Όταν «ο Φρεντ Μπουασονά φωτογράφιζε την Αίγυπτο», ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 19 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα


 

 

 

 

Αφιερωμένη στον φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 19 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, με τίτλο «ο Fred Boissonas στην Αίγυπτο».

 

 

 

Ο Ελβετός φωτογράφος και φιλέλληνας Φρεντερίκ (Φρεντ) Μπουασονά(1858‒1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Égypte (Αίγυπτος). Με συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Πολ Τρέμπλεϊ περιηγήθηκε την χώρα για έντεκα μήνες, δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους.

 

 

 

Τον Μάιο του 1933, ο Fred Boissonnas επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την χερσόνησο του Σινά και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Οι εικόνες από το ταξίδι αυτό καθώς και οι εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις που κράτησε θα παρείχαν το υλικό για μία νέα έκδοση, παρόμοια με το Égypte, στην οποία δόθηκε ο προσωρινός τίτλος Au Sinaï (Στο Σινά). Παρά τις προσπάθειες του, το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ.

 

 

 

Η έκθεση, κατά τον πρόεδρο του Μουσείου Μπενάκη, αρχαιολόγο και συνεπιμελητή της έκθεσης Γιώργη Μαγγίνη, «συγκεντρώνει πολλά νήματα και βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά αυτού του Μουσείου (λόγω και του Αλεξανδρινού ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη) – και στη δική μου, καθόσον είχα την χαρά να ανασκάψω στο Όρος Σινά και να δημοσιεύσω ένα βιβλίο για την ιστορία του. Μολονότι όμως είχα περάσει εννέα χρόνια ερευνώντας αυτή την ιστορία, δεν γνώριζα για τον αθέατο θησαυρό του Αρχείου Σινά της Συλλογής Roussen με τις έξοχες φωτογραφίες του Fred Boissonnas. Μια έκθεση στη Γενεύη το 2011 τις έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο και μια δεύτερη στο Λονδίνο πέρυσι τις παρουσίασε σε συνάρτηση με τις αιγυπτιακές του λήψεις».

 

 

 

Η έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» επικεντρώνεται στο φωτογραφικό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία και διερευνά την εξελικτική πορεία της αισθητικής του καταξιωμένου φωτογράφου. Οι ζωγραφικές και ατμοσφαιρικές εικόνες του βιβλίου που προέκυψαν από το πρώτο ταξίδι συνδιαλέγονται με τις φωτογραφικές του αναζητήσεις στο Όρος Σινά λίγα χρόνια αργότερα. Σε ηλικία εβδομήντα ετών πια, ο Μπουασονά φαίνεται να αναπτύσσει μια πιο άμεση προσέγγιση επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη γεωμετρική αφαίρεση, σε λοξές γωνίες λήψης και σε συνθήκες δραματικού φωτισμού.

 

 

 

Ο Φρανσουά Φρεντερίκ Μπουασονά (1858‒1946), γνωστός ως Φρεντ, γεννήθηκε στη Γενεύη στις 18 Ιουνίου 1858 σε οικογένεια επαγγελματιών φωτογράφων.

 

 

 

Ως επαγγελματίας φωτογράφος του 19ου αιώνα είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, καθώς έπρεπε να καλύπτει ολοένα αυξανόμενα έξοδα, να προσαρμόζεται στις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνικές και να ικανοποιεί τις επιθυμίες των πελατών. Αυτές οι μεταβαλλόμενες συνθήκες απαιτούσαν προσαρμοστικότητα. Παρά τις δυσκολίες, η οικογενειακή επιχείρηση των Μπουασονά κατάφερε να εδραιώσει το όνομά της διεθνώς, ανοίγοντας στούντιο στο Παρίσι, στη Λυών, στη Μασσαλία, στη Ρεμς και στην Αγία Πετρούπολη.

 

 

 

Έχοντας γαλουχηθεί με τις αυστηρές συμβάσεις της εμπορικής φωτογραφίας του 19ου αιώνα και με την υποχρέωση να παραμένει αρεστός στην ντόπια πελατεία του ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογενειακής επιχείρησης, ο Φρεντ Μπουασονά έπρεπε να βρει την ισορροπία ανάμεσα στις εκδοτικές του δραστηριότητες και στη συμμετοχή του σε εκθέσεις. Τελικά, ανακάλυψε εκείνο που πραγματικά του ταίριαζε μέσα από τα ταξίδια του, στην ικανότητά του να συλλαμβάνει το βαθύτερο νόημα κάθε τόπου. Αυτή η κλίση έγινε για πρώτη φορά εμφανής στις εξερευνήσεις του στο αλπικό τοπίο της Ελβετίας (που ικανοποιούσαν την αγάπη του για την αναρρίχηση) και, αργότερα, όταν ταξίδεψε σε πιο μακρινές περιοχές, στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

 

 

 

Στις συλλογές φωτογραφιών και περιγραφικών κειμένων που προέκυψαν από αυτά τα ταξίδια, ένα θέμα επανέρχεται ξανά και ξανά και φαίνεται να γοητεύει ιδιαίτερα τον Μπουασονά: ο τρόπος με τον οποίο το παρελθόν εκδηλώνεται στη σύγχρονη ζωή, η αντίθεση μεταξύ του εφήμερου και του αιώνιου, του σύγχρονου και του αρχαίου.

 

 

 

Την έκθεση επιμελούνται οι: Oriana Baddeley, Ewelina Warner, Γιώργης Μαγγίνης. Συνδιοργανωτές της έκθεσης το Πανεπιστήμιο «University of the Arts London», το ίδρυμα «Saint Catherine Foundation», και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Θα διαρκέσει έως τις 20/5/2018.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης