Σε κλίμα συγκίνησης, επέστρεψε στην Ελλάδα, από το «Palm Royale» των Αιγυπτιωτών Κυριάζη, ο τραγουδιστής και συνθέτης Νίκος Λόλης
Στη Χουργκάντα της Ερυθράς Θάλασσας, στην ακτή του Soma Bay, ακουγόταν επί τρία χρόνια τώρα (και ένα χρόνο παλαιότερα) μία ελληνική φωνή, που τραγουδούσε και πάντοτε συγκινούσε, στο αιγυπτιώτικο ξενοδοχείο των Αιγυπτιωτών Κυριάζη «PalmRoyale», τους τουρίστες από όλον τον κόσμο, με την χαρακτηριστική του φωνή και το χαμόγελο. Ήταν ο Νίκος Λόλης, ο οποίος στις 31 Ιουλίου ολοκλήρωσε αυτή την καλλιτεχνική του περίοδο και επέστρεψε στην Ελλάδα. Ένας Έλληνας καλλιτέχνης ξεχωριστός. Για το ταλέντο του, για την αγάπη του για τη μουσική, για την αγάπη του για τον άνθρωπο…
Για αυτόν ακριβώς, τον άνθρωπο, ήταν που τραγουδούσε όλα αυτά τα χρόνια. Λίγο πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο της Χουργκάντα, και από κει για την Αθήνα, σχεδόν με δάκρυα στα μάτια, μάς μιλούσε για τους πραγματικούς ανθρώπους που γνώρισε στο αιγυπτιώτικο ξενοδοχείο, όπου αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιτεχνικής του ζωής: για τη Στέλλα και τον Κυριάκο Κυριάζη, τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, τον αείμνηστο γιο τους Τζόνι Κυριάζη, τον Διευθυντή του Γιώργο Πάλλη και την Μαριάννα Πάλλη-Κυριάζη και όσους ακόμη τον συντρόφεψαν σε αυτό το καλλιτεχνικό του ταξίδι, με την από καρδιάς αγάπη τους.
Μάς μίλησε επίσης για την ξεχωριστή ελληνική παροικία που γνώρισε, είτε στο ξενοδοχείο, είτε επισκεπτόμενος το Κάιρο, για μικρά πάντα χρονικά διαστήματα. Διότι, ο καλλιτέχνης Νίκος Λόλης προτιμούσε τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου του να είναι στο ξενοδοχείο και να φιλοσοφεί με τη μουσική του. Να μελετάει τραγούδια από όλον τον κόσμο, σε διάφορες γλώσσες, και μέσα από αυτά να γνωρίζει αμέτρητους φίλους από κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Έπαιζα σε ένα χώρο που μού άρεσε, με καταπληκτικές ελληνικές τοιχογραφίες, με έναν καταπληκτικό κόσμο (πελάτες και προσωπικό), τον οποίο μετέτρεπα κάθε βράδυ σε ένα μουσικό θέατρο, όπου άνθρωποι άκουγαν ελληνικές μελωδίες, σα να ήταν σε ένα ελληνικό πραγματικό κοντσέρτο».
Επί τρία χρόνια ήταν ένας πραγματικός καλλιτεχνικός «πρεσβευτής» της Ελλάδας, όπου με την κιθάρα του έπαιζε την ελληνική μουσική και την έκανε γνωστή σε ένα καθημερινό ακροατήριο εκατό τουλάχιστον ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους τόν αγάπησαν και τούς αγάπησε… Μιλούσε με τους πάντες, από τους μεγάλους μέχρι τα μικρά παιδιά, και πάντοτε με την ευγένεια του καλλιτέχνη.
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Λόλης, ένας πραγματικός φιλόσοφος της ζωής, έχοντας συμπληρώσει την έκτη δεκαετία της ζωής του, δεν σταμάταγε να ανοίγει θέματα συζήτησης με τους συναδέλφους στο ξενοδοχείο, και κυρίως με τους Υποδιευθυντές Μάνο Νιοτάκη κια Χριστόφορο Μανώλη, στους οποίους έτρεφε βαθιά εκτίμηση, υπερασπίζοντας με σθένος τις απόψεις του, αλλά παρουσιάζοντάς τες με μία πειθώ και ένα χαμόγελο που δύσκολα μπορούσες να τού αντισταθείς.
«Στην Χουργκάντα αφήνω ένα μέρος από τη ζωή μου», μάς είπε προσπαθώντας να συγκρατήσει τη συγκίνησή του.
Ήταν και αθλητής, δεν σταμάταγε να κολυμπά και να αθλείται καθημερινά, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η σωστή σωματική άσκηση βοηθάει και τη σωστή απόδοση της φωνής.
Ο Νίκος Λόλης, από τις 4 Αυγούστου βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα, στον Άγιο Σώστη όπου μένει παρέα με την αγαπημένη του σύζυγο, Λίλα (στην οποία πάντοτε έλεγε ότι το ονοματεπώνυμό της θα ήταν από τα λίγα στην Ελλάδα που να διαθέτουν με 4 «λάμδα», δηλαδή: ΛίΛα ΛόΛη…).
Στη νέα του γειτονιά, σίγουρα θα τον συντροφεύει το μουσικό «αντίο» από συναδέλφους του αλλά και από φίλους του τουρίστες, που επισκέπτονται συχνά το ξενοδοχείο και με το οποίο τον αποχαιρέτησαν καθώς δρασκελούσε το αυτοκίνητο που θα τον πήγαινε στο αεροδρόμιο της Χουργκάντα και από κει Κάιρο, με τελικό προορισμό την Αθήνα.
Από την Ελλάδα, όπου έκανε και το μεγάλο του καλλιτεχνικό ξεκίνημα σε μικρή ηλικία, εκεί όπου τόν πρωτοπαρουσίασαν σε νεανική ηλικία ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκης, και έχοντας κάνει εδώ και πολλά χρόνια περιοδείες σε όλον τον κόσμο με πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις και ρεπορτάζ στον Τύπο, ο Νίκος Λόλης αποφασίσει να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, καθώς εκείνος επέλεξε την επιστροφή του στην πατρίδα και την αγαπημένη του, ασχολούμενος με την ποίηση και την ζωγραφική, και μην ξεχνώντας πάντοτε τις όμορφες εμπειρίες του στην Αίγυπτο και το περιπλάνημά του και στην αραβική μουσική, που συνεχίζει και τώρα να μελετάει.
Δύσκολα στην Χουργκάντα και στο αιγυπτιώτικο ξενοδοχείο των Κυριάζη, θα ξεχάσουνε το ταλέντο του Νίκου Λόλη, την φωνή του, την κριτική του, το χαμόγελο, τις άριστες σχέσεις με τους πελάτες, την αξιοπρέπειά του, την καλλιτεχνική του ευαισθησία και την ατέλειωτη αγάπη του για τον άνθρωπο…
GIA MIA AKOMI FORA O POLYTALANTOS TRAGOUDISTHS AFISE TIS ZOGRAFISTES TOU PINELIES ME THN MOUSIKI TOU KAI ANAXORISE GIA ATHINA OPOU TON PERIMENE H AGAPIMENH TOU SYZYGOS LILA.
SE ENA YPEROXO PERIVALLON ME TOSO YPEROXOUS ANTHROPOUS POU TON PERIEVALLAN STO PALM ROYALE HOTEL THS OIKOGENEIAS KYRIAZH, GIA TRIA ASTAMATITA XRONIA , ANTAPEDOSE ME SOBAROTITA YPEYTHINOTITA KAI PROPANTOS ME TO PATHOS TOU GIA THN ELLINIKI MOUSIKH SE TETOIO VATHO EPITYXIAS POU KAI OI IDIOKTITES KAI OI PELATES TOY HOTEL THA THIMOUNTAI ENAN PRAGMATIKO ELLINA KALLITEXNI POU OI NOTES TOU THA ANTIXOUN GIA MEGALO XRONIKO DIASTIMA STA AFTIA TOUS.
ENA MEGALO BRAVO STON KALLITEXNI NIKO LOLI.
TSAVDARI VIKY.