Επιστολή προς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και όλη την παροικία απέστειλε ο Αντώνης Καζαμίας για το θέμα του οικονομικού ελέγχου της ΕΚΚ
Ανοικτή επιστολή απέστειλε προς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και όλη την παροικία ο κ. Αντώνης Καζαμίας για το θέμα που προέκυψε για τον οικονομικό έλεγχο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Να σημειωθεί πως στο θέμα αναφέρθηκε αναλυτικά προς τη Γενική Συνέλευση της ΕΚΚ ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Χρήστος Καβαλής, ενώ αναλυτικό σημείωμα περί του θέματος συμπεριέλαβε και το «ΝΕΟ ΦΩΣ» που περιείχε το εν λόγω ρεπορτάζ της Συνέλευσης.
Στα θέματα που έθεσε η ΕΚΚ, ο κ. Καζαμίας απαντάει με την παρακάτω επιστολή, την οποία το «ΠΥΡΑΜΙΣ» παραθέτει αυτούσια:
«Προς
Την Ελληνική Παροικία,
Τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής
της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄
Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Τέρενς Κουΐκ
Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση
Πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση
«ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου
Ιστοσελίδα «ΠΥΡΑΜΙΣ»
20 Μαΐου 2017
Αγαπητοί και αγαπητές Πάροικοι,
Πρόεδρε της Ε.Κ.Κ. και Μέλη της ΔΕ,
Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να αποκαταστήσω την αλήθεια για όσα λέχθηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στις 30 Απριλίου 2017, και όσα κατόπιν δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέο Φως» της Δευτέρας 8 Μαΐου. Πράγματι, η προηγούμενη Γενική Συνέλευση με τίμησε με την ιδιότητα του οικονομικού ελεγκτή της λειτουργίας της ΕΚΚ, θέση προσφοράς που αποδέχθηκα και τίμησα για δύο έτη, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε μέλος της Παροικίας μας πρέπει να προσφέρει όσο μπορεί και όπως μπορεί για την ΕΚΚ και το κοινό καλό.
Με λίγα λόγια, κατά το πρώτο έτος της παρουσίας μου και της λειτουργίας μου στην ΕΚΚ, η αποστολή μου ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, ακριβώς επειδή εγώ από τη μία είχα (και έχω) τις καλύτερες διαθέσεις να κατανοήσω ακόμη και διαδικαστικά λάθη που μπορεί να γίνουν στο πλαίσιο μιας τόσο σύνθετης εργασίας, όπως η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΚ. Και επειδή, από την άλλη, τα στελέχη της Διαχειριστικής Επιτροπής συνεργάστηκαν μαζί μου άψογα μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.
Φέτος, όμως, ξαφνικά και χωρίς κάποιο εμφανή λόγο, άλλαξε το κλίμα μέσα στη Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ και βρέθηκα μπροστά σε μία κατάσταση που δε μπορούσα πλέον να διαχειριστώ. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που μού παρουσιάστηκαν ήταν ολοένα και πιο ελλιπή και μπερδεμένα, με αποτέλεσμα να δηλώσω καταρχήν ότι εγώ με τις γνώσεις και τις ικανότητες που έχω, αδυνατώ να ασκήσω έναν ικανοποιητικό έλεγχο. Και ζήτησα, για αυτό το λόγο, τη βοήθεια από δικό μου λογιστή, ώστε να μπορέσω τελικά να βάλω την υπογραφή μου στον έλεγχο των βιβλίων με τη βεβαιότητα ότι όλα είναι νόμιμα και σαφή.
Όμως, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ αρνήθηκαν απολύτως κάθε είδους εμπλοκή κάποιου ειδικού στον έλεγχο και τότε τούς εξήγησα ότι μπορεί μεν να με τιμάει η θέση μου ως οικονομικού ελεγκτή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικά για τις αρμόδιες Αιγυπτιακές αρχές εγώ θα θεωρηθώ ο κύριος συνυπεύθυνος, αν μετά από έλεγχο από τις αρχές κάτι δεν πάει καλά. Και ότι σε μία περίπτωση σαν αυτή όπου εγώ καλούμαι εκβιαστικά να υπογράψω έναν έλεγχο στοιχείων για τα οποία έχω σοβαρές απορίες και αμφιβολίες, εγώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βάλω τον εαυτό μου σε τόσο μεγάλο κίνδυνο απέναντι στις αρμόδιες αρχές, αλλά και στην ίδια την Παροικία, η οποία περιμένει από εμένα να κάνω ακριβώς αυτό που υποσχέθηκα: να ελέγξω τη νομιμότητα όλων των ενεργειών που έγιναν. Και ότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος από την Παροικία που με τίμησε θα περίμενε από εμένα να κάνω το ακριβώς αντίθετο: να προδώσω την εμπιστοσύνη του καλύπτοντας οποιαδήποτε ασάφεια, αβλεψία, λάθος ή και ύποπτη διαδικασία.
Το ότι επομένως συνυπέγραψα τον έλεγχο του προηγούμενου οικονομικού έτους, καθόλου δε σημαίνει ότι θα υπέγραφα και οτιδήποτε μου παρουσίαζαν το επόμενο έτος. Ούτε φυσικά ο χαρακτήρας μου, ούτε η οικογενειακή μου παράδοση θα μου επέτρεπαν ποτέ κάτι τέτοιο. Ούτε βεβαίως είπα ποτέ ότι θέλω να καταγγείλω συγκεκριμένες παρατυπίες, παρά μόνο ότι θέλω να ελεγχθούν από πιο ειδικούς πράγματα που δεν κατανοώ την ακρίβειά τους.
Αντί όλων αυτών, ο Πρόεδρος και η Διαχειριστική Επιτροπή μου φέρθηκαν με απειλητικό τρόπο και απαίτησαν να υπογράψω και φέτος την έκθεση χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Έγινε πλέον φανερό ότι δεν επρόκειτο πλέον για μια διαφωνία που θα μπορούσε να λυθεί με αμοιβαία κατανόηση, αλλά υπήρχε πλέον σοβαρή περίπτωση να εμπλακώ σε νομικά προβλήματα με τις αρμόδιες αρχές, γιατί δεν άσκησα τον έλεγχο που ανέλαβα στη λειτουργία της ΕΚΚ. Γιατί, για όποιον δεν το έχει σκεφτεί ποτέ του, ο οικονομικός έλεγχος και η δουλειά του ελεγκτή δε γίνονται για να συζητάμε μεταξύ μας στην Γενική Συνέλευση, αλλά αντίθετα ως μια διαδικασία που εγγυάται προς το Αιγυπτιακό Κράτος την πλήρη νομιμότητα όλων των διαδικασιών. Επομένως, έστω κι αν εγώ ξαφνικά παραιτηθώ από την ιδιότητα του ελεγκτή, θα θεωρούμουν το ίδιο ένοχος, αν κάτι πήγαινε στραβά, επειδή βεβαίως δεν άσκησα το καθήκον μου να ελέγξω.
Και επειδή με τη συμπεριφορά του ο Πρόεδρος της ΕΚΚ πράγματι απαιτούσε από εμένα να υπογράψω χωρίς έλεγχο ουσιαστικά, ήμουνα υποχρεωμένος να καταγγείλω αυτές τις πρακτικές στο αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων που ασκεί και τον έλεγχο σε όλα τα σωματεία. Το αρμόδιο Υπουργείο ήρθε πράγματι την επομένη ημέρα και έκανε έλεγχο στην ΕΚΚ και φυσικά όλοι μας κάποια στιγμή θα πληροφορηθούμε τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου. Είναι φανερό ότι κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος θα έλεγε εδώ ότι αν πράγματι ο Πρόεδρος της ΕΚΚ και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής τα έχουν κάνει όλα νόμιμα και σωστά, τότε εγώ θα έχω άδικο γιατί έδειξα υπερβολική καχυποψία. Μακάρι να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί θα ήταν προς το συμφέρον της Παροικίας μας, όχι οικονομικά αλλά ηθικά. Αν όμως δε συμβεί αυτό, τότε μάλλον εγώ έχω δίκιο, και είναι προς το συμφέρον όλων να ξεκαθαρίσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν.
Αγαπητοί μου συμπάροικοι,
εύχομαι εγώ να διαψευστώ και η ΕΚΚ να προχωρήσει χωρίς πρόβλημα το μεγάλο της έργο. Όμως, πράγματι η νομιμότητα είναι κάτι που από μικρός έμαθα να τιμώ, και όποιος με πρότεινε για τη θέση του ελεγκτή έχοντας στο νου του κάτι άλλο, μάλλον δε με ήξερε και τόσο καλά.
Με εκτίμηση
Αντώνης Καζαμίας»
Η ΔΕ της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ) έχοντας καθιερώσει θεσμικά όργανα να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις όπως του κ. Αντώνη Καζαμία , θα απαντήσει σε όλους τους ισχυρισμούς τα υπονοούμενα και τα ασύστολα ψεύδη του , αφού ολοκληρωθούν οι θεσμικές διεργασίες που προβλέπει το καταστατικό μας οι κανονισμοί και οι κώδικες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Μέχρι τότε ας αντιληφθεί ο συντάκτης του κειμένου που λάβαμε, ότι η ΕΚΚ λειτουργούσε πριν και μετά τον έλεγχο που έγινε από το Αιγυπτιακό Υπουργείο, ομαλά και κανονικά .
Όπως επίσης και πως η ΕΚΚ αναφέρετε πρωτίστως στο σώμα των μελών της , κατόπιν στις Ελληνικές Αρχές και φυσικά εποπτεύεται από τις Αιγυπτιακές αρχές για 113 συνεχόμενα έτη χωρίς καμία ενόχληση ή διαταραχή , και έτσι θα συνεχίσει.
Προς Πυραμις
Αγαπητε κ Κατσικα
Διαβασα με προσοχη το αρθρο σου και λυπηθηκα για οσα αναφερονται
Προκυπτει ομως ενα ερωτηματικο
Πως μεχρι περσυ ηταν ολα σωστα και φετος -υπαρχουν ερωτηματικα ? κατα τον ελεγχο του κ Καζαμια που οπως αναφερει μετα την αρνηση της διαχειριστικης επιτροπης να δεχθει δικο του λογιστη ηναγκασθη να προσφυγει στο Υπουργειο Κοιν Υπηρεσιων?
Τι αλλαξε απο περσυ μεχρι σημερα αφου λιγο πολυ οι ισολογισμοι τοσο της ΕΚΚ οσο και της ΕΚΑ ειναι περιπτου οι ιδιοι καθε χρονο εκτος περιπτωσεων εκτακτων εξοδων αφου και οι 2 παροικιες τα γνωριζουν εν τη γεννεση των?
Το περίεργο δε είναι πως ειδικά ο φετινός ισολογισμός της ΕΚΚ – δημοσιεύτηκε και στο νέο φως και ήταν πλεονασματικός !! κατι που το βλέπουν συχνα τα ελληνο-αiγυπτιακα σωματεια αυτό
Μηπως επρεπε να ζητηθει η φιλικη συνδρομη της Πρεσβειας μας και του Προξενείου στο Καιρο να κληθουν και να ακουστουν και οι 2 πλευρες και να λυθει το θεμα μεταξυ Ελληνων και μονο?
Επειδη διαβαζουμε το Pyramis +Neofos ερωτουμε
Ηταν οντως παρων στην συνέλευση της ΕΚΚ ο κ. Καζαμίας ?
Ευχομαι να λυθει συντομα αυτο το θεμα για το καλο του ελληνισμου της Αιγυπτου
ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