Η Αμπέτειος Σχολή Καΐρου παίρνει από φέτος τη σκυτάλη από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, των εξετάσεων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής


 

 

 

 

 

Παρουσία του Καλλιτεχνικού Δ/ντή του Ιδρύματος Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ειρηναίου Νάκου, η Αμπέτειος Σχολή Καΐρου διεξάγει φέτος τις απολυτήριες εξετάσεις των σπουδαστών βυζαντινής μουσικής, στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

 

 

Με έδρα πλέον την ιστορική και Μεγάλη του Γένους Αιγυπτιώτικη Σχολή της Αμπετείου και με τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ καθώς και του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς και Δ/ντή του αμιγώς ελληνικού ελληνικού Σχολείου της Αμπετείου, κ. Δαμιανού, οι εξετάσεις των σπουδαστών αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 6 Ιουνίου.

 

 

 

Θα είναι έτσι μία ευκαιρία για να δείξουν οι σπουδαστές, όλα όσα κέρδισαν μέσα από τη γνώση που τούς προσέφερε ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Καθηγητής Μουσικής της Αμπετείου Σχολής αλλά και Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νικόλαος Κάτσικας, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο διακονεί τον περικαλλή Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, τον παρακείμενο στην έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μας, με τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου και τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και προσωπικά του Προέδρου της ΕΚΑ κ. Εδμόνδου Κασιμάτη καθώς και όλου του Προεδρείου της Κοινοτικής Επιτροπής της ΕΚΑ, όπως αποδείχτηκε και από την πρόσφατη ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της πρεσβυγενούς Κοινότητας Αλεξανδρείας.

 

 

 

Έτσι, ο επικεφαλής του Ωδείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος θα έλθει στο Κάιρο φέτος για τέταρτη χρονιά, όπου όμως φέτος θα γίνει δεκτός από τον Διαχειριστικό Δ/ντή της Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλα Βαδή και μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Αμπέτ, οι οποίοι υπογράψανε τους προηγούμενους μήνες και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών φορέων, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα το πόσο οι δύο ιστορικοί αυτοί οργανισμοί ενώνουν πλέον τις δυνάμεις τους για τη διατήρηση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, με τη βοήθεια του καθηγητή Νικόλαου Κάτσικα.

 

 

 

Η επίσκεψη αυτή του π. Ειρηναίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αλλά και η συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Αμπετείου Σχολής θα δώσει τη δυνατότητα να εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας τους, ακόμη και με πολιτιστικές κοινές συνεργασίες, πάντοτε με τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου και του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού.

 

 

 

Να σημειωθεί ότι κατά την επόμενη χρονιά, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Καΐρου θα έχει τη μεγάλη χαρά να συμμετάσχει με δύο τουλάχιστον σπουδαστές της, στις πτυχιακές εξετάσεις του Ιουνίου 2019 στην Αθήνα, όπου, αν αυτοί επιτύχουν, θα παραλάβουν και τα πρώτα πτυχία που θα δοθούν σε σπουδαστές του Καΐρου και τα οποία θα φέρουν τη «σφραγίδα» της Αμπετείου Σχολής και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανοίγοντας πλέον μία νέα ελπιδοφόρα σελίδα σε νέους της παροικίας μας, που θα μπορούν πλέον να συμβάλλουν έτι περαιτέρω στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής και της ελληνορθόδοξης παράδοσης.    

 

 

 

Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι στο πλευρό του Ωδείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο και η Μεγάλη Ευεργέτιδα της παροικίας μας, η αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, η οποία μάλιστα τιμήθηκε για το λόγο αυτό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στον Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, κατά τη φετινή Κυριακή της Ορθοδοξίας.  

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης