ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην Αίγυπτο, με τα μήλα να πρωτοστατούν

Αύξηση σημειώνουν την τελευταία τριετία οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων στην Αίγυπτο.

 

Συγκεκριμένα, το 2013 κατέγραψαν αύξηση 38% σε σχέση με το 2012 και 307,5% αύξηση σε σχέση με το 2011.

 

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εξαγωγές μήλων, εξαιτίας της εντυπωσιακής ανόδου της κατανάλωσης στη χώρα, ενώ και η ποιότητα των ελληνικών ακτινιδίων θεωρείται πολύ υψηλή.

 

Η συνολική αξία των εξαγωγών ελληνικών φρούτων στην Αίγυπτο για το 2013 ανήλθε στα 33,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με αυτήν του 2012 που ήταν στα 28,6 εκατ. ευρώ.

 

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ευάγγελος Δαϊρετζής, Σύμβουλος στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) στο Κάιρο, «οι εισαγωγές στην Αίγυπτο πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων εισαγωγέων και τα προϊόντα καταλήγουν στις λαχαναγορές των μεγάλων πόλεων. Από εκεί τα φρούτα και λαχανικά διανέμονται μέσω πλειστηριασμών στην λιανική αγορά. Οι δυνατότητες αποθήκευσης των νωπών φρούτων σε ψυκτικούς θαλάμους είναι περιορισμένες. Οι εισαγωγικοί δασμοί για νωπά φρούτα προερχόμενα από τις χώρες της ΕΕ είναι μηδενικοί μετά τη συμφωνία σύνδεσης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών το 2004».

 

Τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι φυτεύσεις εσπεριδοειδών, οπότε αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υπάρξει αύξηση της αιγυπτιακής παραγωγής, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από το Νείλο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μελλοντικά να αυξηθεί ο ανταγωνισμός με τα ελληνικά εσπεριδοειδή στις διεθνείς αγορές.

 

Σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είναι απούσα στην αιγυπτιακή αγορά αχλαδιών, αν και οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν καλές προοπτικές εισόδου, αφού οι Ισπανοί, με μεγαλύτερη απόσταση και σχεδόν ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με αυτές της χώρας μας, αποσπούν αξιόλογα μερίδια.

 

Οι κυριότερες εξαγωγές ελληνικών φρούτων, σύμφωνα με στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία της Αιγύπτου, αφορούν τα εξής προϊόντα:

 

Μήλα

 

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο. Η χώρα μας από μηδενική παρουσία που είχε το 2009, έχει αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση το 2013, με μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 19% και αξία που έφτασε στα 29,2 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα μήλα από τη Συρία με μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 35,5%. Οι συριακές εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο φαίνεται να επανακάμπτουν ακόμη και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, αφού το 2013 ανήλθαν σε 55,5 εκατ. ευρώ. Ανοδική πορεία ακολουθούν οι εξαγωγές από Λίβανο που βρίσκονται στην τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς που το 2013 προσεγγίζει το 17% και αξία στα 26,1 εκατ. ευρώ. Η Ιταλία μετά από μια εκρηκτική αύξηση κατά τη διετία 2010-2012 κατέγραψε σημαντική πτώση.

 

Ροδάκινα – Νεκταρίνια

 

Το 2011 αποτελεί χρονιά μεταστροφής των αιγυπτιακών εισαγωγών ροδάκινών και νεκταρινιών στην Αίγυπτο. Μέχρι τότε οι σημαντικότεροι προμηθευτές ήταν η Ιορδανία, Ιταλία και Ισπανία. Στη συνέχεια όμως παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των εισαγωγών από το Λίβανο, την Ελλάδα αλλά και τη Συρία και μια αντίστοιχη μείωση των μέχρι τότε παραδοσιακών προμηθευτών. Έτσι φτάνουμε το 2013 η Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών, με μερίδιο αγοράς περίπου 23% και αξία 1,4 εκατ. ευρώ (από 813.607 ευρώ που ήταν 2012). Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Λίβανος με αξία των εξαγωγών 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κίνα με αξία 1,2 εκατ. ευρώ.

 

Δαμάσκηνα

 

Ο Λίβανος και η Συρία καταλαμβάνουν υψηλά μερίδια αγοράς κατά την περίοδο 2009-2013. Το 2013 ο Λίβανος βρίσκεται στην πρώτη θέση (με αξία εξαγωγών 2 εκατ. ευρώ), ενώ η Συρία στην τρίτη θέση (με αξία εξαγωγών 1,5 εκατ. ευρώ). Η Ιταλία από πρώτη στην κατάταξη το 2011-2012 βρίσκεται στη δεύτερη θέση, χωρίς να έχει όμως υποστεί σημαντική μείωση της αξίας των εξαγωγών της (1,7 εκατ. ευρώ). Η Ελλάδα, ξεκινώντας τις εξαγωγές από το 2011, καταλαμβάνει πλέον την τέταρτη θέση, με μερίδιο αγοράς να φτάνει σε ποσοστό 16% και αξία 1,1 εκατ. ευρώ.

 

Ακτινίδια

 

Η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν τους κύριους προμηθευτές ακτινιδίων της Αιγύπτου, καταλαμβάνοντας από κοινού περίπου το 85% της αγοράς. Το 2013 παρουσιάστηκε μια σημαντική μείωση των αιγυπτιακών εισαγωγών (σε αξία –47%), ωστόσο η Ιταλία αύξησε το μερίδιό της κατά 8%, ενώ η Ελλάδα απώλεσε μερίδιο της τάξης του –18%, φτάνοντας από το 38% που ήταν το 2012 (αξίας 3,2 εκατ. ευρώ) στο 20% για το 2013 (αξίας 911.459 ευρώ).

 

 

Πηγή: Σταύρος Παϊσιάδης, agrotypos.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *