Παρουσία Γιώργου Φλωρεντή και Δημήτρη Πλευράκη, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821 στην Αλεξάνδρεια


 

 

 

 

Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας και γενικότερα τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, μετέφερε στην Ελληνική παροικία της αιγυπτιακής παραθαλάσσιας πόλης, ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής κ. Γιώργος Φλωρεντής καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης, που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις του Ελληνισμού στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την 25η Μαρτίου.

 

 

 

 

 

Αλεξανδρινός και ο ίδιος, ο κ. Γιώργος Φλωρεντής, και μαζί του και ο δεύτερος επικεφαλής της υπηρεσίας για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο κ. Πλευράκης, έγιναν θερμά δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και την Κοινοτική Επιτροπή, συζητώντας μάλιστα επί μακρόν τα ζητήματα των ομογενών, παρουσία και του Επίτιμου Προέδρου της Κοινότητας κ. Στέφανου Ταμβάκη, που διετέλεσε στο παρελθόν για μία επταετία Πρόεδρος ολοκλήρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στην ιστορική Αίθουσα των συνεδριάσεων της Κοινοτικής Επιτροπής Αλεξανδρείας, υπό τα βλέμματα των αειμνήστων Προέδρων και Ευεργετών, ήταν το μέλλον των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου οι δύο πλευρές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σωθούν τα ελληνικά σχολεία από τον κίνδυνο της συρρίκνωσης και με δεδομένες τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας, στηρίζουν πλέον ανεπιφύλακτα τη μετατροπή τους σε διεθνή και δίγλωσσα σχολεία, γεγονός που αποτελεί μεγάλο γεγονός για τον Ελληνισμό της πόλης, καθώς, θα μπορούν στο μέλλον τα ιστορικά αυτά ιδρύματα να δίνουν τη δυνατότητα σε μία σειρά μαθητών Ελλήνων, αλλά κυρίως Αιγυπτίων και άλλων εθνικοτήτων που παρεπιδημούν στην παραθαλάσσια αιγυπτιακή πόλη, να διδάσκονται την ελληνική παράδοση, ιστορία και πολιτισμό.

 

 

 

 

 

Παράλληλα, τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλλιγγενεσίας στην ελληνική Αλεξάνδρεια, ξεκίνησαν ένα σημαντικό προγραμματισμό εκδηλώσεων που να φέρουν έτι περαιτέρω πιο κοντά τον ελληνικό πολιτισμό στην αιγυπτιακή κοινωνία, με δεδομένο ότι οι δύο χώρες διανύουν μία από τις καλύτερες εποχές συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς.

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό του αγκαλιάσματος της αιγυπτιακής κοινωνίας και τανάπαλιν, συμπεριλαμβάνεται και μία εξαίρετη πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα ενημερωτική ιστοσελίδα στην αγγλική αλλά και την αραβική γλώσσα, αναμένοντας να προκαλέσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της τοπικής γνώμης για τις δραστηριότητές της. Ιδιαίτερα συμβολικό αλλά και σημαντικό το γεγονός ότι η έναρξη της λειτουργίας των δύο γλωσσών έγινε με το πάτημα του κουμπιού από τους κ.κ. Φλωρεντή και Πλευράκη αντίστοιχα.       

 

 

 

 

 

Καλοσωρίζοντας μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη και στις επίσημες εκδηλώσεις για την Εθνική Παλλιγγενεσία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

 

 

 

 

«Στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο Ελληνισμός γιορτάζει μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας και παράλληλα τιμά τους ηρωικούς αγώνες των πρωτεργατών της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

 

 

 

 

Η Ομογένεια και σε αυτόν τον αγώνα ήταν εκεί, δίνοντας ηχηρό “παρών” σε κάθε στάδιο του Αγώνα. Κοινότητες ελλήνων ενδυνάμωναν το φιλελληνικό ρεύμα, κατέστησαν τους ξένους λαούς και τις Κυβερνήσεις τους κοινωνούς του ζητήματος της ελληνικής Ανεξαρτησίας και ενίσχυσαν παντοιοτρόπως το νέο Ελληνικό Κράτος.

 

 

 

 

Μία τέτοια ημέρα και βλέποντας τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων μας μόνο αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και βαθιάς συγκίνησης μπορεί να νοιώσει ο καθένας από εμάς. Η νεολαία της Κοινότητας μας, της Παροικίας μας, το μέλλον της ιστορικής μας παρουσίας, περήφανα κρατά σήμερα την Ελληνική σημαία και τιμά τους προγόνους τους έθνους, εδώ στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που “γέννησε” τόσους και τόσους εθνικούς ευεργέτες.

 

 

 

 

Παρόντες εδώ σήμερα για να τιμήσουν τα παιδιά μας είναι και εκπρόσωποι της Μητέρας Πατρίδας, της Ελλάδας μας. Μαζί μας είναι ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Πολιτικής, και Αλεξανδρινός, κ. Γιώργος Φλωρεντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους.

 

 

 

 

Τη σημερινή ημέρα επιλέξαμε για να ανακοινώσουμε και δύο ακόμα σημαντικά γεγονότα, που καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της Ελληνικής Παροικίας της Αλεξάνδρειας. Με πολύ χαρά και με αφορμή την παρουσία των προσφιλών μας κ.κ. Φλωρεντή και Πλευράκη προχωράμε στη δημοσίευση της αραβικής και της αγγλικής έκδοσης της ιστοσελίδας της Κοινότητας μας, καθιστώντας έτσι κοινωνούς της ιστορίας μας και του έργου μας, και φίλους από τη χώρα που μας φιλοξενεί, αλλά και φίλους από όλο τον κόσμο. Άλλωστε ο ελληνισμός πάντοτε ήταν ανοικτός προς όλους. Επίσης, είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς για τη συνδιοργάνωση με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης συμποσίου με τίτλο “Αλεξάνδρεια στην Πορεία των Αιώνων”, που θα λάβει χώρα στο Θέατρο “Ιουλία Σαλβάγου” το φθινόπωρο.

 

 

 

 

Ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας είναι παρών και η νεολαία μας αποτελεί το βασικό εχέγγυο όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το μέλλον και εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε αυτό το μέλλον».

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί τέλος ότι τα δύο κυβερνητικά στελέχη ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Τετραγώνου στην Αλεξάνδρεια, στο περίφημο Σάτμπι, ενώ τέλος, συμμετείχαν σε μία πιο διευρυμένη σύσκεψη παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης