-Στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 έφυγε σε ηλικία 40 ετών, απρόσμενα, με την πτώση του Σινούκ.

 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ,

Αρχιδιάκονος του Πατριάρχου, (ετών 25).

-Ο Πατριαρχικός Αρχιδιάκονος (κατά κόσμον Βασίλειος) γεννήθηκε το 1979 στα Λεχαινά της Ηλείας.

-Φοίτησε στη Ριζάριο Εκκλησιαστική Σχολή και στη συνέχεια στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Είχε ζήλο και αφοσίωση στην Εκκλησία και με προτροπή του Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού ενετάγη στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

-Το 2000 σε ηλικία 21 ετών, χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ι. Μονή Αγ. Νεκταρίου Γαργηττού. Ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και μετέβη στην Αλεξάνδρεια ως Αρχιδιάκονος του Μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄ και τον συνόδευσε από τότε σε όλα τα επίσημα ταξίδια και περιοδείες.

-Την 11η Σεπτεμβρίου 2004 τον συνόδευσε στο τελευταίο ταξίδι χάνοντας τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών, με την πτώση του Σινούκ.

 

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ – ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ,

Επιχειρηματίας.

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μ.Κ.Ο. «Αλεξανδρινός Φάρος»,

Σύμβουλος Πατριάρχου, (ετών 53).

-Γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1951. Αγαπητός στην τοπική Ομογένεια και ανερχόμενος επιχειρηματίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Από τα ιδρυτικά Μέλη και Πρόεδρος του Μ.Κ.Ο. «Αλεξανδρινός Φάρος» που ίδρυσε ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος, με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στους λαούς της Αφρικής. Οι ευαισθησίες του, η φιλικότητα και το χαμόγελο του τον έκαναν αγαπητό σε όλους.

-Την 11η Σεπτεμβρίου 2004 έφυγε με αυτό το χαμόγελο σε ηλικία 53 ετών, στην πτώση του Σινούκ.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ,

Αστυνομικός – Υπεύθυνος προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχου, (ετών 31)

-Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και ήταν έγγαμος.

-Το 1992 κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, υπηρέτησε με το βαθμό του Λοχία στην Προεδρική Φρουρά.

-Το 1995 σε ηλικία 22 ετών, κατετάγη στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ως Δόκιμος Αστυφύλακας και αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυφυλάκων.

-Απ΄ όπου και αν υπηρέτησε χαρακτηρίστηκε για τον ζήλο, την ευσυνειδησία, την προθυμία και εργατικότητά του. Υπήρξε συνεργάτης και συμπαραστάτης του Μ.Κ.Ο. “Αλεξανδρινός Φάρος”. Υπηρέτησε στην Αθήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, στην Άμεσο Δράση, και στη συνέχεια από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ήταν αποσπασμένος στα Γραφεία του Πατριαρχείου για την ασφάλεια του Μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄, συνοδεύοντάς τον σε όλες τις μετακινήσεις και επισκέψεις του στην Επικράτεια.

-Την 11η Σεπτεμβρίου 2004 σε ηλικία 31 ετών, συνόδευσε τον Πατριάρχη και την Ακολουθία του στο Άγιον Όρος επιβαίνοντας στο μοιραίο ελικόπτερο, χάνοντας απρόσμενα τη ζωή του.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ,

Αδελφός του Πατριάρχου, (ετών 50)

-Αδελφός του Μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄. Γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα Συγχαρί της Κύπρου. Ήταν το μοναδικό από τα αδέλφια του Πατριάρχου που μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο μετανάστευσε στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελπίδα. Άριστος οικογενειάρχης, με ευγένεια, απλότητα και ήθος. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη συγγενική σχέση του με τον Πατριάρχη και παρέμενε ένας σκληρά εργαζόμενος μεταλλοτεχνίτης – συγκολλητής, σε εργοστάσιο βαρέων αμαξωμάτων στον Ασπρόπυργο. Ήταν πάντα κοντά στον Πατριάρχη αδελφό του για ότι χρειαζόταν στην Αθήνα και πολλές φορές έμενε μαζί του να του κάνει παρέα σε μικρές διανυκτερεύσεις του Πατριάρχη στην Αθήνα.

-Ήταν και αυτός την 11η Σεπτεμβρίου 2004 στην μοιραία πτήση με το Σινούκ, συνοδεύοντας σε ηλικία 50 ετών και στα ουράνια, τον αδελφό του Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ,

Δημοσιογράφος, Εκδότης Ομογενειακού Τύπου, (ετών 52)

-Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1952. Έγγαμος με δυο ανήλικα παιδία.

-Μάχιμος δημοσιογράφος στην Αίγυπτο σε Ομογενειακά Μέσα. Μετοίκησε στην Αθήνα και εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» από την ίδρυσή της μέχρι το 1985.

-Από το 1985 δούλευε συντάκτης ύλης στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και ήταν ιδιοκτήτης ομογενειακής εφημερίδας και διευθυντής εντύπων των Κοινοτήτων της Αιγύπτου. Επίσης ήταν Σύμβουλος Έκδοσης στα «Παναιγύπτια» και επίσημα τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Τύπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ήταν αγαπητός σε όλη την Ομογένεια και ειδικότερα σε όλο τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

-Δούλεψε σκληρά για την ενημέρωση και την διατήρηση εντύπων για την Ομογένεια, ακόμη και εις βάρος της υγείας του.

-Την 11η Σεπτεμβρίου 2004 και σε ηλικία 52 ετών, πήγε για το τελευταίο ρεπορτάζ. Έφυγε στην κορύφωση της μάχιμης δράσης του στη δημοσιογραφία και στο χώρο των Ομογενειακών Μέσων, επιβαίνοντας στο μοιραίο Σινούκ.

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ,

Ποινικολόγος, Νομικός Σύμβουλος του Πατριάρχου, Γραμματέας και Μέλος Δ.Σ. Ιδρύματος του Πατριαρχείου, (ετών 53).  Απόφειτος Αμπετείου Σχολής.

-Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1951. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος διπλώματος Ανωτάτων Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου των Παρισίων και στις Διοικητικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημ. Διοίκησης και την Πρακτική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες της Γαλλίας.

-Από τους διακεκριμένους νομικούς – ποινικολόγους της πατρίδος μας, με σημαντικές επιτυχίες σε μεγάλες δίκες, νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος Βουδούρη, Μητσοτάκη και πολλών άλλων Ιδρυμάτων και εταιρειών, ενώ εκπροσώπησε οικογένειες θυμάτων στη δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη.

-Προσέφερε ως Αιγυπτιώτης πρόθυμα τις υπηρεσίες του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ως Μέλος των Ιδρυμάτων του και Μέλος & Νομικός Σύμβουλος του Μ.Κ.Ο. “Αλεξανδρινός Φάρος”.

-Την 11η Σεπτεμβρίου 2004 σε ηλικία 53 ετών, ταξίδεψε και έφυγε με την μοιραία πτήση του Σινούκ.

 

ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΣΙΝΟΥΚ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ,

Αντισυνταγματάρχης, Επικεφαλής πληρώματος, Διοικητής 4ου ΤΕΑΣ, (ετών 43).

Έγγαμος πατέρας δυο ανηλίκων τέκνων. Ανθυπολοχαγός έγινε σε ηλικία 22 ετών, στις 23/7/1983. Απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Πολέμου το 2001 σε ηλικία 40 ετών. Είχε συμπληρώσει συνολικά 1.620 ώρες πτήσεως με ελικόπτερα. Είχε λάβει ηθικές αμοιβές: Χρυσό Σταυρό Τάγματος Φοίνικα, Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως, Διαμνημονεύσεις Ευδοκίμου Διοικήσεως και Υπηρεσίας σε Επιτελείο. Ήταν ο Διοικητής της Μονάδας που διετέθη το μοιραίο ελικόπτερο.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,

Ταγματάρχης, (ετών 36).

Έγγαμος πατέρας ενός παιδιού. Ανθυπολοχαγός έγινε στις 21/6/1991. Διετέλεσε κυβερνήτης – δοκιμαστής ελικοπτέρων UH-1H, κυβερνήτης ελικοπτέρων CH 47D με σύνολο 969 ωρών πτήσεως. Είχε λάβει Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως, γραπτά συγχαρητήρια από Α/ΓΕΣ και από Δτη 1 ΤΑΞΑΣ.

 

ΣΕΡΓΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ,

Ανθυπασπιστής, (ετών 31)

Καταγόταν από την Αθήνα και ήταν άγαμος. Λοχίας έγινε την 11/6/1990. Μηχανοσυνθέτης από 25/7/1995. Είχε λάβει εύφημο μνεία από το ΓΕΣ ως διακεκριμένος απόφοιτος σε εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

 

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΓΓΕΛΗΣ,

Αρχιλοχίας, (ετών 32).

Καταγόταν από τα Λεχώνια του Βόλου και ήταν άγαμος. Λοχίας έγινε την 10/6/1993 και μηχανοσυνθέτης Α/Φ από 12/9/1995.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΛΕΓΟΣ,

Επιλοχίας, (ετών 28).

Καταγόταν από το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Μεγάλωσε ορφανός από μικρός με τη συμπαράσταση του πατέρα του και ήταν άγαμος. Λοχίας έγινε την 13/6/1997 και μηχανοσυνθέτης Α/Φ από την 18/7/1999.

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης