Ελπιδοφόρα τα μηνύματα για την αιγυπτιακή οικονομία, από τις διεθνείς αξιολογήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου
Με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης για ελεύθερη διακύμανση της λίρας και περιορισμό των επιδοτήσεων στα καύσιμα, αλλά και της έγκρισης της εκτεταμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από το ΔΝΤ, ορισμένοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αλλά και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αναθεώρησαν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της αιγυπτιακής οικονομίας, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.
Συγκεκριμένα, η Standard & Poor’s (S&P) αναβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου της Αιγύπτου από αρνητική σε σταθερή διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε “B-”, ενώ η Moody’s επισήμανε ότι «η ελεύθερη διακύμανση της λίρας και η συνεπακόλουθη διολίσθησή της έναντι των διεθνών νομισμάτων αναμένεται να στηρίξει την κερδοφορία των αιγυπτιακών τραπεζών, δεδομένου του υψηλού επιπέδου έκθεσής τους σε βραχυπρόθεσμους εγχώριους κρατικούς τίτλους».
Ταυτόχρονα, κατά τον οικονομικό Τύπο στην Αίγυπτο, μεγάλοι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να επενδύσουν σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του αιγυπτιακού δημοσίου, ώστε να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ως άνω εξελίξεις, όπως επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, προσθέτοντας ότι στις 14 Νοεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) ανακοίνωσε ότι διέθεσε έντοκα γραμμάτια σε ευρώ, 12μηνης διάρκειας, με μέσο επιτόκιο 2,3%, συνολικής αξίας 738 εκατ. δολαρίων.
Αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Αιγύπτου
Σύμφωνα με πηγές της αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας (CBE), τα συναλλαγματικά αποθέματα έφθασαν πολύ πρόσφατα, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2011, στα επίπεδα των 23,5 δισ. δολαρίων, έναντι 19,04 δισ. δολαρίων στα τέλη Οκτωβρίου. Η αύξηση των αιγυπτιακών συναλλαγματικών αποθεμάτων αποδίδεται αφ’ ενός στην λήψη της πρώτης δόσης της εκτεταμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από το ΔΝΤ, ύψους 2,75 δισ. δολαρίων και αφ’ ετέρου στην επίτευξη χρηματοδοτικής συμφωνίας μεταξύ της CBE και διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων, συνολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Σημειωτέον εξάλλου ότι το αιγυπτιακό δημόσιο εξέδωσε –λίγο πριν τα μέσα Νοεμβρίου- στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας κρατικά ομόλογα διάρκειας 1, 8 και 12 ετών, με επιτόκια 4,62%, 6,75% και 7% αντίστοιχα, συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων, με στόχο να ενισχύσει και διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής του, καταλήγει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.