Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και επιχειρηματίες συναντήθηκε στο Κάιρο ο Πάνος Καμμένος


 

 

 

 

 

 

Για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου στον στρατιωτικό τομέα, που τώρα οδηγούν σε ένα άξονα ασφάλειας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και αραβικών κρατών, μίλησε στις 21 Σεπτεμβρίου το βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, σε δεξίωση που δόθηκε στην Πρεσβευτική κατοικία στο Κάιρο, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από τις δύο χώρες καθώς και – υπό την επιχειρηματική ιδιότητα – εκπροσώπων της Διαχειριστικής Επιτροπής Καΐρου.

 

 

 

 

 

«Είναι η τέταρτη φορά που βρίσκομαι τον τελευταίο χρόνο στην Αίγυπτο και μία από τις παρά πολλές φορές όπου χτίζουμε την αμυντική συνεργασία και τη συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας, την κοινή αμυντική πολιτική των δύο χωρών», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, ο οποίος το πρωί της ίδιας ημέρας είχε επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Σέντκι Σόμπχι και τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου Δρ Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ Άσαρ.

 

 

 

 

 

Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Καμμένος τόνισε συγκεκριμένα ότι «δεν είναι μία απλή διπλωματική σχέση και μία σχέση απλής φιλίας αυτή που κτίζουμε με την Αίγυπτο, αλλά μία στενή και σημαντική συνεργασία, η οποία τώρα ξεκινά και έχει σκοπό τη δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας στη Μεσόγειο, που ξεκινά από την Ελλάδα με την Κύπρο και φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και επεκτεινόμενος προς την Μέση Ανατολή, την Ιορδανία αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα και προς βόρεια με τη  Βουλγαρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων».

 

 

 

 

 

Βεβαίως, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κοινός στόχος των δύο χωρών.

 

 

 

 

 

Έτσι, όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «με την Αίγυπτο, δημιουργούμε ένα κοινό αμυντικό χώρο με στόχο τη στενή συνεργασία και την καταπολέμηση της συνεργασίας. Η παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και των Αρχηγών των Επιτελείων υπό τις διαταγές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε προηγούμενες επισκέψεις, έχουν οδηγήσει σε στενές αμυντικές σχέσεις, που έχουν οδηγήσει σε συνεχείς κοινές ασκήσεις αλλά και κοινούς αμυντικούς σχεδιασμούς.

 

 

 

 

 

Με την ανακήρυξη της Οικονομικής Ζώνης, ενώνεται πλέον ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, στο πιο ευαίσθητο σημείο που πρέπει να ελεγχθούν τα θέματα ασφάλειας και να σταματήσει η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από τη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων.

 

 

 

 

 

Τα μεγάλα έργα στο Σουέζ έχουν ξανανοίξει το δρόμο του μεταξιού. Ο επόμενος σταθμός του μεταξιού από την Αίγυπτο είναι η Ελλάδα».

 

 

 

 

 

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της ομογένειας στην στενή αυτή σχέση των δύο λαών, απευθυνόμενος κυρίως στους εκπροσώπους της παροικίας παρεβρίσκονταν στην εκδήλωση με την επιχειρηματική τους ιδιότητα.  

 

 

 

 

 

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος:

 

 

 

 

 

«Η σχέση μας με την Αίγυπτο δεν είναι μία τυχαία σχέση που δημιουργήθηκε με την Αίγυπτο για γεωπολιτικούς λόγους. Τη σχέση αυτή, την κτίσαμε επί πάρα πολλά χρόνια και ευχαριστώ που είναι εδώ οι Έλληνες της Αιγύπτου, η ομογένειά μας. Στηριζόμαστε λοιπόν στην ελληνική ομογένεια και στηριζόμαστε στην παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την αδελφική σχέση των δύο λαών».

 

 

 

 

 

Ενώ, τέλος, αναφερόμενος στην παρουσία ελληνικών Εταιρειών Αμυντικής παραγωγής και Βιομηχανίας, ο κ. Καμμένος τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για τη δημιουργία κοινών δράσεων» για τις οποίες θα υπάρχει η πλήρης πολιτική κάλυψη του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος και του Υπουργείου Άμυνας της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι εκτός από τις ιδιωτικές εταιρείες, «κύριος κορμός της προσπάθειας θα είναι και οι δύο κρατικές εταιρείες, η ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

 

 

 

 

 

Και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέληξε, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «η στενή αμυντική συνεργασία και η επιχειρηματική παρουσία δίνουν προοπτικές και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως είναι η Λιβύη και οι χώρες της Μ. Ανατολής.

 

 

 

 

 

Θα παίξουμε και σημαντικό ρόλο μαζί με την Αίγυπτο στο ξαναχτίσιμο και της Λιβύης αλλά και της Συρίας».

 

 

 

 

 

 

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

 

 

 

 

 

Κατά την ίδια ημέρα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy και τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Dr Mohammed Saeed Al-Assar.

 

 

 

 

 

Όπως αναφέρει αναλυτικά και η επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, «με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

 

 

 

 

 

Ο Πάνος Καμμένος προσκάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα σε χρόνο που θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

 

 

 

 

 

Με τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου συζήτησαν θέματα συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών και τις δυνατότητες συμπαραγωγής οπλικών αμυντικών συστημάτων.

 

 

 

 

 

Σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, οι τρεις Υπουργοί παρέστησαν στη πρώτη συνάντηση κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

 

 

 

 

 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Mahmoud Hegazi.

 

 

 

 

 

Συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

 

 

 

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις επίσημες συναντήσεις, όπως παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας:

 

 

 

 

 

 

synantisi-kammenou-me-aigyptious-ypoyrgous-7

 

 

 

 

 

synantisi-kammenou-me-aigyptious-ypoyrgous-8

 

 

 

 

 

synantisi-kammenou-me-aigyptious-ypoyrgous-1

 

 

 

 

 

synantisi-kammenou-me-aigyptious-ypoyrgous-2

 

 

 

 

 

synantisi-kammenou-me-aigyptious-ypoyrgous-3

 

 

 

 

 

synantisi-kammenou-me-aigyptious-ypoyrgous-6

 

 

 

 

 

synantisi-kammenou-me-aigyptious-ypoyrgous-5

 

 

 

 

 

synantisi-kammenou-me-aigyptious-ypoyrgous-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης