Εκδηλώσεις στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου Τύπου, από την ιστοσελίδα «ΠΥΡΑΜΙΣ» (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

Με δύο μεγάλες  εκδηλώσεις που διοργάνωσε η αιγυπτιώτικη ιστοσελίδα «ΠΥΡΑΜΙΣ», η ελληνική παροικία στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια τίμησε την ιστορία και το έργο των 400 τουλάχιστον δημοσιογράφων που συνέθεσαν με το πολύτιμο έργο τους και την ακαταπόνητη πένα τους την 150χρονη πορεία του Αιγυπτιώτικου τύπου.

 

Κεντρικός ομιλητής που κόσμησε με την παρουσία του και τις δύο εκδηλώσεις ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας κ. Ελευθέριος Κρέτσος, ο οποίος παρέμεινε τρεις μέρες στην Χώρα του Νείλου, πραγματοποιώντας σημαντικές επαφές με την παροικία καθώς και με τους ομολόγους του Αιγυπτίους αξιωματούχους, απασχολώντας μεγάλο μέρος του αιγυπτιακού τύπου, οι οποίες εφημερίδες με τη σειρά τους κάνανε λόγο και για την παροικιακή εκδήλωση.

 

Στην Αλεξάνδρεια, την εκδήλωση, που αποτέλεσε ένα κερί στη μνήμη των Αιγυπτιωτών δημοσιογράφων τίμησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος αποκάλυψε στην Αίθουσα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου ότι και εκείνος κάποτε είχε λάβει θέση «ανταποκριτή», μεταδίδοντας τις επισκέψεις του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου για τις πατριαρχικές εκδώσεις.

 

Καθοριστική ήταν η συμβολή των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

 

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής έκανε μία ενδελεχή αναφορά στην ιστορία του Αιγυπτιώτικου τύπου, μία ομιλία που μάς εισήγαγε στο ειδικό βίντεο που συγκίνησε τους πάντες, με τις εικόνες των παλαιοτέρων αλλά και των σύγχρονων εκπροσώπων του αιγυπτιώτικου τύπου, που γνωρίσαμε και στην εποχή μας, όπως ο Σωκράτης Πατέρας, ο Γιώργος Ξενουδάκης, ο Ντίνος Κουτσούμης, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης, ο Γιάννης Χατζηφώτης, ο Γρηγόρης Καποκάκης, και τόσοι και τόσοι άλλοι που προσέφεραν από τη ζωή τους για να διαβάζουμε εμείς σήμερα τα έργα τους.

 

 

 

 

 

 

 

Αντίστοιχα σημαντική και με ιστορικές αναφορές ήταν η ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον πλούτο της αιγυπτιώτικης δημοσιογραφίας, που σε μεγάλο ποσοστό βρίσκεται σε αρχεία τεθησαυρισμένος στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Αλεξάνδρειας αλλά και το Τμήμα Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη, που πρότεινε τη δημιουργία ενός αραβόφωνου φύλλου για τις ελληνικού ενδιαφέροντος ειδήσεις.

 

Ενώ, εξίσσου σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Κύπριου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση ο οποίος ευχήθηκε τη μακροημέρευση του αιγυπτιώτικου τύπου.

 

Στην Αλεξάνδρεια, χαρακτηριστικός ήταν ο χαιρετισμός του Γενικού Προξένου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παρεβρισκομένων. 

 

Καθοριστική ήταν η στήριξη των εκδηλώσεων αυτών από την Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματία κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, η οποία κράτησε με δυσκολία τη συγκίνησή της, τόσο κατά τη μεγαλειώδη βραδιά στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου που ακολούθησε της εκδήλωσης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής από σπουδαίες καλλιτέχνες, και με τον διοργανωτή της βραδιάς τον δημοσιογράφο Νίκο Κάτσικα να τής απονέμει μία μεγάλη Νεφερτίτη, ως ελάχιστο δείγμα αγάπης και ευγνωμοσύνης αλλά και για να τονίσει τη δυναμική και καθοριστική συμβολή της στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Μία στήριξη που υπήρξε γενναιόδωρη και από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρεις και την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος – δίκτυο Αιγύπτου αλλά και προσωπικά από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, τους οποίους ο κ. Κάτσικας ευχαρίστησε όλους θερμά.

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΡΕΤΣΟΥ

 

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριος Κρέτσος ανέφερε:

 

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

«Για την Αίγυπτο (όμως) πρόκειται να μιλήσω δια μακρών, επειδή από οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτή διαθέτει τα περισσότερα θαυμαστά πράγματα, και τα έργα της υπερβαίνουν κάθε περιγραφή σε σύγκριση με τις άλλες χώρες» θα μας πει ο έλληνας ιστοριογράφος Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσεύς για το «δώρο του Νείλου» όπως αποκαλούσε την Αίγυπτο και δεν νομίζω ότι είναι σε θέση κανείς να διαφωνήσει μαζί του για το μεγαλείο αυτής της χώρας, για την ιστορία και τον πολιτισμικό της πλούτο.  Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η Αίγυπτος υπήρξε σημαντικός προορισμός για ταξίδια έρευνας και μαθητείας από Έλληνες φιλοσόφους της εποχής όπως ο Σόλωνας, ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, ο Πλάτωνας και ο Εύδοξος.

Και ενώ οι πρώτες ελληνικές αποικίες στην Αίγυπτο χρονολογούνται από την εποχή του Ηροδότου περίπου, οι σχέσεις και δεσμοί της Ελλάδας με την Αίγυπτο έχουν αποτυπωθεί όχι μόνο στα κιτάπια της ιστορίας, αλλά έχουν χαραχτεί στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων και Αιγυπτίων αντίστοιχα. Πρόκειται για δεσμούς οι οποίοι εκτός των άλλων έχουν σφυρηλατηθεί από τη δράση του αιγυπτιώτικου ελληνισμού. Και αυτός ακριβώς είναι  ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους και εκείνες που με τις πράξεις τους και με τη πένα τους έκαναν σχεδόν το ακατόρθωτο: κατάφεραν να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο αλλά και οπουδήποτε υπήρξαν ελληνικές κοινότητες.

«150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη Χώρα του Νείλου» είναι ο τίτλος του λευκώματος του δημοσιογράφου Νίκου Κάτσικα, 150 χρόνια παρουσίας του αιγυπτιώτικου τύπου, 150 χρόνια συνεισφοράς, καταγραφής και αποτύπωσης της ιστορικής παρουσίας του αιγυπτιώτικου ελληνισμού. Γιατί ο έντυπος τύπος ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον απόδημο ελληνισμό, τον ελληνισμό που κατά τον Παμπούκη «ζει σε θετές πατρίδες» διαδραμάτισε ένα διττό ρόλο: πρώτον, λειτούργησε ως συνεκτικός δεσμός μεταξύ των  μελών της ελληνικής κοινότητας. Εφημερίδες όπως το «Φως» ή ο «Ταχυδρόμος» αποτέλεσαν ένα κομμάτι της Μητέρας-πατρίδας, μια γραπτή μαρτυρία του ελληνικού πνεύματος. Πρόκειται για εφημερίδες και περιοδικά γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, όπως αναφέρει και ο Κάτσικας και αυτό αξίζει να το επισημάνουμε. Η γλώσσα είναι ένα αδιάσπαστο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, είναι ένα ολοκληρωμένο συμβολικό σύστημα, υπερβατικό του ατόμου το οποίο επιτρέπει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λάζος (1996) σε κοινότητες και ιστορικούς πληθυσμούς «να εγγραφούν σε μια γενεαλογία που συνέχει ζωντανούς και νεκρούς, και με αυτόν τον τρόπο να προσδώσουν ένα νόημα στην πεπερασμένη διάρκειά τους και να ξεπεράσουν, να υπερβούν το τυχαίο της ύπαρξής τους». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκλεκτοί συνάδελφοι όπως ο Σωκράτης Πατέρας κατάφεραν με το έργο τους να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό διάλογο με το παρελθόν, το παρόν και γιατί όχι, με το μέλλον του ελληνισμού, χρησιμοποιώντας ως όχημα την ίδια την ελληνική γλώσσα, προωθώντας και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας του αιγυπτιώτικου ελληνισμού.

Δεύτερον, ο αιγυπτιώτικος τύπος αποτέλεσε και μέσο άσκησης πολιτικής δράσης και αναφέρω τον όρο πολιτική με την αριστοτελική έννοια, με την έννοια της «φροντίδας των κοινών», της ουσιαστικής ενασχόλησης με τα κοινά της «πόλις», της πολιτικής κοινωνίας. Γιατί ο αιγυπτιώτικος τύπος ήταν παρών στις πολιτικές εξελίξεις της Αιγύπτου και της Ελλάδας, άσκησε κριτική στα τεκταινόμενα, διαμορφώνοντας εν τέλει την πολιτική συνείδηση των αναγνωστών τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν εδώ και τα σατιρικά κείμενα της εποχής, όπως  η «Σφιγξ» και το «Σατάν», ιστορικά ντοκουμέντα στα οποία μπορεί να ανατρέξει ο αναγνώστης του παρόντος λευκώματος. Αλλά η ενασχόληση με τα κοινά, δεν αφορά μόνο τη Μητέρα-Πατρίδα αλλά και τη δεύτερη πατρίδα και συγκεκριμένα τις πόλεις όπου οι ελληνικές κοινότητες αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται παρά τις όποιες δυσχέρειες. Γιατί ο αιγυπτιώτικος τύπος ασκεί και μια επιπλέον λειτουργία: κοινοποιεί, δημοσιεύει και εν τέλει κινητοποιεί την ντόπια κοινωνία, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε όλους εμάς που είμαστε μακριά, να διατηρούμε μια επαφή και να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας κάθε φορά.

Αυτήν τη μακρά παράδοση συνεχίζουν οι δυο σημερινές αιγυπτιώτικες εφημερίδες, το «Νέο Φως» και ο «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος». Χάρη σε αυτές και φυσικά στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, στις Ελληνικές Κοινότητες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αλλά και στο ΠΥΡΑΜΙΣ NEWS, το νέο διαδικτυακό επικοινωνιακό κόμβο των ελλήνων ομογενών στη χώρα του Νείλου, οι δεσμοί αυτοί ακόμα και σήμερα παραμένουν ιδιαίτερα ισχυροί, δίνοντάς μας την ευκαιρία να προάγουμε τη σημασία της ελληνο-αιγυπτιακής φιλίας, αλλά και να διευρύνουμε περαιτέρω τις κοινές μας δράσεις προς όφελος όλων μας. Γιατί είναι κοινό μας όφελος να υποστηρίξουμε τις ελληνικές κοινότητες όπου και να βρίσκονται αυτές, αφού και αυτές με τη σειρά τους μας τροφοδοτούν με ιδέες, αξίες και σημαντικά πολιτισμικά αγαθά όπως το εν λόγω λεύκωμα».

 

 

Αναφορικά με τις ομιλίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση του Αλεξανδρινού δημοσιογράφου κ. Νικόλα Βουλέλη, ο οποίος πρότεινε την αξιοποίηση του Αρχείου του Αιγυπτιώτικου Τύπου στην Αλεξάνδρεια. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βουλέλης, παρότι η εφημερίδα του στην Αθήνα, η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε την τρίτη επέτειο της λειτουργίας της, προτίμησε να έρθει την ίδια ημέρα στην αγαπημένη του Χώρα του Νείλου όπου γεννήθηκε και έφυγε σε ηλικία 18 ετών, για να μιλήσει στην εκδήλωση.

 

Επίσης χαρακτηριστική και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της Μαρίας Αδαμαντίδου για τα σατυρικά-πολιτικά αιγυπτιώτικα έντυπα των παλαιότερων εποχών.

 

Ενώ, με ενδιαφέρον άκουσαν οι συμμετέχοντες την ομιλία του Αλεξανδρινού Γιώργου Φλωρεντή και Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης για τους Αιγυπτιώτες δημοσιογράφους που διέπρεψαν στην Ελλάδα, αλλά και τις εκδόσεις που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες μέχρι και σήμερα.

 

Αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία του επίσης Αλεξανδρινού Συμβούλου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Γιώργου Κουτσούμη, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία των εκδηλώσεων, καθώς και του Συμβούλου Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.

 

Αναφορικά με τους παρεβρισκομένους, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από όλες τις εκκλλησιαστικές, διπλωματικές και παροικιακές αρχές, αλλά και πολύς κόσμος που με ενδιαφέρον άκουσε και χειροκρότησε τους ομιλητές.

 

Ο Νίκος Κάτσικας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον στενό του συνεργάτη Δρ Άτεφ Νάχλα που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των παροικιακών εκδόσεων αλλά και τον εκπαιδευτικό κ. Θανάση Κουτουπά που είναι στο πλευρό του, από την πλευρά της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. 

 

Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κάτσικας παρουσίασε το ειδικό φωτογραφικό λεύκωμα που εξέδωσε με αφορμή τις εκδηλώσεις, που παρουσιάζει ένα κομμάτι της 150χρονης αιγυπτιώτικης δημοσιογραφίας, μία έκδοση που έγινε με την οικονομική στήριξη της Αιγυπτιώτισσας επιχειρηματίας κα Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη και μοιράστηκε δωρεάν σε όλους τους παρεβρισκομένους.  

 

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΪΡΟ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ

 

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής αναφέρθηκε στην πρώτη Αιγυπτιώτικη εφημερίδα την «Αίγυπτο», που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1862 από τον Διονύσιο Οικονομόπουλο και Σπύρο Φερεδίνο που έζησε για 1 χρόνο για να ακολουθήσουν πολλές προσπάθειες. 

Η επόμενη ολοκληρωμένη προσπάθεια είναι η Αλεξανδρινή «Ελπίς» του Π. Καζώτη που άρχισε σχεδόν 10 χρόνια μετά, το 1873 και έζησε έως το 1902.  

Η πρώτη Ελληνική εφημερίδα στο Κάιρο θα κυκλοφορήσει και αυτή το 1873 από τον Μιχάλη Νομικό με τίτλο «Κάϊρον» την οποία στην συνέχεια αγόρασε ο Αλ. Βαβακούκης και επέζησε μέχρι το 1895. Ήταν μία εβδομαδιαία έκδοση που κατά διαστήματα κυκλοφορούσε και ημερήσια, είχε καθαρά αντιαγγλική γραμμή και αποτέλεσε ορόσημο στην Αιγυπτιώτικη δημοσιογραφία. Οι συντάκτες της ήσαν όλοι δημοσιογράφοι περιωπής όπως γράφει ο Μανώλης Γιαλουράκης, σαν τους Νικ. Καραβιά, Γ. Αρβανιτάκη, Ιω. Μπεθάνη, Ευ Σάμιο, Τ. Λαμπρόπουλο κ.ά.  

Ο τηλέγραφος το 1880 που ιδρύθηκε από τον Ξενοφώντα  Σάλτη στην Αλεξάνδρεια θα αποτελέσει τα πρώτο έντυπο με κυρίως παροικιακή γραμμή, από το οποίο διαμορφωνόταν η παροικιακή κοινή γνώμη έντονα και είχε απήχηση και στην Αθήνα και έζησε μέχρι το 1924! Η διαφάνεια παρουσιάζει τους ιστορικούς ιδιοκτήτες της. 

Την ίδια χρονιά ιδρύεται Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ του Γεωργίου Τηνίου και Η ΟΜΟΝΟΙΑ του Μιχ.  Μανουσάκη. Τελικά η ΟΜΟΝΟΙΑ και η πιο παλιά ΕΛΠΙΣ συγχωνεύτηκε με τον Ταχυδρόμο για να σχηματίσουν μαζί την μεγαλύτερη Εφημερίδα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού!

 

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, εκτός του πρωτοπόρου το 1873  «Κάϊρον» που έσβησε το 1895 ακολούθησαν πολλές προσπάθειες και έτσι έχουμε  το 1899 – 1916 τον ΧΡΟΝΟ του Ιωάννη Μπεθάνη, που διαδέχτηκαν οι Μ. Κωνσταντινίδης και Ιω. Πολίτης.  Ο Μπεθάνης υπήρξε φυσιογνωμία του δημοσιογραφικού κόσμου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Ακολουθούν από το 1899 – 1902 βραχύβιες εφημερίδες όπως: Η ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ του Α. Βλαχόπουλου και του Ν. Χρυσούδη  Ο ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ του Μιχ. Νομικού  Η ΕΡΓΑΣΙΑ του Κ. Αστερίδη ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του Κλ. Καζούλη Η ΕΘΝΙΚΗ του Κ. Αναστασιάδη Ο ΤΥΠΟΣ του Ν. Καραβία. Το 1897 θα κυκλοφορήσει η μεγαλύτερη  Ελληνική εφημερίδα του Καΐρου το ΦΩΣ με ιδρυτή τον Στ. Ευσταθιάδη. Μετά από έξι χρόνια, η εφημερίδα θα περιέλθει στον Κ. Μεταξά που το 1912 θα πουλήσει στον Ιωάννη Πολίτη. Με τον θάνατο του Πολίτη αναλαμβάνουν οι ανιψιοί του, Κ. Κανάκης και Κ. Μπονάρος, που με το επιχειρηματικό τους πνεύμα συντελούν στην ακμή του ΦΩΤΟΣ. Το 1957 οι Σωκράτης Πατέρας, Γ. Λασκαρίδης και Μ. Παπαδάτος, ανέλαβαν να συνεχίσουν την έκδοση και που τελικά επωμίστηκε μόνος του από το 1963 μέχρι που έκλεισε το 1997 ο Σωκράτης Πατέρας. Οι συντάκτες του υπήρξαν καταξιωμένα πρόσωπα της δημοσιογραφίας: Τ. Λαμπρόπουλος, Ευρ. Αναστασιάδης, Ιω. Μπεθάνης, Ευ Σάμιος, Τ. Τσάκωνας, Μιχ Ευσταθιάδης,   Αρ. Σεβαστόπουλος, Τάκης Ευσταθιάδης, Στ Χριστοφίδης, Ζαχ. Χατζόπουλος, Πέρρος Βαλιανάτος, Γρηγόρης Καποκάκης, αλλά και πρόσωπα με παροικιακή δραστηριότητα όπως ο  Γιώργος Βαλλάς ο Αδαμάντιος Γεωργίου και πολλοί άλλοι. Ο Σωκράτης Πατέρας αντιμετώπισε την μεγάλη κρίση της παροικιακής διαρροής από το 1961 και μετά! Με απολύτως αντίστροφα επιχειρηματικά κριτήρια, συνέχισε τον δρόμο του Φωτός στο ορατό αδιέξοδο με καρτερία ιδεολόγου. Η σταδιοδρομία του ΦΩΤΟΣ είναι περγαμηνή στην ιστορία της Ελληνικής δημοσιογραφίας της Αιγύπτου και οι υπηρεσίες του στον Ελληνισμό της Αιγύπτου αποτελούν τα εύσημά του. Στις 20 Νοεμβρίου του 1994, στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, ο τότε Πρέσβης Δ. Βιδούρης θα  απονείμει στον Σωκράτη Πατέρα, εκ μέρους τους Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης αυτού του τιτάνιου έργου, που συνεχίζει μέχρι το 1997 με την στήριξη της ΕΚΚ και του πρώην Προέδρου της ΕΚΚ Χρήστου Αργυρίου! Στις 10 Ιανουαρίου του 1998, στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, θα μάς αφήσει για πάντα ο τελευταίος αυτός Αιγυπτιώτης Καϊρινός δημοσιογράφος.   

