Θερμή υποδοχή για τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Σουλτανάτο του Ομάν


 

 

 

 

 

Θερμή και επίσημη υποδοχή επεφύλαξαν οι αξιωματούχοι του Ομάν στον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, που τον υποδέχτηκαν στην πόλη Μουσκάτ.

 

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσημης επίσκεψης που εκτελεί στο Ομάν, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε με τον αρμόδιο Υπουργό για Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, κ. Yusuf bin Alawi bin Abdullah.

 

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ομάν, διαπιστώνοντας το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας, την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και την προσήλωση Λευκωσίας και Μουσκάτ στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μέσω του διαλόγου και στη βάση θετικής ατζέντας.

 

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως επισπεύσουν τις διεργασίες για συνομολόγηση αριθμού διακρατικών Συμφωνιών που τελούν υπό διαπραγμάτευση και όπως εντατικοποιήσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης προσεχώς του επόμενου γύρου πολιτικών διαβουλεύσεων βάσει του υφιστάμενου Μνημονίου μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

 

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε διεξοδικά τον ομόλογό του για τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έμφαση στο όραμα για θεσμοθέτηση περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στα Κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και στην ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων της ΕΕ με τα Κράτη της εν λόγω περιοχής, μέσα από κοινές δράσεις που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση σημερινών προκλήσεων καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών. Σε αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε το Ομάν να συμμετάσχει στις πολυεθνικές ασκήσεις «Νέμεσις» και «Αργοναύτης» που διοργανώνει ετησίως η Κυπριακή Δημοκρατία.   

 

 

Με την ευκαιρία, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβίβασε μέσω του Υπουργού για Εξωτερικές Υποθέσεις τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Σουλτάνο του Ομάν και απηύθυνε πρόσκληση στον Ομανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο το προσεχές διάστημα, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τελευταίο.

 

 

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό του Βασιλικού Γραφείου Στρατηγό Sultan bin Mohammed al-Nu’amani, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για την ανάγκη ενίσχυση της συνεργασίας τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στον τομέα της ασφάλειας και των αντίστοιχων υπηρεσιών πληροφοριών, αναγνωρίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι κοινές.     

 

 

Στο περιθώριο των επίσημων επαφών, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεναγήθηκε το πρωί στο Μεγάλο Τέμενος του Σουλτάνου Καμπούς, ενώ το βράδυ συνάντησε θα συναντήσει Κύπριους που ζουν και διαμένουν στο Ομάν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΣ ΚΑΪΡΟΥ

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2019
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Widget

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τις αιγυπτιώτικες επιχειρήσεις όπου γης