Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στην παλαιά Αμπέτειο ο Σιναίου Δαμιανός, στον Αμπετειανό Έλληνα Πρέσβη Ν. Γαριλίδη
Ρεπορτάζ:
Αλέξανδρος Μπάσης
Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε στις 14 Δεκεμβρίου ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο, κ. Νικόλαος Γαριλίδης, στο Ίδρυμα Αμπετείου Σχολής. Ο κ. Πρέσβης, απόφοιτος ο ίδιος της περίφημης ιστορικής Αμπετείου Σχολής Καΐρου, εμφανώς συγκινημένος από την επίσκεψή του μετά από χρόνια στο παλιό του σχολείο, έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, κ. Δαμιανό, Πρόεδρο του Ιδρύματος και Διευθυντή της Σχολής, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κ. Νικόλαο Βαδή, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Γεώργιος Καλλίδης, κ. Αντώνιος Διαμαντίδης και η κ. Ελένη Μαγγανά-Οικονόμου (η οποία είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αμπετείου), καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος της Αμπετείου Σχολής κ. Μουνίρ Γκέργκες.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δαμιανός δώρισε στον κ. Πρέσβη ένα ανατυπωμένο βιβλίο (με αφιέρωση), το οποίο είχε εκδώσει η Μονή το 1939, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα μετόχια της Μονής την εποχή εκείνη.
Ο κ. Πρέσβης ξεναγήθηκε στους χώρους της «Παλιάς Αμπετείου» και στο ιστορικό θέατρο της Σχολής από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Άκουσε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από παιδιά του Γυμνασίου της Αμπετείου Σχολής, που ήλθαν να τιμήσουν τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρέσβη, παρουσία του Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, κ. Δημητρίου Γιαννiκόπουλου, και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Σχολής, κ. Σωτηρίας Μπέτα, συνοδευόμενα από τον καθηγητή της Σχολής κ. Αλέξανδρο Μπάση).
Να σημειωθεί ότι σήμερα, στην «Παλιά Αμπέτειο», λειτουργούν νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο σε δύο τμήματα, το αγγλικό και το αραβικό, με συνολικό αριθμό παιδιών περί τα 1.500, ενώ το ελληνικό τμήμα λειτουργεί στο Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα, στην Ηλιούπολη.
Στο υπό δημιουργία αρχείο του Ιδρύματος υποδέχθηκαν τον κ. Πρέσβη οι υπεύθυνες για το αρχείο, κυρίες Στέλλα Βαδή (νομικός) και Ευαγγελία Νικηφόρου (φιλόλογος). Επιδόθηκε στον κ. Πρέσβη ένα αντίγραφο του περιοδικού ΚΑΔΜΟΣ, στο οποίο είχε γράψει ένα άρθρο ως μαθητής. Ο κ. Πρέσβης επεσήμανε πως στο συγκεκριμένο τεύχος έγραψαν άρθρα τρεις τότε μαθητές, οι οποίοι είναι σήμερα όλοι διπλωμάτες.