Δεν σταμάτησε όμως ο χρόνος εδώ, η Κοινότητα κατανοώντας τον ουσιαστικό ρόλο του έντυπου και σήμερα και διαδικτυακού γραπτού συνεχίζουν την ιστορία. Το ΝΕΟ ΦΩΣ με αρχισυντάκτη αρχικά τον αείμνηστο Γεώργιο Ξενουδάκη κάνει τα πρώτα του βήματα το 1998, για να συνεχίσει μέχρι σήμερα με την συνδρομή της Κοινότητας και την εργασία από το 2003 του άξιου συνεχιστή της παράδοσης των ιερών τεράτων της Αιγυπτιώτικης Δημοσιογραφίας – όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής – κ. Νίκου Κάτσικα. 

Παράλληλα, η διαδικτυακή προσπάθεια του Πυραμίς, που μόνος του ο κ. Κάτσικας προχωρά με πείσμα και με θάρρος, είναι μαζί με την προσπάθεια της ΕΚΑ στον Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο, η ολοκλήρωση του σύγχρονου προσώπου του νέου Αιγυπτιώτικου τύπου. 

Μπορεί να μην έχουμε πια τα 400 έντυπα και να μην μας ζηλεύουν οι Αθηνάιοι εκδότες, διαθέτουμε όμως το σθένος και την δύναμη να μην σβήσουμε ποτέ αυτή την ιστορία όσο υπάρχουμε», κατέληξε ο κ. Καβαλής.

 

 

 

 

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΪΡΟΥ

ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

 

 

 

cairo 01

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής

με την Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματία Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη,

λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

Ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας παρουσίασε τους επισήμους

και τους ομιλητές της εκδήλωσης

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Ελευθέριος Κρέτσος

απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση

για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου Τύπου

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

Από αριστερά προς τα δεξιά:

ο Κύπριος Πρέσβης στο Κάιρο Χάρης Μορίτσης,

ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριος Κρέτσος

και ο Έλληνας Πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

Ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο

Χριστόδουλος Λάζαρης

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

Ο Κύπριος Πρέσβης στο Κάιρο

Χάρης Μορίτσης

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

Ο Διευθυντής  

της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Νικόλας Βουλέλης

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης

Γιώργος Φλωρεντής

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

Η δημοσιογράφος Μαρία Αδαμαντίδου

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

Ο Νίκος Κάτσικας με την Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

 

 

 

 

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΣΤΟ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

 

 

 

alexandria (1)

 

Ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας

 

 

alexandria (2)

 

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια

Εμμανουήλ Κακαβελάκης

 

 

 

 

 

alexandria (3)

 

 

 

 

alexandria (12)

 

 

 

alexandria (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

alexandria (5)

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

Ιωάννης Παπαδόπουλος

 

 

 

 

 

 

alexandria (6)

 

Η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας

Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη

 

 

 

alexandria (7)

 

Η καϊρινή δημοσιογράφος

Μαρία Αδαμαντίδου

 

 

 

 

 

alexandria (8)

 

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

κ.κ. Θεόδωρος Β΄απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση

 

alexandria (9)

 

 

 

 

 

 

 

alexandria (10)

 

 

 

 

 

 

 

alexandria (11)

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης