«Να φέρει μία ανάσα Ελλάδας στο Κάιρο», ο σκοπός της έκθεσης της ζωγράφου Σοφίας Λέρτα, που εγκαινιάστηκε στο Παλάτι Αμίρ Ταζ


 

 

 

 

Οι “Ανασχηματισμοί”, η έκθεση της Ελληνίδας ζωγράφου Σοφίας Λέρτα εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου το βράδυ, στο Παλάτι Αμίρ Ταζ του Καΐρου, από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση και παρουσία του κ. Γκαμάλ Μουστάφα, Γενικού Διευθυντή της Ακρόπολης του Καΐρου όπου ανήκει και το συγκεκριμένο μεσαιωνικό παλάτι, καθώς και άλλων επισήμων, Αιγυπτίων και Ελλήνων.

 

 

 

Η έκθεση, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε, διοργανώθηκε από το Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

 

 

 

«Ήθελα να φέρω μία ανάσα Ελλάδας στο Κάιρο με τα έργα μου», δήλωσε η κα Λέρτα.

 

 

 

Τα 37 έργα της Ελληνίδας ζωγράφου, χωρισμένα σε τρεις ενότητες, παρουσιάστηκαν στον ατμοσφαιρικό χώρο του παλατιού. Χαρακτικά, με θέμα το πλήθος, ζωγραφικά με θέμα ελληνικά τοπία, θαλάσσια ή αστικά, και μοτίβα που παραπέμπουν σε υφαντά, αποτέλεσαν τα αποτυπώματα της ζωγράφου, διακριτικά ζωγραφιστά ίχνη των διαρκών ανασχηματισμών της πραγματικότητας που εκείνη παρουσίασε μέσα από τα έργα της που έγιναν δεκτά με πολύ θετικές κριτικές.

 

 

 

Κατά την τελετή, η ζωγράφος κα Σοφία Λέρτα ξενάγησε τους επισκέπτες στην έκθεση και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Έλληνα Πρέσβη και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η Ελληνίδα Πρέσβειρα και Πρέσβης της Ελλάδας στην Τυνησία κα Τερέζα Αγγελάτου και η μητέρα της, ο Πρέσβης της Κροατίας στην Αίγυπτο και άλλοι διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και η σύζυγός του Ελένη Καβαλή, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Νικόλας Πολίτης, η Επόπτρια Γραφείων Κοινοτική επίτροπος και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχείων κα Βίλλυ Πολίτου – Ζουέ, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, εκπαιδευτικοί των σχολείων και άλλοι.

 

 

 

Τέλος, το Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Αιγύπτου εκπροσώπησαν οι κ.κ. Εμάν Οκέλ, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, και η ζωγράφος Ναγκάτ Φαρούκ, υπέυθυνη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Οργανισμού.

 

 

 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 4 Απριλίου, καθημερινά εκτός Παρασκευής, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

 

 

 

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΛΕΡΤΑ

 

 

 

 

 

Η Σοφία Λέρτα, οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και μαθήτευσε στα εργαστήρια καταξιωμένων ζωγράφων σε Αθήνα και Λονδίνο.

 

 

 

Έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις κι ακόμα περισσότερες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

 

Είναι μέλος του ανεξάρτητου δικτύου Ελλήνων καλλιτεχνών σε δράση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης