Εναλλακτικές αναζητεί η Κυπριακή κυβέρνηση για τη διοχέτευση αλιευτικών προϊόντων της, αντί στη Ρωσία, σε Αίγυπτο και ΗΑΕ


Σε συγκεκριμένες ενέργειες προβαίνει η Κυβέρνηση της Κύπρου, διά των Υπουργείων της, Γεωργίας και Εμπορίου, με στόχο τη διοχέτευση προϊόντων που επρόκειτο να εξαχθούν στη Ρωσία σε αραβικές χώρες, συγκεκριμένα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο.

 

Παράλληλα, η Κυβέρνηση αναμένει τη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 5 Σεπτεμβρίου όπου, θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Νίκο Κουγιάλη, όπως εγκριθούν αποζημιώσεις για τους αγρότες που επλήγησαν από τις ρωσικές κυρώσεις.

 

Ερωτηθείς για το θέμα μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στη θερινή προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει λάβει κάποια μέτρα που αφορούν τη στήριξη της αγοράς, μεταξύ των οποίων και η αποδέσμευση €125 εκ., «τα οποία στην ουσία θα διατεθούν σε εταιρείες για να αποσύρουν αυτά τα φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε χθες (προχθές)».

 

Εξήγησε ότι ο λόγος που ο Ευρωπαίος Επίτροπος έχει λάβει αυτό το μέτρο είναι για να στηρίξει τις τιμές για να μην καταρρεύσουν και να καταστραφούν οι αγρότες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είπε ο κ. Κουγιάλης αυτό το μέτρο ευνοεί ιδιαίτερα τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ολλανδία, όχι όμως την Κύπρο.

 

Σημείωσε ότι «το επόμενο βήμα είναι το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου».

 

«Είναι το αρμόδιο Σώμα για ν” αποφασίσει αν θα δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες. Εκεί είναι η κρίσιμη συνάντηση, η οποία πιθανόν να ευνοήσει τους δικούς μας αγρότες», υπέδειξε.

 

Ανέφερε ακολούθως πως πέρα όμως από τις ενέργειες που προωθούνται σε επίπεδο ΕΕ, τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Εμπορίου προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν νέες αγορές για τα κυπριακά προϊόντα.

 

Προχθές, όπως είπε, είχε συνάντηση με εκπροσώπους εταιρείας που εξάγει στα ΗΑΕ με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά, ενώ συμφωνήθηκε να έρθουν εκπρόσωποι της εταιρείας την επόμενη βδομάδα για να συζητήσουν και να εξετάσουν «τί προϊόντα μπορούν να διοχετευθούν στις αραβικές χώρες».

 

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο μιλάμε για τις ποσότητες που θα πήγαιναν στη Ρωσία ή γενικότερα, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ότι η επιδίωξη είναι να διοχετευθούν όλες αυτές οι ποσότητες αλλά ταυτόχρονα, όπως πρόσθεσε υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλα προϊόντα.

 

Για το θέμα μίλησε και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ο οποίος είχε, όπως δήλωσε, επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Υπουργό Εμπορίου, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα επίσπευσης των διαδικασιών που ακολουθεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση για την εισαγωγή ψαριών από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από την Κύπρο.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα αυτή η εισαγωγή να μην είναι εφικτή.

 

Έτσι πρόσθεσε, «έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της αιγυπτιακής κυβέρνησης να επισπευσθούν αυτές οι διαδικασίες έτσι ώστε να εκτελωνίζονται τα φρέσκα ψάρια πολύ συντομότερα».

 

«Αυτό το πράγμα ευελπιστούμε ότι θα μας ανοίξει την αιγυπτιακή αγορά για την οποία ξέρουμε ότι υπάρχει ζήτηση, ειδικά για προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και έτσι να διοχετεύσουμε μέρος των προϊόντων, των ψαριών συγκεκριμένα, τα οποία έχουν πληγεί από το εμπάργκο», συμπλήρωσε.

 

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης