ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ¨ΚΟΠΑΝΕΣ¨ 3.500 ΕΤΩΝ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Έχουν περάσει σχεδόν 3.500 χρόνια και οι μεσογειακοί λαού παραμένουν αναλλοίωτοι στις συνήθειες της καθημερινότητας όπως η σιέστα, καθώς και της εργασιακής συμπεριφοράς.
Προς επίρρωση του δευτέρου, θαυμάζουμε αυτό το πανάρχαιο θραύσμα από την αιγυπτιακή Θήβα του 1.250 π.Χ. που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, πάνω στο οποίο είναι γραμμένος ένας κατάλογος προσέλευσης στην εργασία 40 ατόμων, μαζί με τους λόγους για τους οποίους κάποιοι εργαζόμενοι δεν προσήλθαν στις βάρδιες τους.
Ας δούμε λοιπόν τους λόγους αυτούς και ας τους φέρουμε στη σημερινή καθημερινότητα της εργατικής ρουτίνας…
¨Έφτιαχνε μπύρα¨. Εδώ μάλλον εννοείται πως αφού την έφτιαξε, την κατανάλωσε κιόλας… Και πράγματι, στουπί στο μεθύσι ούτε τότε, ούτε τώρα μπορεί κάποιος να πάει στη δουλειά. Μόνο που τώρα δεν το λες έτσι, αλλά λίγο πιο κομψά, ας πούμε : ¨Το κεφάλι μου είναι καζάνι¨…
¨Τον δάγκωσε σκορπιός¨. Αν και στις χώρες της Βορείου Αφρικής μπορεί στις μέρες μας να συμβεί κι αυτό, με λίγες όμως πιθανότητες, στις ευρωπαϊκές παραλιακές μοιάζει κομμάτι αδύνατο. Πιο προσιτό σαν δικαιολογία, φαντάζει το : ¨Με τσίμπησε σφίγγα και τουμπάνιασα¨ ή ακόμη καλύτερα : ¨Με τσίμπησε κουνούπι του δυτικού Νείλου και αρρώστησα¨.
¨Υποφέρει το μάτι του¨. Αυτό μάλιστα ! Συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει. Γιατί, αν για παράδειγμα έχει κάποιος βγάλει χαλάζιο και πρήστηκε το βλέφαρο, πως θα εργαστεί μονόφθαλμός ; Ακόμη χειρότερα, αν έπαθε αποκόλληση ή μπήκε επικίνδυνο ξένο σώμα…
¨Έφερνε πέτρα στον γραφέα¨. Κάποια χοντρά ¨βύσματα¨ στο στρατό έπαιρναν ειδικότητας του τύπου ¨σιτιστής ωδικών πτηνών¨ και ¨χειριστής φωτοτυπικού¨… Αν και πρόσφατα καταργήθηκαν επιδόματα ¨χρήσης φωτοτυπικού¨, η δικαιολογία ¨δεν ήρθα στη δουλειά γιατί πήγα να προμηθευτώ φωτοτυπικό χαρτί¨ δυστυχώς δεν στέκει…
¨Ενίσχυσε την πόρτα¨. Αν και φαντάζει χρονικά μακρινό, το να έχει η ξύλινη πόρτα πρόβλημα από κατάρρευση του από λάσπη γείσου και να χρειάζεται ενίσχυση, ας σκεφτούμε στο σήμερα τη γενικότερη έννοια του ¨ενισχύω το σπίτι¨ μετά από σεισμό, πλημμύρα, χαμσίνι ή άλλες φυσικές καταστροφές…
Τώρα και με το δίκιο σας θα σκεφτείτε : Καλά, απασχολούσαν έναν μορφωμένο άνθρωπο, έναν γραφέα, για να καταγράφει καθημερινά τους ¨κοπανατζήδες¨ και κατόπιν αρχειοθετούσαν και τις πέτρινες πλάκες ; Φαινομενικά, έχετε δίκιο, αλλά τότε δεν υπήρχαν οι χειρόγραφες αρχικά και σήμερα ψηφιακές κάρτες εργασίας… Και ούτε φυσικά η ¨Εργάνη¨…