Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς από την Τρίπολη: «Μέσα στο 2017, η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει και πάλι την Πρεσβεία της στη Λιβύη»


 

 

 

 

«Η Ελλάδα θα ξανανοίξει την Πρεσβεία της στην Τρίπολη της Λιβύης μέσα στο 2017» δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας, με τον Λίβυο ομόλογό του Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα, στις 28 Νοεμβρίου.

 

 

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Kυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), κ. Fayez al-Sarraj.

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

Μάλιστα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους που τόν ακολουθούσαν στο ταξίδι, ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού ΥΠΕΞ, κ. Παρασκευόπουλος, πήγε και είδε το κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας. «Βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό σημείο, θα έλεγα, σε σύγκριση με άλλες Πρεσβείες. Βρίσκεται ανάμεσα στον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Λιβύης και σε ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα, άρα υπάρχει ασφάλεια και τον Δεκέμβρη, θα στείλουμε τεχνική επιτροπή για να δει τα ζητήματα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κ.λ.π. που πρέπει να διευθετηθούν. Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα προχωρήσουμε στον διορισμό Πρέσβη στην Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

 

 

 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε για την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, επισημαίνοντας:

 

 

 

» Ήρθαμε για να ξαναδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη και συζητήσαμε με τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τα ζητήματα της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Εξετάσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη για να βελτιώσει τη συνεννόησή της και να εντατικοποιήσει την σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και κουβεντιάσαμε για τις προοπτικές που θα έχει η συνεργασία των δύο κρατών, Ελλάδας και Λιβύης, στον τουρισμό, καθώς και στη διαχείριση του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η Λιβύη δεν «στέλνει» μετανάστες. Αντιθέτως, οι μεταναστευτικές ροές περνούν μέσα από αυτή τη χώρα και ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που προέρχονται από την Κεντρική Αφρική.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με αυτό το τελευταίο, τι ελέγχους μπορεί να εφαρμόσει η Λιβύη;

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Λιβύη είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα, πριν από δύο χρόνια, το οποίο χρειαζόταν μία μεγάλη επένδυση, πάνω από εξακόσια εκατομμύρια Ευρώ -σήμερα ίσως ένα δισεκατομμύριο Ευρώ- για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των νότιων συνόρων της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρήκε ακόμα τα χρήματα ή τη διάθεση, αλλά θα πρέπει να το κάνει προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Λιβύη.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς το άλλο μείζον θέμα, της ενίσχυσης της εδαφικής ακεραιτότητας και ενότητας της Λιβύης;

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που τάσσονται κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα, είπαμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεση της Λιβύης και των άλλων κρατών της περιοχής για να διαμεσολαβήσουμε. Η χώρα μας, όπως ξέρετε, πολύ συχνά διευκολύνει τις συζητήσεις μεταξύ τρίτων χωρών χωρίς δημοσιότητα και νομίζω ότι ενισχύσαμε για άλλη μια φορά τους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν, από την αρχαιότητα, με αυτή την περιοχή και τον κόσμο που ζει εδώ.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει προοπτική για Τριμερή και με την Λιβύη κύριε Υπουργέ;

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θέλουμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά -όχι δικά μας, αλλά δικά της- προβλήματα.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς τη συνεργασία που προτείναμε να γίνει σε σχέση με την εκπαίδευση της Λιβυκής ακτοφυλακής;

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, έχουμε ήδη αρχίσει και μάλιστα, μας πρότειναν να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση και της Προεδρικής Φρουράς. Γενικά, όπως ξέρετε, υπάρχει μια παράδοση εκπαίδευσης αξιωματικών του Στρατού πολλών βορειοαφρικανικών χωρών στη χώρα μας. Αυτές οι εκπαιδευτικές δράσεις ενίσχυσαν πάρα πολύ την φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Λιβύη. Εγώ διατύπωσα μια πρόταση και τους είπα ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε και με δύο υποτροφίες για ανθρώπους που θέλουν να μελετήσουν τα ευρωπαϊκά και να κάνουν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά την ΑΟΖ γίνονται συζητήσεις;

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα που δεν είναι της στιγμής για την Λιβύη, αλλά ασφαλώς θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

 

 

 

 

 

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΚΟΤΖΙΑ

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΒΥΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μοχάμεντ και τον κύριο Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία. Οι λαοί της Λιβύης  και της Ελλάδας έχουν μια πολύ μακρά, κοινή ιστορία και πολλά κοινά στοιχεία στον πολιτισμό τους. Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, σήμερα, για τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς, για τη συνεργασία μας αναφορικά με τους οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει από κοινού, την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης, τη δημιουργία δικτύων μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

 

 

 

Στο επίκεντρο της συζήτησής μας ήταν η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων μας, ειδικότερα στους τομείς που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προσκαλέσαμε κλιμάκια του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης να έρθουν στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας σε θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή  μας και για τα κοινά μας συμφέροντα, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και προσκάλεσα τον συνάδελφό μου στην Αθήνα. Θα είναι μεγάλη χαρά για εμένα να τον έχουμε μαζί μας. Και θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω για τη σημερινή πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δόθηκε να επισκεφθώ τη Λιβύη.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ερώτηση σχετικά με σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης.

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρώτον, πρέπει να πω ότι το 2017 σκοπεύουμε να ξανανοίξουμε την πρεσβεία μας εδώ στην Τρίπολη. Δεύτερον, σχετικά με την Αίγυπτο, έχουμε μια μακρά, φιλική σχέση με τον λαό αυτής της χώρας. Όπως πάντα λέω στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς φίλους μας, μια κοινή ιστορία 5 -7 χιλιάδων ετών μας ενώνει με όλες αυτές τις χώρες στην περιοχή της Μεσογείου. Τα έχουμε κάνει όλα με αυτά τα κράτη, πολέμους, ειρήνη, έχουμε συνάψει συνθήκες, έχουμε διοργανώσει συνόδους. Υπάρχουν κάθε είδους συναισθήματα, κάθε είδους δράσεις.

 

 

 

Σήμερα, είμαστε φίλοι και προσπαθούμε να είμαστε φίλοι με όλες αυτές τις χώρες. Είναι μια κατάσταση από την οποία μπορούν να ωφεληθούν όλοι. Είμαστε πάντα εδώ για να βοηθάμε και για να διευκολύνουμε τις σχέσεις μεταξύ χωρών είτε αυτές είναι φιλικές είτε όχι.  Μπορούμε να είμαστε ένας πολύ χρήσιμος παίκτης και φίλος για όλους. Για την Αίγυπτο, για τη Λιβύη και μπορούμε να είμαστε πολύ χρήσιμοι για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Αλλά μπορούμε να είμαστε και πολύ καλοί υποστηρικτές της Λιβύης και της Αιγύπτου. Όσον αφορά τη Λιβύη, και αυτό ήταν το θέμα της σημερινής συζήτησής μας, της Λιβύης και των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ξέρετε, οι γονείς συχνά δεν έχουν μόνο ένα παιδί αλλά πολλά και τα αγαπάνε όλα εξίσου. Έτσι και εμείς τους αγαπάμε όλους στην περιοχή.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η άποψη της Ελλάδας σχετικά με την πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό της Λιβύης;

 

 

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαστε φίλοι της Λιβύης και υποστηρίζουμε οτιδήποτε μπορεί να φέρνει ειρήνη και σταθερότητα σε αυτή τη χώρα. Και αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την κυβέρνηση της Λιβύης.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης