ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το ERTFLIX International τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Αφιέρωμα στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο

ο  ERTFLIX International τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, προβάλλοντας ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ και ιστορικές εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με πλούσιο περιεχόμενο για  τη σκοτεινή εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην Ιστορία.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 «Προδοσία» | Πολεμικό δράμα, 1964

Ο υπολοχαγός Καρλ φον Στάιν υπηρετεί στην Ελλάδα, ως αξιωματικός διαφώτισης των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, και ζει στο επιταγμένο σπίτι του καθηγητή Βίκτωρα Καστριώτη. Εκεί γνωρίζει τη Λίζα, μια νέα κοπέλα που εμφανίζεται ως ανιψιά του καθηγητή, ενώ στην πραγματικότητα είναι εβραϊκής καταγωγής. Οι δυο νέοι ερωτεύονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν, όταν ο Καρλ μαθαίνει την αλήθεια…

Σενάριο: Κώστας Μανουσάκης, Άρης Αλεξάνδρου
Σκηνοθεσία: Κώστας Μανουσάκης
Παίζουν: Πέτρος Φυσσούν, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Μυράτ, Έλλη Φωτίου, Ζωρζ Σαρρή, Δημήτρης Νικολαΐδης κ.ά.

«Ψηλά τα χέρια Χίτλερ» | Δράμα, 1962

Δύο παλιοί, καλοί φίλοι, ο Παναγής και ο Ανέστης, έπειτα από χρόνια συναντιούνται εντελώς τυχαία και θυμούνται τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, όταν συγκατοικούσαν.
Ξαναζούν με τη μνήμη τους τον αγώνα για την επιβίωση, τον συνεχή φόβο από τους Γερμανούς, το επικίνδυνο παιχνίδι με τις ομάδες Αντίστασης.

Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης
Σενάριο: Διονύσης Μήλας
Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Μίρκα Καλατζοπούλου, Σπύρος Καλογήρου κ.ά.

«Ένας ήρως με παντούφλες» | Κωμωδία, 1958 |  Μεταφορά της ομότιτλης θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Ο απόστρατος στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλλας, που ζει φτωχικά, πλην όμως έντιμα με τη γυναίκα του Ειρήνη και την κόρη του Πόπη, δέχεται την επίσκεψη του μέλλοντα γαμπρού του, ο οποίος του ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ξενιτευτεί στην Αυστραλία, για να βγάλει λεφτά και να παντρευτεί την Πόπη. Την ίδια μέρα, δέχεται και την επίσκεψη του εξαδέλφου του Απόστολου, ο οποίος τον πληροφορεί ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του, στη μικρή πλατεία μπροστά στο σπίτι του.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Παίζουν:
 Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Βύρων Πάλλης, Νίτσα Τσαγανέα

«Ο τελευταίος αιχμάλωτος» | Δράμα, 1970

Ο Ντίνος, μοναδικός επιζών μιας ομάδας σαμποτέρ, που εξοντώθηκε από τους Γερμανούς μετά από προδοσία, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας ανάπηρης κοπέλας. Εκείνη τον κρύβει στο υπόγειο, αλλά στην πορεία τον ερωτεύεται και τον κρατά φυλακισμένο, χωρίς να του ανακοινώσει ότι ο πόλεμος τελείωσε.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Άγγελος Γεωργιάδης
Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Πέρυ Ποράβου , Νάσος Κεδράκας , Φρόσω Κοκκόλα , Περικλής Χριστοφορίδης κ.ά.

ΣΕΙΡΕΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

«Κρίσιμες στιγμές» | Δραματική ελληνική σειρά, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη | Με αγγλικούς υπότιτλους

Το ομότιτλο διήγημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη, «Κρίσιμες στιγμές», με πρωταγωνιστές την Τάνια Τρύπη και τον Άκη Σακελλαρίου, και εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς, είναι το τρίτο σπουδαίο έργο της ελληνικής λογοτεχνίας που μεταφέρεται με τη μορφή μίνι σειράς, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη.
Στην καρδιά της γερμανικής Κατοχής, στα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια που σφράγισαν ανεξίτηλα τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς, η ζωή ενός ζευγαριού αστών, του Δημήτρη και της Ντόρας Καλλιγέρη, αλλάζει ριζικά.

Διασκευή σεναρίου: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη
Πρωταγωνιστούν: Άκης Σακελλαρίου, Τάνια Τρύπη, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Γκέλια, Μιχάλης Μαρκάτης, Εύρη Σωφρονιάδου, Μίχαελ Σέιμπελ, Νεκτάριος Φαρμάκης, Σωτήρης Αντωνίου, Λευτέρης Λουκαδής κ.ά.

«Ασθενείς και οδοιπόροι» | Κοινωνική σειρά εποχής, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παληγιαννόπουλου | ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ | Τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Γεωργίου Θεοτοκά.

Βασικός άξονας είναι η αμφιλεγόμενη προσωπική διαδρομή μιας σπουδαίας ηθοποιού του μεσοπολέμου, της Θεανώς Γαλάτη (παρουσιάζει ομοιότητες με την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη, που επικρίθηκε στην Κατοχή για τις επιλογές τις και δολοφονήθηκε στα Δεκεμβριανά), η οποία βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στο πάθος της για έναν αξιωματικό των SS και τον έρωτά της για έναν Έλληνα αγωνιστή της αντίστασης.

Σενάριο: Γιάννης Τζιώτης
Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άρης Λεμπεσόπουλος, Στέλιος Μάινας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Θεοδώρα Τζήμου, Έρση Μαλικένζου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης κ.ά.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Αν ζήσουμε θα έχουμε να λέμε ιστορίες» | Ντοκιμαντέρ βασισμένο στα «Τετράδια ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά σε σκηνοθεσία Κώστα Μαχαίρα

Ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στα «Τετράδια ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά.  Το χρονικό διάστημα, από την ημέρα κήρυξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, επιχειρεί να αναπλάσει η ταινία. Το κείμενο του Θεοτοκά είναι ένας καλός οδηγός, αφού δεν αποτελεί μια αναδρομική εξιστόρηση, αλλά μια συγχρονική με τα γεγονότα συγγραφή. Οι σημειώσεις στα «Τετράδια», σε συνδυασμό με το πολύτιμο οπτικό υλικό αποτυπώνουν με χαρακτηριστική αμεσότητα, τον παλμό της εποχής, τα ανθρώπινα συναισθήματα, τις μεγάλες ώρες και τις μικρές στιγμές του πολέμου.

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

«Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λένα Καραγιάννη» | Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Βασίλη Λουλέ | Με αγγλικούς υπότιτλους

Στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής «Μπουμπουλίνας» της Αντίστασης, μέσα από την προσωπική, τρυφερή ματιά του γιου της Γιώργου. Καταζητούμενος στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο νεαρός συναντούσε κρυφά τη μητέρα του Λέλα, για τις ανάγκες του αγώνα. Ακόμα όμως και κάτω από κείνες τις δύσκολες συνθήκες, είχε την ευκαιρία να απολαμβάνει την τρυφερότητα και τη στοργή της ηρωίδας, που δεν έπαψε ποτέ να είναι μητέρα.
Παράνομες κινηματογραφικές λήψεις μεταφέρουν σπάνιες εικόνες από την Αθήνα της Κατοχής, ενώ οι αποσπασματικές μνήμες τού Γιώργου κρατάνε, ακόμα, κάτι από την «Βιολέτα της Πάρμας», το αγαπημένο άρωμα της Λέλας Καραγιάννη.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

«Μουσική Βραδιά: «Τραγούδια του ’40» | Μουσική εκπομπή, 1976 | Η  ΕΡΤ θυμάται

Μουσική εκπομπή με τον Γιώργο Παπαστεφάνου. Το επεισόδιο, είναι αφιερωμένο στη μουσική του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της Κατοχής κι έχει θέμα του τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας την περίοδο της Ιταλικής εισβολής και της Γερμανικής Κατοχής.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου
Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

«Το Θέατρο της Δευτέρας – Οι Γερμανοί ξανάρχονται» | Ελλάδα, 1977 | Η ΕΡΤ θυμάται

Η συγκεκριμένη κωμωδία σχολιάζει τη στάση των μεγάλων δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα. Ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης ονειρεύεται πως μετά την κατοχή οι Γερμανοί επιστρέφουν στην Ελλάδα και επαναλαμβάνουν τις αγριότητες του παρελθόντος που όλοι είχαν ξεχάσει.
Την παράσταση προλογίζει ο Αλέκος Σακελλάριος, δίνοντας το πλαίσιο και τον πυρήνα του έργου.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Τσιβιλίκας, Βίνα Ασίκη, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Ορφέας Ζάχος, Δημήτρης Καλλιβωκάς κ.α

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ERTFLIX International

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *