Η Ι. Μονή Σινά και το Ίδρυμα Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη βυζαντινή μουσική στην Αίγυπτο (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

Με μία εορταστική εκδήλωση, με αφορμή την ιδιαίτερα πετυχημένη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Κάιρο – σε συνεργασία από φέτος με την ιστορική Αμπέτειο Σχολή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας – η Ιερά Μονή και Αρχιεπισκοπή Σινά ένωσε από χθες και επίσημα τις δυνάμεις της με το Ίδρυμα Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς και τα δύο κράτη.

 

 

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 7ης Ιουνίου στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργου Δασκαλόπουλου, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός συνεχάρη τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Νάκο, Γενικό Δ/ντή του εν λόγω Ιδρύματος, για την προσφορά του στην εκπαίδευση των ελλήνων αλλά και των αραβόφωνων ελληνορθόδοξων, που διαμένουν στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια.

 

 

Μάλιστα, ο Προκαθήμενος του θεοβάδιστου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, δεν έκρυψε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά, το τμήμα αυτό βυζαντινής μουσικής θα έχει να παρουσιάσει και τους πρώτους επί πτυχίω σπουδαστές.

 

 

Και ως απόδειξη της ενίσχυσης της συνεργασίας που ξεκίνησε δυναμικά φέτος, προσκάλεσε για το άμεσο χρονικό διάστημα το Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να διοργανώσει με ένα δικό του χορωδιακό κλιμάκιο μία μεγάλη συναυλία βυζαντινής μουσικής, τόσο στο Σινά όσο και στο Κάιρο.

 

 

Από την πλευρά της, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρα Μαριέττα Κουμαριανού, τόνισε ότι οι αρχές είναι στο πλευρό του όλου εγχειρήματος.

 

 

Σημαντική η παρουσία και του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλα Βαδή που φιλοξένησε τη μεγάλη αυτή βραδυά, καθώς και της Μεγάλης Ευεργέτιδας της καϊρινής παροικίας και Μεγάλης Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη, καθώς και των Προέδρων των παροικιακών σωματείων, του κ. Αλέξανδρου Καζαμία εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, του κ. Μιχάλη Μπίσκου, εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, του κ. Λάμπρου Μπενοβία εκ μέρους της Χιακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας και του Αντώνη Διαμαντίδη, εκ μέρους του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου.

 

 

Από την πλευρά του, ο Δ/ντής της Σχολής π. Ειρηναίος Νάκος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, την Αμπέτειο Σχολή και τον αναπληρωτή Δ/ντή της κ. Χρήστο Παπαθανασίου και τον καθηγητή βυζαντινής μουσικής, Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και εκπαιδευτικό του ιστορικού αιγυπτιώτικου σχολείου κ. Νίκο Κάτσικα, που εδώ και τέσσερα χρόνια διδάσκει τους σπουδαστές βυζαντινής μουσικής  στο Κάιρο.

 

 

Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων και βυζαντινών τραγουδιών καθώς και αποσπασμάτων από όπερα εκ μέρους του π. Ειρηναίου Νάκου καθώς και το πολυχρόνιο του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού.        

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης