Uncategorized

Ελληνική «βουτιά» στην αρχαία Αίγυπτο, από την ομάδα του Χάρη Τζάλλα, που συνεχίζει εδώ και 15 χρόνια ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο

Έλληνες αρχαιολόγοι αναζητούν τα χαμένα χνάρια του πολιτισμού των Πτολεμαίων στο βυθό της Αλεξάνδρειας. Γιγαντιαίες κατασκευές, δεκάδες ναυάγια και καταβυθισμένα λατομεία βρίσκονται διάσπαρτα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και πολλά τμήματα κτισμάτων με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

 

 

Οι ενάλιες έρευνες προσέγγισαν το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας, το ναό της Ισιδας Λοχιάδος, τμήματα από τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Μάρκου και χαρτογραφούν τις επιπτώσεις στην ακτογραμμή από σεισμούς και τσουνάμι.

 

 

«Με το Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας συνεχίζουμε την έρευνα για 15η χρονιά, ενώ συνολικά έχουμε κάνει 26 αποστολές. Είναι η μοναδική ενάλια συστηματική έρευνα από Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό», λέει ο Χάρης Τζάλλας, υπεύθυνος εναλίων ερευνών.

 

 

 

Tzalas

 

 

 

Η νέα αποστολή αποτελείται από αρχαιολόγους, δύτες και γεωφυσικούς.

 

 

Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 400 μεγάλα αρχιτεκτονικά μέλη και πολλά έχουν φαραωνικές επιγραφές και σχέδια. Ιδιαίτερη σημασία επίσης έχουν τα πρωτοβυζαντινά κιονόκρανα, τα οποία οριοθετούν τη θέση μαρτυρίου του Αγίου Μάρκου. Ένα ιστορικό κτίριο το οποίο έχει χαθεί από το 1208 και σήμερα βρίσκεται 200μ. από την ακτογραμμή. Στα σημαντικά ευρήματα συγκαταλέγεται μία «Τράπεζα Αγάπης» από τον 4 αιώνα με 13 θέσεις για τον Χριστό και τους μαθητές Του.

 

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *