Επίσκεψη του Πρέσβη Μ. Χρ. Διάμεση στο Χαρτούμ – Συναντήσεις με την παροικία, επισήμους και τον ελληνικής καταγωγής Πρέσβη των ΗΠΑ Στίβεν Κούτσης


 

 

 

 

Μία ακόμη σημαντική σελίδα στη σύσφιγξη των σχέσεων των χωρών της Ελλάδας και του Σουδάν, με τη μικρή αλλά σημαντική ελληνική παροικία, προσέθεσε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, όπου προερχόμενος από το Κάιρο (όπου είναι μόνιμα διαπιστευμένος), μετέβη στο Χαρτούμ.

 

 

Μάλιστα, ήταν η δεύτερη φορά του κ. Διάμεση μέσα στον ίδιο χρόνο (η πρώτη επίσκεψή του διεξήχθη το μήνα Μάρτιο), όπου και πραγματοποίησε μόλις μέσα σε ένα τετραήμερο, πληθώρα πολιτικών συναντήσεων με επισήμους, εκπροσώπους της κυβέρνησης αλλά και την ελληνική παροικία.

 

 

Μία παροικία που είναι μικρή σε μέγεθος, αυτή που έχει απομείνει στο Χαρτούμ, αλλά με μία εκατόχρονη και πλέον ιστορία, αλλά και πλέον έχοντας στη δύναμή της έναν ακόμη «Έλληνα πάροικο», τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό Πρέσβη στη χώρα κ. Στίβεν Κούτσης.

 

 

Κατά την επίσκεψή του στη σουδανική πρωτεύουσα, που ολοκληρώθηκε προχθές, ο Έλληνας Πρέσβης είχε την ευκαιρία να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών, με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με επισήμους Σουδανούς, Πρέσβεις Ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, επιχειρηματίες και την Ελληνική ομογένεια.

 

 

Να σημειωθεί ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, στο Χαρτούμ, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Διάμεσης συναντήθηκε με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις πολιτικές Υποθέσεις κα Ιlhab Ahmed και με τον Δ/ντή Εθιμοτυπίας Πρέσβη κ. Ahmed Swar, συζητώντας μαζί τους θέματα που αφορούν την ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει το Σουδάν στην προσπάθεια επίλυσης κρίσεων στην περιοχή. Οι Σουδανοί επίσημοι μετέφεραν στον Έλληνα Πρέσβη τους χαιρετισμούς του Υπουργού Εξωτερικών και του Πρώτου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, οι οποίοι απουσίαζαν αυτές τις ημέρες στο εξωτερικό.

 

 

Ακολούθησε η ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση του Έλληνα Πρέσβη κ. Διάμεση με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Σουδάν κ. Γεράσιμο Παγουλάτο, και ιδιαίτερα σε ένα δείπνο εργασίας παρουσία Πρέσβεων και Επιτετραμμένων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ καθώς και Επιτίμους Προξένους άλλων χωρών. Παράλληλα, ο κ. Διάμεσης συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τους Ευρωπαίους Πρέσβεις που διοργάνωσε ο επικεφαλής Πρέσβης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Jean Michel Dumond.

 

 

Ενώ, εξαιρετικής συμβολικής σημασίας ήταν η συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρέσβης με τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό Πρέσβη κ. Steven Koutsis, με τους οποίο (όπως και τους άλλους ομολόγους τους) συζήτησε θέματα που αφορούν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα αλλά και στη γενικότερη κατάσταση, τόσο εντός Σουδάν όπου φαίνεται να έχει επιτευχθεί κάποια ηρεμία, στο Darfur και στο Νότιο Cordofan, όσο και στην ευρύτερη περιοχή στο Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Ντζιμπουτί και άλλες γειτονικές χώρες.

 

 

Τέλος, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης είχε την ευκαιρία να συναντήσει την ελληνική ομογένεια στην πόλη του Χαρτούμ, καταγράφοντας τα προβλήματα των παροίκων, που κατά ένα μέρος επιδεινώθηκαν μετά το κλείσιμο της Ελληνικής Πρεσβείας πριν από δύο χρόνια, και υποσχέθηκε ότι τόσο με τη βοήθεια του Επιτίμου Προξένου κ. Γεράσιμου Παγουλάτου, όσο και με την αποφασιστικότητα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να διατηρήσει άρρηκτους τους δεσμούς με το Χαρτούμ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει το δυναμικό «παρών» στην περιοχή, είτε με τις επισκέψεις του Πρέσβη είτε του Γενικού Προξένου, καταβάλλοντας ειλικρινά κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις στα όποια προβλήματα των ομογενών.

 

 

Ενώ, ο Έλληνας Πρέσβης επισκέφθηκε και το Τετράγωνο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρτούμ, που στεγάζει την ελληνική Εκκλησία και το ελληνικό Σχολείο αλλά και τον ελληνικό αθλητικό σύλλογο που λειτουργεί ακόμη, παρά την αριθμητική συρρίκνωση της ελληνικής ομογένειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης