Εκδήλωση για τις ελληνικές εκκλησίες στο Κάιρο παρουσίασε στην Αμπέτειο Σχολή η Αιγυπτιώτισσα δημοσιογράφος Μαρία Αδαμαντίδου


 

 

 

 

 

Δύο άνθρωποι που αγαπάνε πολύ την Αίγυπτο και το Κάιρο και που έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο για να μελετήσουν την ιστορία της Ελληνικής παροικίας μέσα σε αυτό το χώρο, φιλοξενήθηκαν στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Δαμιανού της Αμπετείου Σχολής την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017. Πρόκειται για τη Μαρία Αδαμαντίδου και το σύζυγό της Άγγελο Κουτρουμπάκη, οι οποίοι παρουσίασαν τις «Ελληνικές Εκκλησίες στο Κάιρο», μία ομιλία που είχε ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία από το Σύνδεσμο Ελλήνων Καΐρου.

 

 

 

 

Η κα Αδαμαντίδου μέσα από πολύ ωραίες φωτογραφίες που τράβηξε η ίδια, μας παρουσίασε δώδεκα ορθόδοξες εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής του Καΐρου, ανάμεσα στις οποίες τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τους Αγίους Αναργύρους, τους Αγίους Ταξιάρχες και άλλες, με πλούσια και ενδιαφέροντα σχόλια για την αρχιτεκτονική, την αγιογράφηση και την ιστορία τους.

 

 

 

 

 

Μιλώντας με πολλή απλότητα και αμεσότητα, μετέφερε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αμπετείου Σχολής ακόμα και την ατμόσφαιρα παλαιότερων εποχών που οι εκκλησίες αυτές έσφυζαν από ζωή, καθώς χιλιάδες πιστοί Αιγυπτιώτες συνέρρεαν σε αυτές, είτε για να εκκλησιαστούν είτε για να παρευρεθούν σε γάμους και βαπτίσεις.

 

 

 

 

Έτσι, μάς έδειξε ανάγλυφα πόσο άμεσα συνδεδεμένες με τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής των παροίκων ήταν αυτές οι εκκλησίες και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν στην ιστορική παρουσία της Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο. Μάλιστα οι φωτογραφίες από γάμους και βαπτίσεις μάς μετέφεραν νοσταλγικά σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας το λαμπρό παρελθόν που γνώρισαν.

 

 

 

 

 

Η Αμπέτειος Σχολή ευχαρίστησε θερμά την κα Μαρία Αδαμαντίδου και τον κ. Κουτρουμπάκη, που παρά το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμά τους στο Κάιρο, βρήκαν το χρόνο να ανηφορήσουν μέχρι την Ηλιούπολη και να γεμίσουν την Αμπέτειο με Ελληνικό άρωμα.

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης