Τον εξαιρετικό ρόλο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, εξύμνησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκης


 

 

 

 

Την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή αλλά και για τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε σήμερα στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.

 

 

«Όπως ξέρετε, η συνεργασία με την Αίγυπτο ξεκινάει από πολύ παλιά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο κ. Αποστολάκης, ευχαριστώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του «για την εξαιρετική φιλοξενία και την πρόσκληση που μας απηύθυνε για να επισκεφτούμε την Αίγυπτο».

 

 

Και αναφερόμενος στα θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «στο κομμάτι που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε κάνει αρκετά καλή συνεργασία, στο θέμα της εκπαίδευσης, στο θέμα των στρατιωτικών ασκήσεων. Και το επιστέγασμα είναι η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» που κάνουμε μία κάθε χρόνο (κάποια χρόνια έχουμε κάνει και δύο), στην οποία εφαρμόζουμε ό,τι έχουμε καταφέρει να δουλέψουμε από την εκπαίδευση και των δύο Ενόπλων Δυνάμεων».

 

 

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης μίλησε για τα θέματα που τέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, τονίζοντας:

 

 

«Στην Αίγυπτο, με τον ομόλογό του, τον κ. Ζάκι, κουβεντιάσαμε για θέματα ασφάλειας της περιοχής, της ενεργειακής ασφάλειας, τα θέματα της τρομοκρατίας. Και άλλη μία φορά, διαπιστώσαμε το πόσο σημαντικό είναι, τα κράτη τα οποία έχουνε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες επιδιώξεις, να συνεργάζονται, ειδικά σε αυτήν την περιοχή που υπάρχουν αυτήν την περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

 

Να σημειωθεί ότι ο ΥΠΕΘΑ κ. Αποστολάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο και αντίστοιχα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

 

 

«Τα σχήματα Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια αυτή σε κάθε επίπεδο, ούτως ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική και οι δυνατότητές μας σαν συνεργαζόμενα κράτη αν περάσουν σε καλύτερα επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστιικά.

 

 

Μάλιστα, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Νίκου Κάτσικα, για το μήνυμα που δίνει η σημερινή του συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η η συνεργασία μας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα συνεχίσει να υφίσταται σε καλύτερο επίπεδο, χρησιμοποιώντας οτιδήποτε χρειάζεται για να αυξήσουμε τις δυνατότητες συνέργειας και της συνεργασίας, με σκοπό να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια της περιοχής».

 

 

Τέλος, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε συγκεκριμένα:

 

 

«Θεωρώ ότι η ομογένεια στην Αίγυπτο παίζει έναν εξαιρετικό ρόλο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

 

 

Πιστεύω και φαίνεται ότι έχουνε εξαιρετική υποστήριξη από το κράτος της Αιγύπτου και πολύ καλή συνεργασία. Θεωρώ ότι ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ σημαντικός στην επικοινωνία που πρέπει να έχουνε οι κοινωνίες των δύο κρατών. Και οπωσδήποτε, είναι και Πρέσβεις της Ελλάδας στην Αίγυπτο για τα θέματα του πολιτισμού και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών. Εξάλλου, η ιστορία της ομογένειας με την Αίγυπτο πάει πάρα πολύ βαθιά. Ξέρουμε ότι η ομογένεια ήτανε πολυπληθύς, πολύ καλά οργανωμένη, και τα στοιχεία που παραμένουν, τα βλέπουμε».

 

 

Και ο ΥΠΕΘΑ κ. Αποστολάκης κατέληξε:

 

 

«Και ο ομόλογός μου και οι Αιγύπτιοι με τους οποίους έχω συζητήσει, έχουν να πούνε τα καλύτερα για την ελληνική ομογένεια, και από πλευράς συνεργασίας και από πλευράς συμμετοχής στις κοινωνικές προσπάθειες, ακόμη και στην οικονομική ζωή της χώρας. Θεωρώ λοιπόν ότι τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά για την ομογένεια».        

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης