Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς


 

 

 

 

 

Επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο πραγματοποιεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει επαφές με την αιγυπτιακή ηγεσία.

 

 

 

 

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός τόσο από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, όσο και από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σερίφ Ισμαήλ, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Υπουργών.

 

 

 

 

Η επίσκεψη στην Αίγυπτο θα ολοκληρωθεί με επαφές του κ. Κοτζιά με εκπροσώπους της ομογένειας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μία επίσκεψη, που – σε πολιτικό επίπεδο – όχι μόνο θα επιβεβαιώσει τις άριστες παραδοσιακά σχέσεις των δύο χωρών αλλά θα προσθέσει ένα ακόμη βήμα στην δυναμική που έχει αναπτυχθεί τελευταία για την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους.

 

 

 

 

Το στρατηγικό βάρος της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο, ο σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως η εποικοδομητική της στάση στην ειρηνευτική διαδικασία της συριακής κρίσης και η έντονη δράση της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας την καθιστούν σημαντικό σύμμαχο και παράγοντα-κλειδί για τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

 

 

Έναν σύμμαχο με τον οποίο η Ελλάδα μοιράζεται σήμερα γεωπολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και ενεργειακές προοπτικές. Η διμερής συνεργασία των δύο χωρών καλύπτει ήδη ευρύτατο φάσμα τομέων το οποίο διευρύνεται όλο και περισσότερο.

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί ο κ. Κοτζιάς στο Κάιρο, στις 24 Φεβρουαρίου, συζητήθηκαν προγράμματα συνεργασίας όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί, αλλά και στον τουριστικό, τον εμπορικό, τον ναυτιλιακό και στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ λιμένων των δύο χωρών. Η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ σε χρόνο ρεκόρ, στα εγκαίνια της οποίας είχε παρευρεθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, τον περασμένο Αύγουστο, και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στις παρόχθιες περιοχές της παρέχουν μεγάλες δυνατότητες ελληνικών επενδύσεων, ανάπτυξης της ναυτιλιακής συνεργασίας και ενίσχυσης και διεύρυνσης των εμπορικών ανταλλαγών.

 

 

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, προβλέπεται αμέσως μετά τη λήξη των συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί στο Κάιρο, να αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Μεσογειακών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED Group).

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης