Εκδήλωση για την προσφορά των Αιγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα, από τον ΣΑΕ, τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής και τον Δήμο Αμαρουσίου (ΦΩΤΟ)


 
 
 
 
Μία ώρα χρειάστηκε για να καταγραφούν επιγραμματικά μόνον οι τεράστιες προσφορές των μεγάλων Αιγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα, όπως ανάγλυφα τίς παρουσίασε ο Αιγυπτιώτης ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Νικηταρίδης, σε μία εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου το βράδυ, στο δήμο Αμαρουσίου.
 
Ήταν μία συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής, με την καθοριστική στήριξη του δήμου Αμαρουσίου, μέσα από την οποία ξεφύτρωσαν μνήμες από τους περασμένους δύο αιώνες, όπου οι Έλληνες της Χώρας του Νείλου δεν έχουν σταματήσει να δείχνουν την αγάπη τους προς την πατρίδα.
 

 

 

 

 

 

Μέσα από διαφάνειες, φωτογραφίες, αλλά και με το εμπεριστατωμένο λόγο του Νίκου Νικηταρίδη, όσοι παραβρέθηκαν γνώρισαν το πόσα πολλά προσέφεραν οι Αιγυπτιώτες Ευεργέτες στους Αγώνες του Ελληνικού Έθνους, στην ελληνική παιδεία, τα γράμματα και τις τέχνες, στις επιστήμες, στον προσκοπισμό και στον αθλητισμό. Γνώρισαν επίσης πόσα ωφείλουν στους Αιγυπτιώτες αυτούς που προσέφεραν από το περίσσευμα της καρδιάς τους, η Αθήνα, το Μέτσοβο, η Ρόδος, η Καβάλα, το Καστελλόριζο, τα Κύθηρα, η Αμοργός, η Ζαγορά, η Λέρος, η Χίος, η Λάρισα, η Καλαμάτα, η Λέσβος, το Πήλιο, ο Βόλος, η Λήμνος και τόσες άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Σημαντική επίσης υπήρξε η προσφορά τους στον ελληνικό στρατό, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, την Ακαδημία, την Εκκλησία και άλλους εθνικούς φορείς.
 

 

 

 

 

 

«Η προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων τόσο προς τη δεύτερη πατρίδα, τη γη που τούς γέννησε, τούς φιλοξένησε και τούς έθρεψε, την Αίγυπτο, όσο και προς την ιστορική κοιτίδα, την πολυαγαπημένη μάνα Ελλάδα, είναι κάτι παρά πάνω από σημαντική, αν και δυστυχώς δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει, παρόλο που η προσφορά αυτή έχει αναγνωριστεί και από τα κράτη και απ΄ τους λαούς τους», τόνισε στο ξεκίνημα του λόγου του ο Νίκος Κινητταρίδης. Για να προσθέσει: «Ως προς την Νειλοχώρα για παράδειγμα, κατά την επίσκεψη στα ανάκτορα το 1924 του Έλληνα πρεσβευτή στο Κάιρο, ο βασιλέας Φουάτ τονίζοντας τον πατριωτισμό και τις θαυμαστές επιδόσεις των Αιγυπτιωτών υπέρ της παιδείας και της ευποιΐας, δήλωσε πως «ομολογουμένως πρωτεύουν εν τη χώρα μου όλων των άλλων παροικιών, αφ΄ όλων των απόψεων»…». Και καταλήγοντας, όλη αυτή η καταγραφή της προσφοράς των Αιγυπτιωτών ευεργετών «ας θεωρηθεί ως ένας ταπεινός φόρος τιμής σε όλους εκείνους που όχι μόνο έκαναν τόσα πολλά, σ” ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά κατόρθωσαν και η προσφορά τους στη μητέρα πατρίδα να είναι ανάλογη των γενικότερων επιτευγμάτων τους».
 

 

 

 

 

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο έργο του κορυφαίου Αιγυπτιώτικου φορέα στην Ελλάδα, που «ιδρύθηκε το μακρινό 1933 και μέχρι σήμερα επιδεικνύει γόνιμη δράση και σημαντική προσφορά», με αποτέλεσμα να έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών το 1985, ενώ έχει λάβει και το Σταυρό του Αγίου Μάρκου Πρώτης Τάξεως από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 1987.
Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων αποτελεί την σκέπη αλλά και την γέφυρα με συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην Αίγυπτο ή όπου αλλού στον κόσμο, συνεχίζει την διάσωση και προβολή των παραδόσεων και δη της ιστορίας των Ελλήνων στην Αίγυπτο και παράγει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, μέσω της Κοινωνικής Πρόνοιας.

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο δεύτερος εκ των διοργανωτών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλας Βαδής αναφέρθηκε στην ιστορία του εν λόγω Αιγυπτιώτικου σχολείου, που υπηρετεί «την Ελληνική Παιδεία εδώ και 154 χρόνια. Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Αμπέτ, Ραφαήλ και Ανανία στο Κάιρο το 1862 και είναι ταυτόχρονα το παλαιότερο σε λειτουργία κοσμικό ιδιωτικό σχολείο της Αιγύπτου, έχοντας το προνόμιο να αναγνωρίζεται ως ισότιμο σχολείο τόσο από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, όσο και αυτό της Αιγύπτου και οι απόφοιτοί της να σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια και των δύο χωρών. Και αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης, ο κ. Βαδής κάλεσε όλους να γνωρίσουν «την τεράστια προσφορά των Αιγυπτιωτών ομογενών προς την μητέρα Πατρίδα σε εποχές μάλιστα δύσκολες. Γιατί η σύγχρονη Ελλάδα δεν γεννήθηκε μονάχα μέσα σε μεγάλες συμφορές και πολέμους, αλλά και από μεγαλόπνοες ευεργεσίες ανθρώπων και κοινοτήτων ομογενών που ποτέ δεν ξέχασαν το χρέος τους προς την πατρίδα», κατέληξε ο Πρόεδρος των Αποφοίτων Αμπετιανών στην Ελλάδα.
 

 

 

 

 

 

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του Μορφωτικού Ακολούθου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Ελλάδα Δρ Χουσεΐν Μαρί Μαχμούντ, ο οποίος τόνισε -μιλώντας μάλιστα σε πολύ καλά ελληνικά – ότι ο Αιγυπτιακός λαός ποτέ δεν ξεχνά την προσφορά των Ελλήνων στη Χώρα του Νείλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ένας από τους σταθμούς του Μετρό στο Κάιρο έχει πάρει το όνομα του Ευεργέτη Κότσικα.
 

 

 

 

 

 

Τέλος, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης οποίος τόνισε ότι είναι πολύ επίκαιρο το θέμα της παρουσίασης των Ευεργετών, καθώς στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, αξίζει να θυμηθούμε πώς σε παλαιότερες εποχές υπήρχαν Έλληνες που προσέφεραν, προερχόμενοι μάλιστα από την Αίγυπτο, με μία χώρα όπου ζούμε σαν αδέλφια και σαν δύο χώρες που δημιούργησαν λαμπρά πολιτιστικά έργα αλλά κυρίως δημιούργησαν  και λαμπρούς ανθρώπους. «Η εκδήλωση έδειξε το πώς κάποιοι έζησαν και μεγαλούργησαν στην Αίγυπτο, αλλά δεν ξέχασαν την πατρίδα τους, την Ελλάδα. Το όνομα όλων αυτών των Ευεργετών θα μείνει γραμμένο με χρυσά γράμματα», κατέληξε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική την εκδήλωση και εκφράζοντας την υπόσχεση ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα συνεχιστούν για να φανεί το πόσο αυτοί οι άνθρωποι που βοήθησαν θα μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τις μελλοντικές γενεές.   
 

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών προς τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, την Αντιδήμαρχο και τον βασικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Ν. Νικηταρίδη εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής.

 

 

 

 

 

 

Αξίζει να συγχαρούμε τον Αμπετειανό κ. Τάκη Σφακιανόπουλο που ερεύνησε, ετοίμασε και πρόβαλε την τόσο επιτυχημένη οπτικοακουστική παρουσίαση των ιστορικών φωτογραφιών, που συνόδευσαν την ομιλία του κ. Νίκου Νικηταρίδη και τον επίσης Αμπετειανό κ. Δημήτριο Πιερή που συντόνισε με επιτυχία από την αρχή μέχρι το τέλος την ωραία αυτή εκδήλωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc03101

 

 

 

 

dsc03102

 

 

 

 

dsc03104

 

 

 

 

dsc03108

 

 

 

 

10

 

 

 

 

dsc03110

 

 

 

 

dsc03113

 

 

 

 

dsc03111

 

 

 

 

dsc03114

 

 

 

dsc03115

 

 

 

 

9

 

 

 

 

7

 

 

 

 

dsc03117

 

 

 

 

dsc03119

 

 

 

 

6

 

 

 

 

1

 

 

 

 

4

 

 

 

 

2

 

 

 

 

5

 

 

 

 

dsc03125

 

 

 

 

dsc03129

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 responses to “Εκδήλωση για την προσφορά των Αιγυπτιωτών Ευεργετών στην Ελλάδα, από τον ΣΑΕ, τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής και τον Δήμο Αμαρουσίου (ΦΩΤΟ)”

 1. Κων/νος Λιβας says:

  Και η Μητέρα Πατρίδα τι πρόσφερε στους Αιγυπτιωτες μετανάστες ??
  Τίποτε, μάλλον τους αγνόησε και τους περιφρόνηση .

 2. ΕΡξαιρετικό ρεπορταζ και ομοεφες φωτογραφίες απο τηις τελετές στην ααγαπημενη μας Αιγυπτο

 3. Ευάγγελος Πεζάς says:

  Αγαπητέ κ. Κάτσικα
  Στην εκδήλωση «Αιγυπτιώτικος Ευεργετισμός» ξεχάσαμε να συγχαρούμε τους δύο σημαντικότερους
  συντελεστές της επιτυχιμένης αυτής εκδήλωσης.
  Τον Αμπετειανό κ. Τακη Σφακιανόπουλο που ερεύνησε, ετοίμασε και πρόβαλε την τόσο επιτυχιμένη οπτικοακουστική παρουσίαση ιστορικών φωτογραφιών συνοδία της ομιλίας του κ.Νίκου Νικηταρίδη και τον επίσης Αμπετειανό κ. Δημήτριο Πιερή που συντόνισε με επιτυχία από την αρχή μέχρι το τέλος την ωραία αυτή εκδήλωση.
  Και στους δύο αξίζουν τα θερμά μας συγχαριτήρια.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης