Ημέρα τιμής και μνήμης για τους Έλληνες πεσόντες στις μάχες του Ελ Αλαμέιν
Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη του Ελ- Αλαμέιν η πατρίδα Ελλάδα, και ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός τίμησαν για ακόμα μια χρονιά την θυσία των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι τις δυνάμεις του φασιστικού άξονα. Το Ελ Αλαμέιν ήταν ο τόπος που έγειρε αποφασιστικά η πλάστιγγα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την πατρίδα μας να πληρώνει βαρύ φορτίο αίματος.
Φτάνοντας στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων και κοιτώντας την γύρω περιοχή, αλλά και τις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματά τους, το μυαλό μας δεν μπόρεσε να αποφύγει την ονειροπόληση στις ιστορικές αυτές στιγμές που οι Έλληνες στρατιώτες μάχονταν με αυταπάρνηση στα χώματα του Ελ Αλαμέιν έχοντας στην καρδιά και την ψυχή τους, την λευτεριά ολάκερου του κόσμου.
Ο έχων το γενικό πρόσταγμα Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης σήμανε στις 12 και μισή το μεσημέρι την έναρξη της εκδήλωσης τιμής και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως Γερμανός τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των πεσόντων στρατιωτών μας.
Στην συνέχεια ο Πλοίαρχος Κώστας Βαρουξής που αποτελεί στην Αλεξάνδρεια τον σύνδεσμο μεταξύ του Ελληνικού και του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού κάλεσε το προσκλητήριο των νεκρών Ελλήνων ηρώων αναφέροντας τα ονόματά και τους στρατιωτικούς βαθμούς των πεσόντων, στο άκουσμα των οποίων έντονη συγκίνηση κυρίευσε όλους τους παριστάμενους.
Ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας εκ μέρους του Έλληνα Πρέσβη, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην συνάντηση κορυφής για την ειρήνη. Καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και αναφερόμενος στην ουσία της εορταστικής ημέρας είπε « Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής ως οφείλουμε σε αυτούς που θυσίασαν την ζωή τους, αλλά και στους επιζώντες μαχητές που πολέμησαν το 1942 στις μάχες του Ελ Αλαμέιν. Οι σκληροί αγώνες της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας επί 5 μήνες συνέβαλαν σημαντικά στην διάσπαση των εχθρών και την υποχώρησή τους. Ωστόσο είχαν το βαρύ τίμημα της θυσίας 91 νεκρών Αξιωματικών και οπλιτών και 254 τραυματιών. Οι ήρωες μαχητές έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα υπέρτατα ιδανικά του έθνους μας , την ελευθερία, την δημοκρατία, την ειρήνη, και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προέβαλαν για ακόμα μια φορά στην ιστορία του Ελληνικού Εθνους την πολεμική αρετή και την γενναιότητα των Ελλήνων. Η Ελλάδα θα θυμάται πάντα την επέτειο της ιστορικής μάχης του Ελ Αλαμέιν και θα τιμά την μνήμη των πεσόντων ηρώων τέκων της.»
Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αιγύπτου και στην συνέχεια η τελετή κατάθεσης των στεφανιών με τον Επισμηναγό κ. Κωνσταντίνο Πετρούλη να προΐσταται της τιμητικής τελετουργίας.
Εκ μέρους της Ελληνική πολιτείας κατέθεσε στεφάνι ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης. Ακολούθησε ο δήμαρχος της Μάρσα Ματρούχ, ο Έλληνας ΑΚ.ΑΜ πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης εκπροσωπώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο ήταν και ο διοργανωτής της τελετής, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχη Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Νικόλαος Ζαΐμης ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Αρχηγός των Προσκόπων του Καΐρου κ. Χρήστος Αντωνίου, ο Αρχηγός των Προσκόπων Αλεξανδρείας κ. Άρης Μαρκοζάνης, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος η κα Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α και τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας και η κα Μπέτα Σωτηρία εκπροσωπώντας τα Ελληνικά Σχολεία στην Αίγυπτο.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης ο Προξενικός Λιμενάρχης του Πόρτ Σαΐντ Πλοίαρχος Παπακωνσταντίνου Χρήστος
Στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ελ Αλαμέιν κατέθεσαν στεφάνι τιμώντας την Ελλάδα και την συμμετοχή της στις μεγάλες μάχες εκπρόσωποι και στρατιωτικοί ακόλουθοι, από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, το Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μετά την λήξη της τελετής ακολούθησαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες και οι προσκεκλημένοι οδηγήθηκαν στον παρακείμενο καλαίσθητο κήπο όπου απόλαυσαν τις γαστριμαργικές δημιουργίες από την κουζίνα του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου.