Εκτενή δημοσιεύματα στο σημερινό αιγυπτιακό τύπο, για τη χθεσινή συνάντηση Ρώσου Προέδρου – Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κάιρο


Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξε ο αιγυπτιακός τύπος, ηλεκτρονικός και έντυπος, για τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Κάιρο, ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄. Μεταξύ αυτών, η εφημερίδα «Al Youm Al Sabe» έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου για την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Αναλυτικότερα:

 

H μεγαλύτερη εφημερίδα του αραβικού κόσμου «Al-Ahram» σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: «Κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αλεξανδρείας: Ο Vladimir Putin διαβεβαιώνει για την υποστήριξή του προς την Αίγυπτο», αναφέρεται αναλυτικά στη χθεσινή συνάντηση, που έγινε παρουσία του Ρώσου Πρέσβη στο Κάιρο, του Μητροπολίτη Πηλουσίου και του Διπλωματικού Διευθυντή του Ρώσου Προέδρου.

 

 

 

patr poutin mme 04

 

 

 

 

Στο δημοσίευμα που συνοδεύεται με φωτογραφία  από την συνάντηση, επισημαίνεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την αγάπη του προς την Αίγυπτο και την εκτίμησή προσωπικά προς τον Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι, για την προσπάθεια προόδου και ανάπτυξης του αιγυπτιακού λαού. Τόνισε, τις προσπάθειες του αιγυπτίου Προέδρου για την ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει την αναπτυξιακή πορεία της Αιγύπτου.

Υπογραμμίζεται δε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, ο Πατριάρχης Θεόδωρος  αναφέρθηκε στα περιφερειακά θέματα που απασχολούν τη Ρωσία και την Αίγυπτο, δίνοντας έμφαση στη Μέση Ανατολή, τα περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο να στηρίξει η Ρωσία την Αίγυπτο, την οποία  ο Πατριάρχης θεωρεί δεύτερη πατρίδα του.

Επισημαίνοντας τις ευχαριστίες που απηύθυνε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κατά την συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο, προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο Ελ Σίσι, για την αγάπη και την υποστήριξη που προσέφερε η χώρα του Νείλου στους Έλληνες για δύο χιλιετίες, ιδιαίτερα στο ποίμνιο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Η Αίγυπτος, όπως δήλωσε ο Πατριάρχης, είναι η πόρτα της Αφρικής, μια μεγάλη χώρα με πρωταρχικό ρόλο στην Μέση Ανατολή και ο Πρόεδρος Ελ Σίσι είναι ένας χαρισματικός ηγέτης που προσπαθεί για την ευημερία του αιγυπτιακού λαού.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στη μακρά και θερμή φιλία μεταξύ των δύο ανδρών, σημειώνοντας ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας γνώρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Έξαρχος του Πατριαρχείου επί δέκα συναπτά έτη.

 

 

 

Η εφημερίδα «Al Akhbar» παρουσιάζει επίσης ένα σχετικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο για τη συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

 

 

 

patr poutin mme 02

 

 

 

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για την επιτυχημένη συνεργασία με τον Χριστιανισμό της Αιγύπτου, στον αγώνα για τα κοινά ιδεώδη, τονίζοντας το σεβασμό της Ρωσίας στις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία στην Αίγυπτο εργάζεται με το ίδιο πνεύμα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστούν οι δύο χώρες, σε αυτό το πλαίσιο και να συμπράξουν σε μια συντονισμένη προσπάθεια, στον αγώνα για τις κοινές τις κοινές ηθικές αξίες και τα ιδανικά .

Υπογραμμίζονται οι επισημάνσεις του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη στο Ρώσο Πρόεδρο, ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση  μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες του Προέδρου Ελ Σίσι τον διαβεβαιώνουν ότι τα πράγματα βαίνουν κατ’ ευχή.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την προώθηση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, υπογράμμισε ότι θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που έζησε στη Σοβιετική Ένωση και ευχήθηκε στο Ρώσο ηγέτη «Ο Θεός να σας χαρίσει καλή υγεία και μακροζωία» .

 

Παράλληλα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Al Youm Al Sabe», η οποία ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια σε επισκεψιμότητα, και η ιστοσελίδα «Sada El-Balad» αναφέρονται επίσης στη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β΄ στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος  αναφέρθηκε στα  περιφερειακά και διεθνή θέματα, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και την ειρηνευτική πορεία των σχέσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο να στηρίξει η Ρωσία την Αίγυπτο, την οποία ο Πατριάρχης  θεωρεί δεύτερη πατρίδα του.

Επισημαίνεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος προσφώνησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ως αγαπητό και καλό φίλο. Εξέφρασε την αγάπη του προς την Αίγυπτο και την προσωπική του εκτίμηση προς τον Πρόεδρο Ελ Σίσι, για την προσπάθεια προόδου και ανάπτυξης του αιγυπτιακού λαού. Τόνισε δε, τις προσπάθειες του Αιγυπτίου Προέδρου για την ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών, διαβεβαιώνοντας  ότι η Ρωσία θα στηρίξει την Αίγυπτο, στην αναπτυξιακή πορεία της .

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η αναφορά του κ. Πούτιν στην Ελλάδα, όπου δήλωσε ότι γνωρίζει την μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, εκφράζοντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό προς τον νέο Πρωθυπουργό της, τον οποίο θεωρεί νέο άνθρωπο με φρέσκιες ιδέες, που προσπαθεί για το καλό του λαού του και θα τον υποδεχθεί στο Κρεμλίνο στις 9 Μαΐου. Επεσήμανε, δε, ότι κατανοεί το πρόβλημα της φτώχειας και των πιέσεων που δέχεται ο ελληνικός λαός από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του Πατριάρχη, για τις μεγάλες του προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη και το φιλανθρωπικό του έργο, τονίζοντας ότι δεν ξεχνά πως ο Πατριάρχης έζησε δέκα χρόνια στη Ρωσία, ομιλεί την ρωσική και καταλαβαίνει τον ρωσικό λαό.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά την συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο ευχαρίστησε την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο Σίσι για την αγάπη και την υποστήριξη της χώρας προς τους Έλληνες για 2.000 χρόνια και ιδιαίτερα στο ποίμνιό του. Η Αίγυπτος, δήλωσε ο Πατριάρχης, είναι η πόρτα της Αφρικής, μια μεγάλη χώρα με πρωταρχικό ρόλο στην Μέση Ανατολή και ο Πρόεδρος Σίσι είναι ένας χαρισματικός ηγέτης, που προσπαθεί για την ευημερία του αιγυπτιακού λαού.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ζήτησε από τον Πρόεδρο Πούτιν να προσφέρει την υποστήριξή του στην Αίγυπτο, στην περίοδο αυτή της ανάκαμψης. Είχε επίσης την ευκαιρία να αναφερθεί και στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα και να ζητήσει από τον Ρώσο Πρόεδρο την στήριξη και αρωγή της χώρας του και προς την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης η μακρά και θερμή φιλία μεταξύ των δύο ανδρών, σημειώνοντας ότι o Πατριάρχης Αλεξανδρείας γνώρισε τον κ.Πούτιν στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Έξαρχος του Πατριαρχείου επί δέκα συναπτά έτη, όπου σπούδασε τη ρωσική γλώσσα και γνώρισε σε βάθος το ρωσικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, ενώ ίδρυσε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό πολιτιστικό έργο και για τις δύο χώρες.

Πρόκειται για μια φιλία που με το πέρασμα των ετών έγινε όλο και πιο θερμή. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας βρίσκει πάντα χρόνο για να βρεθεί και να συνομιλήσει σε κάθε ευκαιρία με το παλαιό του φίλο τον Πατριάρχη Θεόδωρο, τον οποίο υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Στην κρίσιμη παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία τόσο για την Αίγυπτο όσο και για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η προσωπική αυτή σχέση μεταξύ των δύο ανδρών δύναται να λειτουργήσει καταλυτικά στο να αναδυθούν συνεργασίες και κοινοί στόχοι που θα μπορούσαν στο μέλλον να αποδώσουν καρπούς.

 

Δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα φιλοξενήθηκαν σε πολλές ακόμη αιγυπτιακές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

 

 

Αξίζει τέλος να επισημάνουμε την ευρεία αναφορά που έγινε και από τον ελληνικό τύπο, παρουσιάζοντας ενδεικτικά το δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων:

 

 

 

 

patr poutin mme 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης